Recept: Velikonoční mazanec s ovesnými vločkami

Přidat recept
 
Hodnotilo 0 lidí

Postup

Nejprve si zaděláme kvásek: Do špaldy uděláme důlek, rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a pár lžic vlažného mléka. Vidličkou rozmícháme na kašičku, lehce poprášíme moukou a necháme vzejít.

Žloutky s cukrem a semínky z vanilkového lusku utřeme do nadýchané a světlé pěny. Přidáme ovesnou mouku smíchanou se solí, rozinky, slunečnici a špaldu s kváskem, který mezitím několikanásobně vyrostl, a postupně přiléváme mléko.

Začneme zpracovávat těsto. Já si práci usnadňuji robotem a nechávám ho tam „koulet“ 10 minut. Protože jsou v těstě vločky, které nasáknou, nemělo by být úplně tuhé (ale ani ne moc řídké!!), prostě tak akorát.

Necháme cca 3 hodiny přikryté na teplejším místě kynout.

Po vykynutí by mělo být těsto dvojnásobné. Opět ho chvíli zpracováváme a vytvarujeme mazanec, přeneseme na plech s pečicím papírem a necháme 1 hodinu růst pod utěrkou.

Nakonec potřeme rozšlehaným bílkem s kapkou mléka, zasypeme slunečnicí a pečeme na 180 stupňů 50 minut až hodinu.

Já si vždy zeshora dávám druhý plech, který po cca 2/3 pečení dám zespodu, aby se mazanec ani z jedné strany nepřipálil

Autor: modrasek13

Ingredience

  • 250 g ovesných vloček pomletých na mouku
  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 125 g másla
  • 115 g cukru Muscovado
  • 60 g droždí
  • Cca 2 dcl vlažného mléka
  • 3 žloutky
  • 1 bílek
  • Rovná lžička soli
  • Semínka z půl vanilkového lusku
  • Rozinky a slunečnicová semínka podle chuti

Chutnalo vám? Okomentujte recept Velikonoční mazanec s ovesnými vločkami

Váš příspěvek