Recept: Masopustní boží milosti

Přidat recept
 
  • Počet porcí PRO 20 OSOB
  • Čas 180
Hodnotilo 2 lidí

Boží milosti jsou tradiční masopustní pečivo.

Postup

Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme žloutky, změklé máslo, šťávu z poloviny citronu, zakysanou smetanu, a zpracujeme těsto. (Kdo má robota, velice mu to usnadní práci, chce to cca 10 minut nechat hnětat).
Těsto odložíme do lednice aspoň na 2 hodinky, ale nejlépe přes noc.

Těsto vyválíme na lehce pomoučeném vále (pozor na přebytečnou mouku, mohla by se připalovat) cca na 4 mm a vykrajujeme větší tvary, nebo rádýlkem vyřežeme čtverečky, obdelníčky… každý vevnitř nařežeme a ještě je necháme chvilku na vále.

V hrnci si rozpálíme cca 1/2L oleje (lepší je menší hrnec, nevyplácáme tolik oleje, ale pozor musí plavat!) a usmažíme do lehce hněda. Je to docela fofr, cca 30 vteřin. Stačí je jednou otočit, mají se jakoby nafouknout a ihned vyndat na ubrousek, kde okape olej a ještě teplé je obalíme.

A pozor jsou vysoce žravé :-)

Autor: lucynka25

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 1/2 citronu
  • 5 lžic zakysané smetany
  • 50 g másla
  • 2 žloutky
  • špetka kypřicího prášku
  • špetka soli
  • olej
  • moučkový a vanilkový cukr na obalení

Chutnalo vám? Okomentujte recept Masopustní boží milosti

Váš příspěvek