Recept: Gratinovaná dýně

Přidat recept
 
  • Počet porcí PRO 6 OSOB
  • Čas 35
Hodnotilo 0 lidí

Mám skvělý tip na blížící se sklizeň dýní, ať už máslových, nebo hokaido.
Recept je jednoduchý, všem chutná a u nás jej baští i děti. Jde o letní recept, u kterého je většinou jistota, že všechny ingredience doma najdete.

Postup

Zapékací mísu, nebo pekáček vymažeme máslem a zlehka vysypeme strouhankou. Na dno pekáčku na kostky nasypeme slaninu. Mezi tím si připravíme dýni na plátky, cibuli na plátky a uvařené těstoviny - do pekáčku je začneme rovnat vedle sebe - nejprve např. dýni, hned vedle cibuli a hned vedle těstoviny, takto řadíme, dokud se nedostaneme na druhou stranu pekáče. Do šlehačky rozmícháme všechno koření s utřeným česnekem a směsí zalijeme dýni s těstovinami a cibulí.

Nyní můžeme dát do trouby, pečeme při 200° cca 35 minut dozlatova, pět minut před vytažením zasypeme sýrem a necháme dopéct.

Gratinovaná dýně je výborná čerstvě vytažená z trouby, ale pozor, šlehačka je v tu chvíli ještě hodně tekutá, proto se doporučuje směs nechat chvíli odležet a ztuhnout. Dobrou chuť!

Autor: bogape

Ingredience

  • menší dýně (může být i hokaido) - očištěná a oloupaná
  • máslo a strouhanka na vymazání pekáčku
  • cca 15 dkg slaniny
  • uvařené těstoviny al dente/popřípadě na plátky nakrájené a uvařené brambory
  • jedna smetana ke šlehání
  • česnek
  • červená paprika
  • sůl, pepř
  • může být trochu chilli
  • cibule
  • voňavý sýr dle chuti (já dala ementál)
  • koření může taky každý volit dle libosti

Doporučená příloha

salátek

Chutnalo vám? Okomentujte recept Gratinovaná dýně

Váš příspěvek