Recept: Nejlepší skořicový kynutý závin postup – recept od babičky

Přidat recept
 
  • Počet porcí PRO 6 OSOB
  • Čas 90
Hodnotilo 2 lidí

Další fotky

Doma mu neříkáme skořicový závin, ale skořičák, protože právě s touhle náplní ho máme nejradši. Většinou se sní ten samý den, tak se nebojte udělat dvojitou dávku a určitě vyzkoušejte i další náplně – ať už makový, tvarohový, kakaový nebo ořechový. Celý postup s fotkami najdete níže.

Postup

1. Z vlažného mléka, rozdrobeného droždí, lžičky cukru a lžíce mouky umíchejte kvásek a nechte ho kynout na teplém místě (topení, blízko trouby apod.) asi 15 minut.

2. Mouku promíchejte se špetkou soli, cukrem, vejci a přidáme ke kvásku. Nakonec přidejte rozehřátý tuk.

3. Vypracujte těsto, podle potřeby podsypte moukou. Já používám hnětací robot a hodně to urychlí i usnadní práci.

4. Vložte těsto ho mísy, lehce posypte moukou a přikryjte utěrkou – důležité, aby těsto neokoralo. Pak nechte na teple vykynout. Doba kynutí závisí na typu těsta a teplotě, proto těsto kontrolujte. Správně vykynuté by mělo být hezky měkké a přibližně zdvojnásobit objem.

5. Mezitím si v kastrůlku smíchejte skořici s máslem a cukrem, aby se ingredience propojily.

6. Vykynuté těsto vyválejte na pomoučeném vále na obdélník, potřete vrstvou náplně. Na krajích a na horní části náplně dejte méně.

7. Srolujte, pořádně slepte na krajích, aby náplň nevytekla.

8. Položte na pomaštěný plech a nechte ještě chvilku kynout. Po 20 minutách závin potřete rozšlehaným vejcem a upečte v mírné troubě asi 50 minut.

Autor: ivabozi

Ingredience

Na těsto na závin:

  • 500 gramů hladké mouky
  • 100 gramů másla
  • 90 gramů krupicového cukru
  • 30 gramů droždí
  • 250 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ lžičky soli

Na skořicovou náplň:

  • 120 gramů másla
  • 10 lžic krupicového cukru
  • 6 rovných lžiček skořice

Maková náplň:

  • 200 gramů máku
  • 300 ml mléka
  • 60-80 gramů cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce rumu
  • špetka skořice

Ořechová náplň:

  • 250 gramů ořechů
  • 200 ml mléka
  • 100 gramů cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr

Kakaová náplň:

  • 120 gramů másla
  • 10 lžic krupicového cukru
  • 6 rovných lžic kakaa

Chutnalo vám? Okomentujte recept Nejlepší skořicový kynutý závin postup – recept od babičky

Váš příspěvek