Zpět na recept Vytisknout
eMimino.cz

Dalamánky z žitné mouky

Autor: admin

Ingredience

  • 250 g žitné mouky chlebové
  • 250 g hladké mouky
  • 300 ml vlažné vody
  • 30g droždí
  • 1 kostka cukru
  • 1 PL octa 8%
  • 1 rovná PL soli + hrubá sůl na posypání
  • kmín nebo různá semínka.

Postup

Mouku smícháme a z výšky prosejeme do větší nádoby. Osolíme,
přidáme kmín nebo i různá semínka. V hrnku necháme vzejít kvásek
z 50 ml vlažné vody, 1 kostky cukru a 30 g droždí. S pomocí kvásku a
vlažné vody, do níž jsme přidali ocet, vymícháme těsto, které necháme
dvakrát vykynout.

Na pomoučeném vále krájíme z válečku těsta stejné kousky, z nichž
vyválíme kuličky a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Každou
kuličku uprostřed promáčkneme tupou stranou nože. Necháme ještě trochu
nakynout, potřeme vodou, posypeme hrubou solí, kmínem a semínky. Pečeme ve
vyhřáté troubě při cca 170°C asi čtvrt hodiny až dvacet minut.

Dobrou chuť!