Recept: Křehký koláč s ovocem

Přidat recept
 
Hodnotilo 2 lidí

Vyzkoušejte lahodný koláč plný mascarpone a ovoce :)

Postup

Příprava těsta
Pokud máte food processor, tak ho určitě použijte – hodně si tím ulehčíte práci. Jde to ale i ručně – na vál si dáme všechny suché ingredience, přidáme na kostky nakrájené máslo a vodu. Začneme zpracovávat a podle potřeby přidáváme další vodu. Ve food processoru všechno rozmixujeme, poté dáme na vál a ještě ručně dobře propracujeme.

Tohle těsto je hodně podobné lineckému, takže je dobré nechat ho alespoň 20 minut odležet v ledničce. Nezapomeňte ho zabalit do folie, aby neoschlo.

Krém z mascarpone
Tvaroh si rozmícháme s medem/sirupem a vanilkovým extraktem. Když je vše dobře spojené, tak zlehka vmícháme mascarpone. Dáme vychladit do ledničky a jdeme zase na koláč.

Pečení koláče
Vezmeme si koláčovou formu, dobře ji vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Já používám koláčovou formu s odnímatelným dnem, která je na křehké koláče ideální.

Těsto si vyndáme na vál a znovu dobře propracujeme. Poté z něj rozválíme placku, kterou položíme na formu – placka by měla být větší, aby se nám z ní utvořily i okraje. Natlačíme ji na dno a okraje formy, které poté přejedeme nožem a odstraníme tak zbytky těsta. Měli bychom tak získat základní koláčovou „skořápku“. Tu dáme opět na 20 min do lednice, nebo klidně i na pár minut do mrazáku.

Po vyndání z lednice povrch dna koláče zlehka propícháme vidličkou, aby se těsto při pečení moc nenafukovalo. Dále na něj vložíme větší kus pečícího papíru, na který nasypeme fazole. Ty nám pomohou udržet správný tvar koláče.

Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut, pak pečící papír s fazolemi sundáme a dopečeme ještě 5 minut, abychom získali krásný zlatavý povrch. Před plněním necháme úplně vychladnout.

Finální úprava
Tenhle korpus je úžasně variabilní. Můžeme ho plnit vším možným. Já zbožňuju kombinaci krému z mascarpone s jahodami, borůvkami a malinami. Ve výsledku ale používám to, co mám zrovna doma. Na podzim to byl třeba měkké, zralé hrušky a skořice.

Všechno navrstvíme a necháme vychladit v lednici. Podávat můžeme se zmrzlinou a šlehačkou.

Dobrou chuť! :)

Autor: Lady Crow

Ingredience

Suroviny na korpus:

  • 1 a 1/4 hrnku napůl celozrnné a hladké mouky
  • 110g studeného másla
  • 3 lžic ledové vody
  • 2 lžíce cukru
  • špetka soli

Suroviny na náplň:

  • 400g mascarpone
  • 200g tučného tvarohu
  • 3 lžíce medu nebo sirupu (podle chuti)
  • vanilkový extrakt

Chutnalo vám? Okomentujte recept Křehký koláč s ovocem

Váš příspěvek