Recept: Vietnamské smažené závitky bez masa

Přidat recept
 
Hodnotilo 1 lidí

Další fotky

Vietnamské smažené závitky jsou na světě a i v Česku populárním asijským jídlem. V tomto receptu se naučíte připravit smažené závitky bez použití masa a bez vajíček. Jsou tedy vhodné i pro vegany. K závitkům si nezapomeňte udělat podle receptu i sladkokyselou omáčku, která je ke smaženým závitkům zapotřebí. Ve Vietnamu se smažené závitky tradičně servírují s vařenými rýžovými nudlemi, čerstvou zeleninou a bylinkami (koriandr, thajská bazalka).

Postup

1. Houby (jidášovo ucho a shiitake) necháme na několik hodin nebo přes noc namočit ve studené vodě. Jidášovo ucho nabobtná a téměř zčtyřnásobí svůj objem, shiitake zhruba zdvojnásobí. Houby po namočení ještě důkladně promyjeme. Ze shiitake hub vymačkáme přebytečnou vodu a nasekáme je nadrobno. Jidášovo ucho nakrájíme na tenké nudličky. Snadněji se krájí, když ho pevně zarolujete do rolády a pokrájíte na tenké proužky.

2. Skleněné nudle si namočíme do teplé vody (ne horké) na 20-30 min. Mezitím si pomocí struhladla nastrouháme mrkev, nasekáme najemno bílou část pórku, česnek a červenou cibuli nebo jarní cibulku. Nakrájené houby a zeleninu smícháme dohromady v míste. Přidáme okapané sklěnené nudle, které jsme nůžkami nastříhali na délku cca 5 cm, mungo klíčky a ručně rozmačkané přírodní tofu. Směs poté ochutíme 5 lžicemi sojové omáčky (nebo pokud máme, tak 2 lžicemi veganské ústřicové omáčky + 3 lžicemi veganské rybí omáčky), 1 lžičkou mořské soli a pepřem dle chuti. Celou směs důkladně promícháme, aby se všechny chutě spojily. Vegetariáni mohou přidat 2 vejce, aby ingredience držely víc k sobě a směs byla pro pozdějsí balení závitků pevnější. Já v tomhle receptu vejce vůbec nepotřebuji.

3. Nyní začneme balit závitky. Pro začátečníky uvádím podrobný postup: Připravíme si velký kulatý talíř, větší krájecí prkénko nebo čistou kuchyňskou desku, aby se nám na ní vešel rýžový papír. Vedle si do větší nádoby nalijeme teplou vodu. Namočíme prsty do nádoby s teplou vodou a rovnoměrně rozetřeme vodu po celém povrchu rýžového papíru. Pokud to s vodou přeženeme, rýžový papír se roztrhne. Pokud jí bude moc málo, papír praskne a nezabalíme nic. Vezmeme 2 lžíce směsi, umístíme do první třetiny zvlhčeného papíru blíže k vám do středu na malou hromádku. Nerozprostíráme směs. Začneme balit od nás směrem dopředu. Až se dostaneme za půlku rýžového papíru, tak boční levou a pravou část papíru zavineme pevně do středu a dorolujeme do konce. Pokud při balení zjistíme, že je rýžový papír v některé části suchý, nebo se při procesu vysušil, potřeme navíc trochou vody. Ideálně zabalený závitek by měl být pevný, nezmačkaný, a bez popraskání. Nebalíme příliš napnuté závitky, ty by během smažení také mohly prasknout. Rýžovému papíru chvíli trvá než se zvhlčí, proto doporučuju navhlčit vždycky 2 papíry naráz. Zatímco jeden balíme, druhý mezitím změkne.

4. Závitky pak můžeme smažit ve friťáku, nebo na nepřilnavé pánvi s takovým množstvím oleje, aby dosahoval poloviny výšky závitku. Smažíme při mírné teplotě tak, aby olej nestále pobublával. Při příliš nízké teplotě do sebe záviky nasajou hodně oleje a budou mastné. Naopak při příliš vysoké teplotě závitky můžou prasknout a připálit se. Obě strany smažíme dozlatova. Osmažené vietnamské závitky necháme na papírovém ubrousku okapat od oleje. Mám pro vás tip, jak závitky vždy servírovat křupavé a teplé. Závitky se smaží relativně dlouho a než dosmažíme poslední, předchozí závitky mezitím vystydnou. První tip je buďto usmažené závitky nechat okapat od oleje a odložit na plech do trouby na 140°C. Druhý tip funguje možná ještě lépe a to tak, že si závitky kdykoliv předsmažíme, dáme okapat od oleje, klidně je necháme vystydnout a těsně před podáváním je vložíme znovu na pánev bez oleje a opečeme dokřupava.

5. K závitkům patří sladkokyselá omáčka. Tu si připravíme smícháním teplé vody, sójové omáčky (nebo veganské rybí omáčky), třtinového cukru, citronové šťávy, utřeného česneku, mořské soli a chilli papriček. Můžeme, ale nemusíme si všechny tyhle ingredience na minutu povařit v kastrůlku. Podle vlastní potřeby si omáčku dochutíme přidáním toho či onoho z výše uvedených koření. O vietnamských omáčkách ale platí jedno. Když jí zkušený kuchař připravuje stokrát, musí jí ochutnat stokrát. Nikdy nechutná stejně. Spoléhejte proto na svůj jazyk a dolaďujte podle něho.

6. Hotové vietnamské smažené závitky podáváme s omáčkou, vařenými rýžovými nudlemi, čerstvě omytým a nakrájeným salátem, a bylinkami jako jsou koriandr, perila a thajská bazalka.

Recept je k nalezení také zde.

Autor: monikachayblog

Ingredience

NA SMĚS:

  • 40 g sušeného jidášova ucha
  • 30 g sušených shiitake hub
  • 2 ks větší mrkve
  • 150 g mungo klíčků
  • hrst nasekaného pórku- použijte bílou část stonku
  • 1/2 ks červené cibule (nebo hrst nasekané jarní cibulky)
  • 3 stroužky česneku
  • 300 g přírodního tofu
  • 80 g skleněných nudlí
  • 2 lžíce veganské ústřicové omáčky (lze nahradit 2 lžícemi sójové omáčky)
  • 3 lžíce veganské rybí omáčky (lze nahradit 3 lžicemi sójové omáčky)
  • 1 lžička mořské soli
  • pepř
  • rýžový papír na smažení
  • olej na smažení

NA OMÁČKU:

  • 200 ml teplé vody
  • 2 lžíce veganské rybí omáčky (lze nahradit 2 lžicemi sójové omáčky)
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • chilli papričky

Doporučená příloha

rýžové nudle, bylinky

Chutnalo vám? Okomentujte recept Vietnamské smažené závitky bez masa

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Vietnamské smažené závitky bez masa

monikachayblog
Nováček 1 příspěvek 20.5.19 21:24
Odkaz na recept na mém osobním blogu

Abyste případně v budoucnu nemuseli pátrat po tomhle receptu, připojuji ještě odkaz na svůj osobní blog na recept na vietnamské smažené závitky bez masa www.chay.cz

Odkaz si můžete pak třeba uložit do oblíbených záložek apod.

Vím, že jsou závitky smažené. Jsou proto vhodné pro starší děti min od 1 roku. Ale jsou tak dobré, že většině dětem budou chutnat, i když jsou v nich houby a spousta zdravé zeleniny ;) :kytka:

Držím palce s přípravou!

Příspěvek upraven 20.05.19 v 21:26

Vložit nový komentář