Recept: Mátový sirup (i pro Mojito)

Přidat recept
 
Hodnotilo 0 lidí

Příprava tradičních domácích šťáv není složitá a zvládnout se dá s trochou trpělivosti i v běžně vybavené kuchyni. K přípravě potřebujete bylinky (mátu, květy bezu černého, meduňku, zázvor, levanduli či jitrocel), ke kterým stačí přidat vodu a speciální cukr na přípravu sirupů. Oproti obyčejnému cukru obsahuje i kyselinu citronovou, která přirozeně prodlouží trvanlivost šťávy.

Postup

Mátu rozebereme na lístky a zbavíme silných stopek. Cukr na přípravu sirupu rozpustíme v horké vodě. Roztok vaříme, dokud není čirý. Pak jím zalijeme mátové lístky. Necháme odležet 48 hodin v cukerném roztoku na chladném místě.

Sirup potom přecedíme přes jemné sítko, naplníme do sterilizovaných lahví, dobře uzavřeme a máme nápoj pro celé horké léto. Pro dosažení delší trvanlivosti sirup před naplněním 3 minuty povaříme. Po otevření bychom měli skladovat v lednici.

Pro přípravu koktejlů z mátového sirupu můžeme použít kubánskou nebo arabskou mátu s nízkým obsahem mentolu a intenzivní vůní. Podáváme na ledu, s lístky máty a plátkem citronu. Verzi pro dospělé můžete doplnit kapkou bílého rumu à la Mojito. Můžete se vrhnout i do dalších experimentů: domácí sirup se sektem vytvoří vynikající šumivý koktejl.

Autor: Slaďoušek

Ingredience

  • 1 velký svazek máty
  • 1 kg Korunního cukru na přípravu sirupu z květů bezu černého a bylinek
  • ¾ l vody

Chutnalo vám? Okomentujte recept Mátový sirup (i pro Mojito)

 Váš příspěvek