Recept: Domácí nutella z lískových oříšků

Přidat recept
 
  • Počet porcí PRO 1 OSOBU
  • Čas 30
Hodnotilo 0 lidí

Další fotky

V tomto receptu se dozvíte, jak si vyrobit lahodnou domácí nutellu z kvalitních surovin, která je oproti kupované bez palmového oleje a kopy cukrů. Uvádí se, že Nutella z obchodu obsahuje až 50 % cukrů, 15 % palmáče a 13 % lískových oříšků. Na domácím zdravějším a mnohem kvalitnějším čokolískooříškovém krému si zaručeně pochutnáte.

Postup

1. Základem pro domací nutellu jsou opražené lískové oříšky bez slupky. Odstraněním slupky se zbavíme hořkosti a opražením oříšků získáme správnou chuť. Jsou dva způsoby, jak toho dosáhnout: 1. buďto opražíme a zbavíme slupky, nebo 2. blanšírujeme, zbavíme slupky a sloupnuté oříšky následně opražíme. Popíšu oba způsoby, ze kterých si každý můžete vybrat.

2. OPRAŽÍME A SLOUPNEME. Lískové ořechy necháme opražit v troubě na 180°C cca na 10-15min. Klidně i déle. Důležité je, že ořechy zezlátnou a slupky popraskají. Čím více popraská slupka, tím lépe se bude odstraňovat. Po opražení teplé oříšky buďto zababalíme do utěrky, necháme je na pár minut zvlhnout a promneme v utěrce. Nebo máme-li v kuchyni sušící síto do trouby (přes které se oříšky nepropadnou) nebo jakékoli jiné hrubé a pevné síto, tak na síto nasypeme vrstvu oříšků a dlaněmi třeme oříšky o síto tak, aby slupky od jádra odpadly.

3. Druhý možný způsob je BLANŠÍROVÁNÍM. Do hrnci s vařící vodou nasypeme 1-2 lžíce jedlé sody, přidáme lískové oříšky a necháme bublat dvě minuty. Zčernalou vodu slijeme a lískáče opláchneme ledovou vodou. Pak se nám snadno budou ručně zbavovat slupek. Oloupané oříšky vložíme do trouby a pečeme dozlatova.

4. Teplé nebo úplně vychladnuté lískové ořechy rozmixujeme ve výkonném mixéru.

5. Hořkou čokoládu nalámeme na kousky a rozpustíme ve vodní lázi. Rozpuštěnou čokoládu nalijeme do mixéru s ořechy, můžeme přidat i lžíci kakaa, déle špetku soli, agávový sirup či jiné sladidlo, kokosový olej a mixujeme pár minut, dokud nevznikne hladký krém.

6. Výsledkem bude malinko tužší domácí nutella než ta kupovaná, která se i přesto jednoduše roztírá. Pro tekutější nutellu můžeme použít víc rozpuštěné čokolády a navíc trochy kokosového mléka podle libosti. Já kokosové mléko raději nepřidávám z důvodu, aby nutella vydržela delší dobu. Pokud víte, že se vaše domácí nutella spotřebuje do týdne, tak je kokosové mléko úplně v pořádku.

7. Domácí nutellu uchováváme ve skleněné vzduchotěsné nádobě, nejlépe v chladničce.

Autor: monikachayblog

Ingredience

  • 250 g lískových oříšků
  • 100 g hořké čokolády
  • 1 lžíce kakaa
  • 3 lžíce agávového sirupu
  • špetka soli
  • 2 lžíce kokos. oleje
  • případně trochu kokosového mléka na zředění

Doporučená příloha

croissant, chléb

Chutnalo vám? Okomentujte recept Domácí nutella z lískových oříšků

Váš příspěvek