Recept: Grilovaný lilek s dipem z červené čočky

Přidat recept
 
  • Počet porcí PRO 3 OSOBY
  • Čas 30
Hodnotilo 0 lidí

Lilek je bohatý na provitamín A a vitamíny skupiny B. Obsahuje kyselinu listovou, hořčík, železo, vápník, zinek a mangan. Čočka má vysoký obsah bílkovin a vlákniny a železa.

Postup

Lilek nakrájíme na kolečka silná asi 1 cm, nasolíme a necháme asi půl hodiny odležet. Poté osušíme v ubrousku, potřeme prolisovaným česnekem, posypeme kořením a bylinkami a ogrilujeme nebo opečeme na pánvi. Zbytek česneku a směsi bylinek a koření použijeme na hotový lilek. Čočku uvaříme do měkka. Žloutek vložíme do mixeru zakapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a postupně za stálého mixování přiléváme olej, až se vytvoří hustá majonéza. Do té přidáme rajský protlak a vmícháme uvařenou čočku. Ledový salát nakrájíme na proužky a ochutíme směsí soli, oleje a citronové šťávy. Pečivo potřeme bylinkovým máslem a rozpečeme v troubě, aby bylo křupavější.

Přibližné výživové hodnoty:
Energie: 1200 kJ
Bílkoviny: 12 g
Tuky: 21 g
Sacharidy: 35

Autor: Tiger-lily

Ingredience

  • 1 velký lilek
  • 1 hrnek červené čočky
  • hrst ledového salátu
  • pečivo
  • žloutek, olej, citronová šťáva
  • lžíce rajského protlaku
  • sůl, paprika, česnek, pepř, chilli, bylinky

Chutnalo vám? Okomentujte recept Grilovaný lilek s dipem z červené čočky

Váš příspěvek