Recept: Lasagne pro úplné začátečníky

Přidat recept
 
Hodnotilo 3 lidí

Plátků lasagní se prodávají dva druhy: jeden se musí před použitím uvařit (ty nekupuj, je to strašná práce). Kup si ty, které se rovnou mohou použít. Nebuď vystrašená, že jsou tvrdé - i když to taky někdy není špatný - teď vážně, změkne to při samotném zapékání.

Postup

Příprava směsi masa:
Nakrájenou cibuli a česnek osmažíme do mírně zlatova na velké pánvi, kam postupně přidáváme ostatní suroviny: mleté maso, které se musí uzavřít a oddělit od sebe, až se oddělí, tak přidej konzervu celých rajčat, jeden rajský protlak, bylinky dle chuti, sůl a pepř. Provaříme, ochutnáme a odstavíme.

Příprava bešamelu:
Na mírném (!) ohni v kastrůlku rozpustíme máslo a dvě polévkové lžíce olivového oleje. Nastrouháme muškátový oříšek a dáme do másla a rychle přidáme 3 lžíce hladké mouky a rozmícháme. Ještě tam přidej trošku soli a pepře. (Všechno měj po ruce jde o vteřiny, aby se nám nic nepřipálilo, muškátový ořech by zhořkl).

Začneme po malých částech přilévat mléko a metličkou mícháme a to svižně, směs musí houstnout - ale jde to pomalu! Dle potřeb přidáváme mouku - velmi málo, nejlépe přes sítko, aby nevznikly hrudky. Stále mícháme jak o život. Takto pokračujeme, až nám nezbyde mléko.

Příprava dobrého bešamelu chce trpělivost, nesmí se podléhat panice, když směs nehoustne, ale jen přidat špetku mouky - ale nepřehánět. Tím, jak se mléko ohřívá, tak i pomalu houstne. Konzistence by měla být asi hustá jako sladké Salko. (Případné hrudky odstraníš svižným mícháním metličkou). Vlastně by to nemělo absolutně projít varem, ale mělo by to být celou dobu v teplotě těsně před varem, má to tendence připalovat se na dno a proto to svižné míchání. Odstavíš z plotny a jdeme do finále…

Lasagne:
Tak a teď si připravíme vyšší zapékací misku, dno vytřeme kouskem másla nebo oliv. olejem. První vrstva budou plátky na lasagne. Vyložíme a rozprostřeme na ní masovou směs (asi tak 1 cm, ale musíš i trošku odhadnout - na kolik vrstev máš směs i bešamel), polijeme bešamelem a posypeme sýrem. Dáme druhou vrstvu těstovinových plátků, maso, bešamel a sýr. Takto pokračujeme až do úplného vyčerpání (ingrediencí, ne sil). Poslední vrstva je vrstva masa, bešamelu a sýru. Vložíme do středně vyhřáté trouby a tak hodinku necháme na 180°C v troubě.

Pak už instrukce nepotřebuješ. :-) Nejlepší lasagne jsou ale až druhý den, kdy se to všechno do sebe vsákne, propojí a dobře se to porcuje. Mňam. Hodně štěstí a očekávám reportáž z přípravy.

zdroj foto: Bydleni.iDNES.cz, Štěpánka Němejcová

Autor: admin

Ingredience

  • balíček plátků na lasagně

Masová směs:

  • cca 1 kg mleté hovězí
  • 2-3 velké cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • konzerva (radší dvě) naložených celých rajčat (samozřejmě můžeš udělat i z čerstvých, ale je to opět zbytečná práce navíc)
  • rajčatový protlak
  • koření italské (oregano, bazalka, tymián)
  • sůl, pepř
  • 200 gramů nastrouhaného eidamu (nebo jiného sýra)

Bešamel:

  • 1 litr polotučného mléka
  • nastrouhaná půlka muškátového ořechu (správná kuchařka nikdy nepoužívá ten prášek)
  • cca 1/4 másla
  • dvě čajové lžice olivového oleje (se zavřenýma očima obyčejný olej)
  • malý šálek hladké mouky
  • špetka soli a pepře

Doporučená příloha

dobré červené víno

Chutnalo vám? Okomentujte recept Lasagne pro úplné začátečníky

Váš příspěvek