Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Jediný zádrhel s IS a pozemek bude bez povolení k ničemu. Nejde jen o samotné vedení ale i souhlasy o připojení, břemena. Může to být jednoduché, může to být bezvýsledný boj na mnoho let. Bez detailní znalosti situace a místních poměrů nejde říci více.
Cenu si netroufám odhadnout, nejlepší by bylo oslovit realizační firmu.
Důležité je, podívat se přes které pozemky by prodloužení IS vedlo, pokud jsou obecní, souhlas asi dají, ale je možné, že budete potřebovat provést výkop přes soukromý pozemek a budete potřebovat jejich souhlas, to bych s majitelem dopředu určitě probrala. U pozemku, kde není realizována výstavba na sousedních pozemcích, je důležité zkontrolovat ÚP, zda je možné tam stavbu umístit, pak ověřit ochranná pásma a zdroje hluku, to taky může dost stavbu zkomplikovat.
IS vedou po obecní komunikaci, jinak pozemek prodává přímo soused a pozemek je poslední v ulici.Volala jsem na OÚ, tam mi řekli, že žádný problém s napojením není, navíc tam je v silnici už řez, který vede od kanálu a vody a řekli mi i na stavebním, že tam žádný problém není, posílali jsme i několik vyjádření, zda nejsou někde nějaká ochranná pásma, jako je ČEZ, vodárna, telekomunikace atd… všechno je v pořádku, věcné břemeno tam není, koukali jsme do katastru.
Jinak by se řezalo do asfaltové komunikace, která je dlouhá 7m a od začátku sousedova plotu vede vyjetá travnatá cesta. Jinak k tomu hluku, tam je nádherný klid, byli jsme tam necelou hodinu a byli slyšet jen cvrčkové v poli. Hlavní silnice je cca 160m a projelo tam několik aut a opravdu není slyšet nic ![]()
Znám případ, kde investor slyšel to samé, pak přišli volby, nový starosta a nic nebylo.
Hodně štěstí.
Tak snad to půjde, i když obec souhlasí a stavební úřad nebude dělat problémy, vyjadřuje se k tomu několik dotčených orgánů, to jsou ty ochranná pásma, hygiena řeší zdroje hluku (silnice, železnice, výroba v okolí) a dnes stavbu umisťuje OÚPR, ten hlídá, zda je stavba v souladu s územním plánem (ty jsou dnes většinou na webu běžně k nahlédnutí) bez jejich souhlasu taky nic nepostavíte, koupit stavební pozemek není úplně jednoduché, informace od majitle bych si všechny ověřila. Taky je potřeba pohlídat m2, podle zákona lze zastavět jen určité % pozemku. Taky musíte mít už dnes 2 parkovací místa od určitých m2 domu. Takže hodně štěstí, ať nekoupíte pozemek, kde nakonec nepůjde stavět.
Ještě by mě zajímalo, když bychom si sítě udělali svépomocí vs. kdyby je dělala firma, jestli je cena o nepatrnou částku levnější než od firmy nebo naopak je to o dost levnější.
@Anonymní píše:
Ještě by mě zajímalo, když bychom si sítě udělali svépomocí vs. kdyby je dělala firma, jestli je cena o nepatrnou částku levnější než od firmy nebo naopak je to o dost levnější.
Přípojky svépomocí?
Na to zapomeňte.
nemám namysli vyloženě připojení, ale výkopové práce, materiál atd…
Pokud nechám veškerou práci na firmě, tak ta mi nebude hlídat akce na materiál, ale rovnou si to nakoupí u svého prodejce…
Majoritní náklady jsou: projekt, inženýring, geodetické práce, realizace odborně způsobilou firmou, kterou provozovatel infrastruktury nechá provádět práce v ochranném pásmu, napojení IS taktéž.
Co ušetříte na nějaký plastový trubce nebo bagru nebude ani 0.5% nákladů.
Ušetřit můžete na tom inženýringu, to ani firmy dělat nechtějí, kvůli tomu jaká je to v ČR pakárna.
omlouvám se ale nevím kde bych narychlo zajišťovala tuto věc? (Chápu ze asi tu úplně nepochodim)Tak jen poprosím kdo má rodinný dům potrebovala bych poradit nechali jsme si udělat od jednoho chlapa jistice (venku v rozv.krabici) aby nám mohli přijít namontovat odberove hodiny kvůli stavbě, ale prý tam nedal něco nedal ten chlap ( na ty jističe)proto nám nechtějí namontovat hodiny,mohla bych poprosit někoho kdo by vyfotil celek jak to vypada(hodiny +pokud jsou videt ty jističe)snad je to trochu srozumitelné popr.dekuji
Vyfotit, těžko, odběrný rozvaděč musí být zaplombován.
Po netu tohle nevyřešíš, je třeba elektrikář na místě. Sama do toho nešahej, nemáš par.50.
Mě se stalo při stavbě to samé, našel jsem si místního elektrikáře, ten přijel, dal správný jistič, naúčtoval si 500 a to jsem strhl tomu původnímu.
Dobrý den zajímá mě zda když k vůli přípojce El. Se musí podkopat nebo udělat ten podtlak pod silnicí jestli něco platím nebo ne vím že vás distributor sítí připojí do 50 m zadarmo ( respektive na jeho náklady) ale zda to je i pokud by se muselo jít pod silnicí hlavní tridy…bylo by to do 20 m celá trasa.
@zako2 píše:
Dobrý den zajímá mě zda když k vůli přípojce El. Se musí podkopat nebo udělat ten podtlak pod silnicí jestli něco platím nebo ne vím že vás distributor sítí připojí do 50 m zadarmo ( respektive na jeho náklady) ale zda to je i pokud by se muselo jít pod silnicí hlavní tridy…bylo by to do 20 m celá trasa.
Co takhle zavolat nekomu, kdo to ma v kompetenci?
Zdravím všechny stavitelé

Prosím o pochopení anonymity. Jsme rozhodnutí pro koupi stavebního pozemku, ale je bez IS.
Pozemek je na opravdu krásném místě, byli jsme se podívat na několik pozemků, ale vždy jsme byli nerozhodní a z tohohle jsme úplně nadšení, ale tak trochu máme strach z ceny IS.
Není žádný problém s napojením sítí k pozemku, ale kanalizace je 34m od pozemku, voda 31m a elektrika 29m. Kanalizace je podtlaková, ale jelikož tam nějak nevychází spád, tak by se to muselo řešit čerpadlem. Pokud je tu někdo, kdo jste řešili stejný či podobný problém, tak budu ráda za odpovědi