Recept: Veganský jablečný koláč – bezlepkový

Přidat recept
 
  • Čas 90
Hodnotilo 0 lidí

Další fotky

Na tomto jednoduchém výborném veganském jablečném koláči si pošmáknou nejen vegani a celiakové. Jsou v něm ovesné vločky, které si rozemelu na mouku. Upozorňuji pro jistotu, že ovesné vločky jsou přirozeně bezlepkové, ale v obchodech se běžně setkáme s ovesnými vločkami, které jsou do nějaké míry kontaminované pšenicí a jinými obilovinami při přepravě nebo výrobním procesu. Z tohoto důvodu, pokud se bude koláč podávat někomu se silnou alergií na lepek, je důležité pečlivě zkontrolovat, že kupujete bezlepkové ovesné vločky. Informaci o bezlepkovosti vloček najdete na obalu produktu.

Tento veganský jablečný koláč je výtečný sám o sobě, nebo ještě lepší je servírovaný s vanilkovou zmrzlinou, nebo našlehanou kokosovou/sojovou smetanou. Můžete z něho udělat jak drobenkový koláč, tak mřížkový koláč. V tomto receptu najdete postup na oboje.

Kdo si chce přípravu koláče zjednodušit a nechce dělat vlastní korpus, může ho nahradit kupovaným listovým těstem (není bezlepkové) a udělat si jen jablečnou náplň.

Já v receptu na veganský jablečný koláč používám hodně jablek- až 1 kg jablek a někdy i trochu více, pokud se mi vejdou do formy. Když můžu, míchám různé odrůdy jablek- kyselá zelená společně se sladkými červenými. Koláč bude o to chuťově pestřejší.

Postup

1. Ovesné vločky rozmixujeme na mouku. Na koláč s drobenkou mixujeme na hrubší mouku, na koláč s mřížkou mixujeme na jemnou mouku. Dáme si stranou 2 lžíce ovesné mouky stranou na vysypání pečící formy.

2. (mřížkový koláč) Smícháme ovesnou mouku, třtinový cukr, špetku soli, 100 ml rostlinného oleje a 7 lžic studené vody. Vypracujeme ze surovin vláčné a pružné těsto. Dáváme pozor na to, aby se těsto nedrolilo. Jestliže se drolí, přidáváme postupně po jednotlivých lžicích studenou vody, dokud nebude těsto pružné a tvarovatelné. Pokud chceme být pečliví, těsto vyválíme válečkem. Pečící formu vymažeme olejem, vysypeme tenkou vrstvou ovesné mouky a vyskládáme na ní těsto až po horní okraj. Necháme v lednici odpočinout. Zbylé těsto, ze kterého potom vyválíme a nakrájíme proužky na mřížku, necháme rovněž odležet v chladničce, aby se spojilo.

3. (drobenkový koláč) Hrubě namletou ovesnou mouku smícháme se třtinovým cukrem, špetkou soli, 100 ml rostlinného oleje a 7 lžicemi studené vody. Dáme si na stranu asi 2 menší hrsti hrubšího těsta na drobenku. Zbytek těsta vypracujeme na pružnější konzistenci. Bude hrubší než těsto na mřížkový koláč, ale nesmí se drolit. Pečící formu vymažeme olejem, vysypeme tenkou vrstvou ovesné mouky a pokládáme na ní těsto až po horní okraj a důkladně stlačíme. Dáme odpočinout do lednice. Zbylé těsto rozdrobíme mezi prsty na drobenku a odložíme stranou.

4. Předehřejeme si troubu na 180°C.

5. Všechna jablka, až na jedno, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky ručně nebo pomocí robotu. Jedno či dvě velká jablka si vždy šetřím, nezbavuju slupky a krájím ho na tenké měsíčky, kterými vyskládám vrch koláče.

6. Nakrájená jablíčka smícháme v misce se špetkou soli, třtinovým cukrem, skořicí, špetkou muškátového ořechu, citronovou šťávou a kypřícím práškem. Jablíčka pustí bohatou šťávu, tu slijeme mimo a využijeme jí později.

7. Na vyložené těsto rozložíme směs jablek bez šťávy. Měsíčky posledního jablka či dvou namočíme ve zbylé šťávě a vyskládáme dokola navrch koláče. Nakonec koláč dozdobíme proužky těsta a vytvoříme z nich mřížku, nebo ho posypeme drobenkou.

8. Pečeme koláč cca 50-60 minut při 180°C. Zbylou šťávu z jablek povaříme v kastrůlku, dokud lehce nezkoustne, až téměř zkaramelizuje a polijeme tím koláč těsně před vytažením (přibližně po 40 minutách pečení koláče).

9. Hotový veganský jablečný koláč necháme vychladnout. Můžeme ho podávat teplý s vanilkovou zmrzlinou nebo našlehanou kokosovou smetanou, nebo vystydlý.

Recept na koláč si můžete také prohlédnout.

Autor: monikachayblog

Ingredience

NA TĚSTO:

  • 300 g ovesných vloček namletých na mouku
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • špetka soli
  • 7 lžic studené vody

NA NÁPLŇ:

  • 4 ks velkých jablek (cca 1 kg)
  • 60 g třtinového cukru
  • šťáva z 1 ks citronu
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka mletého muškátového ořechu
  • špetka soli

Doporučená příloha

vanilková zmrzlina, našlehaná kokosová smetana

Chutnalo vám? Okomentujte recept Veganský jablečný koláč – bezlepkový

Váš příspěvek