Recept: Nepečený jahodový dort

Přidat recept
 
Hodnotilo 0 lidí

Další fotky

Ač nepečený, časově tento dezert zabere o něco více než pečení, než bude hotový, jeden den si totiž počkáte. Co se pracnosti týče, je ale opravdu jednoduchý, takže se nebojte mu ten čas dopřát. ;)

Postup

Bílý jogurt, tvaroh a cukry smíchejte. Jahody nahrubo rozmixujte a celé, i se šťávou, je vmíchejte do tvarohovo-jogurtové směsi.

Připravte si vyšší nádobu a látkovou plenu, starý kapesník či kuchyňskou utěrku. Tu k hrnci přichytněte gumičkou nebo ji vypodložte ještě nějakým sítem (můžete plenu zachytit i dobře držící poklicí, jako to dělám já).

Nalijte krém na plenu, dobře utáhněte (dejte pozor, aby se vám neprověšovala a zvolte vyšší nádobu, tekutiny totiž odkape docela dost) a dejte odpočívat na alespoň 12 hodin do lednice.

Pozor, odkapanou jahodovou syrovátku rozhodně nevylévejte - můžete pak do ní uvařit želé nebo ji jen tak vypít, je sama o sobě výborná a syrovátka je zdravá.

Zhruba polovinu cukrářských piškotů rozpulte a vyložte je po obvodu dortové formy. Pokud budete chtít, můžete si dno lehce potřít vodou nebo odkapanou ovocnou šťávou, piškoty ji nasají a budou vám tak lépe držet, ale nepřehánějte to, abyste si je úplně nerozmočili. Dno taktéž vyložte zbývajícími piškoty. Navrstvěte odkapaný krém a dejte opět chladit do lednice.

Připravte si želé dle návodu - já jsem to své rozmíchala v půl litru odkapané syrovátky (vyšlo mi jí zhruba 400 ml a 100 ml jsem doplnila vodou) a minutku svařila. Pak je potřeba chvíli počkat, než želé vychladne. Kdybyste jej na krém totiž nalévali horké, rozteklo by se všude a rozmočilo krém i piškot. Vytrvejte tedy minimálně až do chvíle, kdy bude mít želé pokojovou teplotu a využijte tento čas k očištění a nakrájení jahod, které navrstvíte na krém. Závěrem tedy ještě ono vychladlé želé, ještě chvilka tuhnutí v lednici a pak už opravdu můžete začít mlsat ;-)

Dětská specifika:
Důvodem pro zařazení do kategorie od 1 roku jsou především jahody (alergen) a také tvaroh (zátěž ledvin).

Recept pochází z webu www.mamavkuchyni.blogspot.cz

Autor: Máma_v_kuchyni

Ingredience

  • 1 velký kelímek (500 g) bílého jogurtu
  • 1 vanička (250 g) tvarohu
  • 50 g krupicového cukru (nebo samozřejmě i jinak dle chuti)
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g cukrářských piškotů
  • 1 balení cukrárenského želé (použila jsem toto červené)
  • 200 g jahod na krém a další čerstvé na ozdobu dle potřeby

Chutnalo vám? Okomentujte recept Nepečený jahodový dort

Váš příspěvek