Dalamánky z žitné mouky
Autor: admin
Ingredience

- 250 g žitné mouky chlebové
- 250 g hladké mouky
- 300 ml vlažné vody
- 30g droždí
- 1 kostka cukru
- 1 PL octa 8%
- 1 rovná PL soli + hrubá sůl na posypání
- kmín nebo různá semínka.
Postup
Mouku smícháme a z výšky prosejeme do větší nádoby. Osolíme,
přidáme kmín nebo i různá semínka. V hrnku necháme vzejít kvásek
z 50 ml vlažné vody, 1 kostky cukru a 30 g droždí. S pomocí kvásku
a
vlažné vody, do níž jsme přidali ocet, vymícháme těsto, které
necháme
dvakrát vykynout.
Na pomoučeném vále krájíme z válečku těsta stejné kousky,
z nichž
vyválíme kuličky a klademe na plech vyložený pečícím papírem.
Každou
kuličku uprostřed promáčkneme tupou stranou nože. Necháme ještě
trochu
nakynout, potřeme vodou, posypeme hrubou solí, kmínem a semínky. Pečeme
ve
vyhřáté troubě při cca 170°C asi čtvrt hodiny až dvacet minut.
Dobrou chuť!