Recept: Skořicový věnec - recept na estonský kringel

Přidat recept
 
Hodnotilo 0 lidí

Totální skořicová slast, nejlepší je ještě vlažný! Jediná nevýhoda je, že dva dny nevydrží měkký, ale nebývá problém ho v rodině udolat. :) Na fotce jsou dva věnce, které jsem dělala z dvojnásobné dávky (jeden na návštěvu a jeden domů pro mlsaly).

Postup

Vyndám si mléko a máslo, aby dostaly pokojovou teplotu.

Vlažné mléko smíchám se lžicí cukru a sušeným droždím, nechám odpočinout čtvrt hodiny.

Smíchám 3000 gramů mouky se solí a vmíchám do ní tekutou směs. Podle konzistence ještě přisypu mouku, pokud je potřeba, a vmíchám v hladké těsto. Kouli nechám v míse, přikryju utěrkou a dám na teplé místo odpočinout. Hodina aspoň.

Během toho smíchám všechny ingredience na skořicovou náplň.

Zapnu troubu na 200 stupňů.

Pokud chcete menší věnečky, rozdělte vykynuté těsto napůl. Rozválím na obdélník, pokryju skořicovou směsí (nebo půlkou, pokud mám dvě těsta), zatočím jako štrudl. Pak podélně rozkrojím a dávám přes sebe ocásky těsta, rozkrojenou stranu se snažím dávat nahoru.

Konce spojím do věnce, pomažu zbytkem směsi, pokud zbyla.

Na plech dám pečicí papír, přenesu věnce a dám do trouby. Peču 20 minut, pak stáhnu na 150 stupňů a nechám ještě dozlátnout 10 minut.

Autor: Monulie

Ingredience

Těsto:

  • 300-330 gramů polohrubé mouky (podle konzistence těsta)
  • 100 ml mléka (nesmí být úplně studené, radši trochu teplé)
  • půl lžičky soli
  • sáček sušeného droždí (nebo třetinu klasického)
  • lžíce cukru

Skořicové mazání:

  • 50 gramů měkkého másla
  • 5 lžic cukru
  • 3 lžičky mleté skořice

Chutnalo vám? Okomentujte recept Skořicový věnec - recept na estonský kringel

Váš příspěvek