Recept: Domácí majonéza

Přidat recept
 
  • Počet porcí PRO 500 OSOB
  • Čas 1
Hodnotilo 0 lidí

Domácí majonéza, která se povede každému.

Postup

Olej, žloutky, citronovou šťávu nechte několik hodin na lince, aby měly všechny ingredience pokojovou teplotu. Vezměte si úzkou nádobu, třeba tu, co se dává k tyčovému mixéru, můžete též použít šejkr. Do ní dejte žloutky, přilijte cca 300 ml oleje, osolte a přidejte citronovou šťávu dle vaší chuti (cca 2 polévkové lžíce). Ponořte tyčový mixér, zapněte na nejpomalejší otáčky a mixujte. Jakmile se začne tvořit dole bílá hmota tak mixér pomaličku zvedejte ale opravdu jen pomalu cca každých 5 vteřin o 1 cm a mixujte až nahoru.
Pak stačí už jen jezdit mixérem nahoru a dolu a majonéza je hotová.

Pokud se vám to nepovedlo a máte z toho řídkou šlichtu, (což měla asi většina z vás už aspoň stokrát), tak nezoufejte, nic není ztraceno. Uvařte vodu a po uvaření nalijte trochu té horké vody (od oka cca 1 velký panák ) do vaší řídké šlichty a znovu začněte odspodu mixovat. Díky horké vodě začne směs houstnout téměř okamžitě. Mixujte do potřebné hustoty a máte majolku jako majovanou :)

Sůl a citronovou šťávu přidávejte pak ještě podle vaší chuti. Už žádné vylévání nepovedené majonézy a už žádné kupování majonézy plné škrobu.
HORKÁ VODA JE TO TAJEMSTVÍ – NEMÁTE ZAČ :)

Co se týče majonézy z olivového oleje, tak ta bude díky chuti oleje pikantnější a není vhodná do bramborového salátu. Vyzkoušejte a uvidíte.

Autor: Alex99

Ingredience

  • slunečnicový olej (na jemnou majonézu)
  • olivový olej (na pikantní majonézu)
  • 2x žloutek
  • sůl
  • citronová šťáva (2 polévkové lžíce ale záleží na vaší chuti)

Doporučená příloha

Do salátů, na chlebíčky, k bramborám

Chutnalo vám? Okomentujte recept Domácí majonéza

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Domácí majonéza

hanabenešová
Kecalka 458 příspěvků 1.4.19 13:51

Rychlá majonéza, třeba do salátu a bez rizika je třeba ze soj.mléka, oleje, hořčice/octa, soli a pepře. No a pak další ingredience dle chuti (česnek, bylinky atd ) :-) na léto ideální.

aleba
Ukecaná baba ;) 1425 příspěvků 2 inzeráty 31.3.19 14:44

@jannina1 Jen jsme se ti tu snažili říct, že většina lidí dělá něco ze syrových vajec (majonéze, bílková poleva na perníčky, některé druhy vánočního cukroví, holandská omáčka,…) a málokdo salmonelu měl.
Nejhorší smrt je z vyděšení… Televize pořád plná samých spalniček, salmonely, žloutenek a lidi neumírají na tyto choroby ale stres, který si i tímto přivozují :nevim:
Amen

jannina1
Kelišová 5520 příspěvků 30.3.19 09:40

@Alex99 Z kureciho salmonelu dostat muzu,to jiste, ale pri dodrzovani hygieny ne.Proc bych krajela na stejnem prknu zeleninu aniz bych si prkno umyla? To bych musela byt prase…

lampicka11
Závislačka 4263 příspěvků 29.3.19 22:25

:mrgreen: já si teda spíš pekelne vyzrala campylobacter :poblion: :poblion: :poblion: :poblion: doslova… Jen z kuřecího masa… :poblion: ještě 3tydny potom mi bylo zle.

lucynka25
Extra třída :D 13004 příspěvků 26.3.19 09:16

Ja se salmonely nebojim,majonezu klidne vyzkousim.
Děláme si doma i tatarak , nebo bilkovou polevu, taky do náplní do cukrovi se dava syrový zloutek :nevim:
Dik za recept :palec:

Alex99
Nováček 4 příspěvky 25.3.19 13:51
Dovysvětlení

Mimochodem tento recept na majonézu je jen pro ty ,kteří si doma svou majonézu dělat chtějí a nejde jim to ,tak proto jsem poradil jak docílit toho aby majoneza vznikla a aby nebyla jen řídká šlichta. Můj návod neslibuje 100% vyhnutí salmonely. Kdo si chce dělat doma majonezu vlastní ,ten at jí dělá jak radím.Ten kdo má strachy ze Salmonely ,ten jí dělat nemusí a může dál kupovat majonezu v obchodech. Jinak salmonelu mužete dostat i z kuřecího masa a ne jen z vajec . Stačí když budete krájet kuřecí maso na prkénku ,které neumyjete a jen třeba utřete papírovou utěrkou a to samé nůž a potom na stejném prkénku a stejným nožem nakrájíte zeleninu kterou jen hodíte do salátu tepelně neupravenou a salmonelu mužete dostat uplně stejně .

Alex99
Nováček 4 příspěvky 25.3.19 13:41
Přečtěte si článek

Pokud chcete přečtěte si článek který vše popisuje .Nákaza u kupovaných vajec z obchodů je mizivá .Riziko může nastat u vajec od soukromých chovatelů.
https://www.idnes.cz/…by-domov_mce

Alex99
Nováček 4 příspěvky 25.3.19 13:18
Dotaz ohledně salmonely

Lidi celý život jste kupovali vejce a nikdo jste se salmonelou nezabejval a dneska díky internetovým článkum to všichni řešíte . Kolik z vás mělo salmonelu v životě? Pokud vejce uchováváte správně v lednici tak je riziko salmonely minimální .Samozřejmě mohou být vejce nedostatečně chlazená už v obchodech to ano ale ja opravdu neznam za svuj zivot nikoho kdo měl salmonelu díky vejcím.Pokud máte obavy ,mužete si koupit pasterovaný bílky a udělat majonezu z nich a máte jistotu 100% že se vám nic nestane protože pasterizovaný bílky a žloutky můžete pít klidně syrové. My děláme doma majonézu celý život a nikdy jsme salmonelu neměli

Tichošlápek
Neúnavná pisatelka 15533 příspěvků 25.3.19 07:34

@aleba já taky :lol: a spolu s námi každý, kdo si dává třeba tatarak

aleba
Ukecaná baba ;) 1425 příspěvků 2 inzeráty 24.3.19 16:48

@jannina1 Podle vaší statistiky bych musela mít salmonelu tak dvakrát do roka :D

jannina1
Kelišová 5520 příspěvků 20.3.19 13:42

A co salmonela?Cetla jsem nekde ze kazde asi 10 vejce je nakazeno salmonelou.Podle me zbytecny risk.

7.straka
Ukecaná baba ;) 1366 příspěvků 19.3.19 12:48

Nebojíte se salmonely ze syrových vajec kupovaných v obchodě?

Vložit nový komentář