Recept: Potahovaný malinovo-jahodový dortík

Přidat recept
 
Hodnotilo 0 lidí

Náš nejoblíbenější dortík na narozeniny

Postup

KORPUS:
Bílky s cukrem vyšleháme mixérem na maximum, a to tak dlouho, dokud je opravdu hodně pevný. (Zjistíto to zkouškou, že do sněho namočíte špičku prstu a sníh vám při otočení prstu stojí nahoru a nehne se)
Pak přidáme olej, žloutek po žloutku, stále při tom mixujeme - ale už ne na maximum, a nakonec už jen metličkou ručně přimícháme mouku.

Pekla jsem na 180 stupňů cca 45 minut v okrouhlé formě o průměru 20 cm. Po upečení jsem nechala 10 minut stát v klidu a pak vyklopila. Formu jsem vytřela máslem a vysypala polohrubou moukou. Je krásné nadýchaný a měkoučký.

Vychladlý korpus položíme vrchní nerovnou stranou na pracovní desku a dlouhým úzkým nožem prořízneme uprostřed vodorovně na dvě poloviny a spodní polovinu potřeme řidší marmeládou. Na marmeládu rozetřeme veškerý krém a uzavřemě druhou půlkou korpusu.

KRÉM:
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink. Necháme vychladnout, občas mícháme aby se nevytvořil škraloup. Máslo s cukrem vyšleháme (ODEBEREME SI TROCHU NA POTŘENÍ CELÉHO DORTU CCA 2-3 LŽÍCE) a do zbytku po lžících zašleháváme vychladlý pudink a přidáme pokrájené jahdy a maliny.

Celý dort pak potřeme vyšlehaným máslem s cukrem v tenké vrstvě, aby dobře držel marcipán a dáme vychladit (nejlepší je přes noc).

Marcipán si obarvíme podle potřeby a na podložce podsypané trochou moučky vyválíme na tloušťku cca 4 mm. Průměr vyváleného plátu by měl o kus větší než průměr dortu + 2× výška dortu. Poté opatrně podebereme rukama či válečkem a přeneseme na ztuhlý naplněný a pomazaný korpus. Chce to trpělivost.

Dále dle vaší fantazie :-)

Autor: lucynka25

Ingredience

Korpus:

  • 6 ks vejce
  • 250 g kr. cukru
  • 6 lžic oleje
  • špetka sůl
  • 240 g hladké mouky
  • máslo a polohr.mouka na vymazání formy

Krém:

  • 250 g másla
  • 300 ml mléka
  • 1 jahodový pudinkový prášek
  • 150 g moučkového cukru
  • maliny
  • jahody

Jahodová nebo malinová marmeláda:

  • 150-200 g marcipánu
  • gelové barvičky na obarvení
  • Forma 20 cm dá se i 24 cm, ale to bude chtít radší víc marcipánu

Doporučená příloha

káva

Chutnalo vám? Okomentujte recept Potahovaný malinovo-jahodový dortík

Váš příspěvek