Recept: Lívance nebo vafle z rýžové mouky

Přidat recept
 
Hodnotilo 0 lidí

Další fotky

Jedno těsto = dvě jídla.

Postup

Všechny uvedené suroviny vyšlehejte v těsto, které je poměrně řídké, konzistencí podobné například palačinkovému. Pro lívance pečte na pánvi vymazané troškou tuku (na mé s kvalitním nepřilnavým povrchem to dokonce šlo úplně bez něj).

Pro vafle nalijte těsto do vaflovače - velmi opatrně, aby se vám nerozteklo. Jak jsem již zmínila, je řidší než klasické vaflové těsto a opatrně se s ním musí zacházet i při vytahování z vaflové formy, ale při troše šikovnosti a opatrnosti se vám podaří upéct krásnou vafli.

Potírala jsem marmeládou a tvarohem s čokoládou, zakápla datlovým sirupem a osvěžila ovocem.

Dětská specifika:
Rýžová mouka je bezlepková a vhodná i pro úplně nejmenší děti, nicméně úprava smažením a celkově nabízení podobných dezertů mi přijde u takto malých dětí zbytečná. Pokud si ovšem na lívanečcích či vaflích i u dětí mladších jednoho roku trváte, pak nahraďte kravské mléko rostlinným a z vejce použijte jen žloutek - pak bude dezert surovinově „nezávadný“ i pro ně.
Třtinová šťáva je také někdy známá pod názvem „panela“ a přestože název trošku vede k představě, že jde o něco tekutého, není tomu tak. Jde o ztuhlou šťávu z cukrové třtiny, která vzhledem připomíná spíše hnědý cukr, na rozdíl od něj si ale uchovává množství vitamínů a minerálů.

Recept pochází z webu www.mamavkuchyni.blogspot.cz

Autor: Máma_v_kuchyni

Ingredience

  • 1 hrnek rýžové mouky
  • 1/2 hrnku plnotučného mléka
  • 1 vejce
  • 2 lžíce jogurtu
  • 2 lžíce třtinové šťávy (možno nahradit cukrem či jiným sladidlem)
  • 1/2 kypřícího prášku (použila jsem bezfosfátový)

Chutnalo vám? Okomentujte recept Lívance nebo vafle z rýžové mouky

Váš příspěvek