Recept: Falafel s kurkumou

Přidat recept
 
  • Počet porcí PRO 4 OSOBY
  • Čas 30
Hodnotilo 0 lidí

Falafel má tak trochu neprávem nálepku fastfoodového jídla- zejména v Německu a severských zemích. Ve skutečnosti jde o pokrm s vysokým podílem bílkovin- obsahuje totiž cizrnu, a v níž je 20 g bílkovin na 100 g cizrny.

A jaký je původ falalelu? Falafel je tradiční pokrm z Blízkého východu, který má původ ve starověkém Egyptě. Můžeme ho dnes najít jak v arabských zemích, tak v Izraeli. Servíruje se nejčastěji formou velkého falafel talíře, ve kterém je falafel, tahini omáčka, humus, pita chléb a čerstvá zelenina. V originálním receptu na falafel kuličky jsou i fava fazole. Protože na našem trhu fava fazole nejsou až tak běžně dostupné, ani v tomto receptu je nebudeme používat. Navíc do receptu přidávám kurkumu. Díky kurkumě bude falafel barevně rozzářený a navíc nám přispěje k lepšímu zažívání.

Postup

1. V tomto receptu pracujeme se syrovou suchou cizrnou. Konzervovaná nebo předem uvařená cizrna není vhodná, protože způsobuje kašovitost a falafely by tím pádem nebyly falafely, ale spíš hummus. Cizrnu si přes noc namočíme ve studené vodě. Já namáčím klidně i 24 hodin, abych měla jistotu, že cizrna pořádně změkne. Cizrna ve vodě nabobtná a zdvojnásobí svůj objem.

2. Předem namočenou cizrnu scedíme. Rozmixujeme jí společně s česnekem, který můžeme i předem opéct na pánvi, déle s čerstvými bylinkami a kořením. Kypřící prášek přidáváme proto, aby falafel kuličky byly nadýchanější. Kdo nechce, může kypřící prášek vynechat.

3. To samé platí i pro mouku. Můžeme jí použít, ale nemusíme. Jejím funkcí je spojit případně rozpadající se směs, ze které se nedají vytvarovat pevné kuličky. Doporučuju jí přidávat až ke konci. Pokud nám směs na kuličky nebude držet, vždy můžeme směs zaprášit lžící mouky a promíchat.

4. Kdyby se vám naopak bude zdát směs příliš suchá, můžeme jí zvlhčit lžicí oliváče.

5. Při mixování průběžně kontrolujeme konzistence směsi. Naším cílem je získat konzistenci, která je podobná drobence na koláče. Směs by neměla mít kašovitá (jako hummus), ani hrubá (bude tvrdá a tuhá při žvýkání).

6. Směs na falafel přikryjeme a dáme odležet v chladničce na 1-2 hodiny. Chutě všech surovin a koření se krásně propojí a směs bude mít lepší konzistenci pro tvarování.

7. Z odpočeté směsi vyválíme kuličky. Já válím kuličku z asi jedné vrchovaté polévkové lžíce falafel směsi. Záleží na individální preferenci. Můžeme dělat různé velikosti kuliček nebo i karbanátků podle toho, jak to máme rádi.

8. Rozehřejeme si olej na nepřilnavé pánvi nebo ve fritovacím hrnci. Olej by měl dosahovat nejméně do poloviny výšky kuličky. Smažíme falafel kuličku do zezlátnutí a pak obracíme a smažíme druhou stranu. Dozlatova osmažené falafely vyndáme a necháme okapat od oleje na papírové kuchyňské utěrce.

9. Falafel kuličky servírujeme společně s hummus dipem, tzatziki omáčkou, bílým jogurtem, sojanézou nebo tahini omáčkou. Tahini omáčka se připraví tak, že smícháme 1/2 hrnku tahini pasty, 150 ml teplé vody, 1 stoužek česneku, 5 lžic limetové šťávy nebo více a solí dle chuti. Tyto ingredience rozmixujeme společně v blenderu několik minut na krémovitou konzistenci. Pokud je příliš tuhá (závisí na hustotě naší tahini pasty), můžeme postupně dolévat teplou vodu. Dochutíme naposledy podle chutě solí a šťávou z limetky.

Recept je malinko obsáhlejší, proto připojuji odkaz, odkud si lze recept pro přehlednost vytisknout.

Autor: monikachayblog

Ingredience

  • 450 g cizrny (nekonzervované!)
  • 1 menší červená cibule
  • 1/4 hrnku hladkolisté petrželky (bez stonků)
  • 1 lžíce čerstvého koriandru (bez stonků)
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • špetka mletého kardamonu
  • 1/2-1 lžička kurkumy
  • špetka pepře
  • 1-2 lžičky soli nebo dle chuti
  • 1-3 lžíce hladké mouky nebo cizrnové mouky (lze vynechat)
  • 1 lžička kypřícího prášku (lze vynechat)
  • olej na smažení

Doporučená příloha

hummus, bílý jogurt, tahini omáčka, zelenina, pita chléb

Chutnalo vám? Okomentujte recept Falafel s kurkumou

Váš příspěvek