Recept: Zdravý bramborák z plechu pečený, nesmažený, bezlepkový

Přidat recept
 
  • Počet porcí PRO 4 OSOBY
  • Čas 75
Hodnotilo 1 lidí

Chutná úplně stejně jako ten klasický, jen z něj neteče hromada oleje. :) Má hodně variant, takže může být i vegetariánský nebo naopak s klobáskou. :)

Postup

Oloupu a nastrouhám brambory a pak z nich VYMAČKÁM co nejvíc vody - to je ten nejdůležitější krok, jinak tam budete muset přidat hromadu mouky!

Předehřeju si troubu na 180°C, vymažu pekáček a vrhám se na bramborákové těsto.

Do vlhkých nastrouhaných brambor přidámvejce. Pokud dáváte bezlepkovou, tak to chce spíš ty tři vajíčka, ať bramborák hezky drží.

Do směsi pak postupně sypu mouku, míchám a koukám, jak těsto lepí. Když to s moukou přeženu, přiliju trochu mléka nebo té vody, co pustily brambory.

Pak přihodím koření a dobroty - tady se orientujte podle toho, jak staré máte děti a jak kdo co tráví a jí. Osobně moc nešetřím se solí, pepřem, česnekem a majoránkou (pro mě jako pro dospělou). Zelí bramborák spojí, ale nemusí být. Tempeh dodá bílkoviny, klobáska bude chutnat masožravcům. Na děti zabírá, když se v bramboráku žlutí malá sladká kukuřička. :)

Naliju bramborákové těsto do pekáčku a dám zapéct, dokud není hezký zlatý. Chce to cca 45 minut a testuju průběžně špejlí, jestli už je těsto suché.

Nakrájím na větší čtverečky a servíruju.

foto: Labuznik.cz

Autor: Monulie

Ingredience

  • 1 kg brambory (ideálně varný typ C)
  • 2-3 vejce podle velikosti
  • bezlepková mouka Jizerka na zahuštění (ale klidně i obyč hladká, pokud můžete lepek)
  • majoránka, kmín, sušený česnek (není tak agresivní jako čerstvé stroužky)
  • sůl + pepř
  • olej na vymaštění pekáčku

volitelně:

  • kysané bílé zelí
  • tempeh
  • klobása
  • žlutá kukuřička

Doporučená příloha

zeleninový salát, kus masa

Chutnalo vám? Okomentujte recept Zdravý bramborák z plechu - pečený, nesmažený, bezlepkový

 Váš příspěvek
 
Blaninek
Nováček 5 příspěvků 19.09.17 10:14

Vyzkouším :kytka:

Vložit nový komentář