Recept: Zapečená provensálská zelenina

Přidat recept
 
  • Počet porcí PRO 4 OSOBY
  • Čas 70
Hodnotilo 0 lidí

Jednoduchá večeře skoro bez práce. Stačí jen nakrájet, posypat kořením a nechat zapéct. Množství zeleniny vždycky záleží na velikosti zapékací misky nebo plechu. My obvykle spotřebujeme celý lilek, celou cuketu a 6 rajčat. Zeleninu krájíme na tenčí plátky, aby v troubě dostatečně změkla - rajčata stačí na silnější plátky.

Aby to jedl i manžel, můžete přidat slaninu nebo sýr (mozarella, feta, jakýkoliv kozí nebo ovčí, co máte vyzkoušené). Nebo přidejte hodně česneku a cibule. :)

Postup

Lilek umyju, nakrájím ho na tenké plátky a posypu vydatně solí. Potřebuje trochu čas, aspoň 15 minut, aby se zbavil hořkosti.

Předehřeju troubu 220°C. Velkou zapékací vymažu olivovým olejem. Když budu zeleninu zapékat na plechu, tak stačí pečicí papír (akorát ta šťávička pak všude teče, z misky se líp nabírá na chleba).

Umyju cuketu a krájím na tenká kolečka, totéž rajčata - ale plátky dělám trochu silnější, protože v troubě rychle měknou. Opláchnu plátky lilku, aby z něj zmizely slané slzy, a začnu střídavě skládat zeleninu do pekáčku/misky.

Střídá se řádek lilku, rajčat, cukety… lilku, rajčat, cukety. (Pokud dělám masovou verzi, pak přidávám jeden řádek ze slaninky). Pak vydatně pokořením provensálskými bylinkami a pokapu olivovým olejem - zhruba 5 lžic, ale to je jen můj odhad.

Peču cca 40 minut. Když bych tam chtěla ještě sýr, přidávám ho po 20 minutách, ať se stihne roztéct.

Autor: Monulie

Ingredience

  • lilek
  • cuketa
  • rajčata
  • provensálské bylinky (ideálně čerstvé ze zehrádky) petrželka, tymián, bazalka, oregáno
  • volitelně plátky česnku a cibule nakrájená na proužky
  • sůl + pepř + olivový olej

Doporučená příloha

olivy, rýže, chleba, pita

Chutnalo vám? Okomentujte recept Zapečená provensálská zelenina

 Váš příspěvek