Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, stalo se nám že syn ukradl nějakou věc do 100 Kč (poprvé), byla na něj zavolaná policie, která ho přivedla k nám domů, bude to vyšetřovat sociálka? Na co se budou ptát? Budou se ptát i sousedů nebo známých? Bude to řešit i škola? Moc děkuji předem za odpovědi.
Určitě to budou řešit a půjdou i do školy..Teda alespoň to tak bylo dřív…
Mě dovedli domů policisté, a hlásilo se to ve škole, tam jsem byla u ředitele na koberečku. Nic víc z toho nebylo
Ale jestli to nebude taky tím, že tatínek spolužačky se kterou jsme byli, pracoval také u policie a že to tenkrát smetli pod koberec
Bylo to řekla bych těsně po revoluci ![]()
A.
Jako dítě jsem s kamarádkou ukradla kalhoty z butiku
Paní nás načapala, nahlásila, přijela policie a odvedla nás domů, nakonec musela semnou mamča na výslech..no byla to ostuda jako mraky, ale jediný postih, který jsem z toho měla byl zaracha a pěkně zmalovaná prdel:) Jinak stalo se to asi před 15-lety nevím jak se to řeší teďka, ale u mně ani ve škole nic nahlášený ani na sociálce, taky ty kalhoty stály tenkrát snad kolem 500..tak nevím..
@aanony Já tohle zrovna nedávno řešila s kamarádkou, které se stalo cosi podobného, jen s předškolním dítětem. Ptali se na to u psychologa a prý k tomu vede touha dětí mít jen něco svého. Její syn má sourozence a prostě se o všechno dělí, ukradl věc, kterou vůbec nepotřeboval (skutečně jen drobnost), schoval si ji a tajně se na ní chodil dívat. Pak to zjistila, promluvili si o tom, věc vrátili a nikde se to nerozmazávalo. To s tou policií mi to popravdě přijde docela přehnané, to dle mého ve škole nějak nezvládli ![]()
@aanony hodně záleží s čím ho přivedli. Přítel sice dělá u zásahovky, ale občas se připletou i k něčemu podobnýmu, takže to většinou kluci dělají tak že ho jen postraší tím že ho předají rodičům a víc se to neřeší, ale určitě vás museli o dalším postupu informovat. Dnes už to není tak divoký jako dřív a jestli to půjde přes sociálku, tak tam už to bude je o přátelské debatě. Klukovinu udělá každej a tohle není nic tak hroznýho.
@Amys píše:
@aanony Já tohle zrovna nedávno řešila s kamarádkou, které se stalo cosi podobného, jen s předškolním dítětem. Ptali se na to u psychologa a prý k tomu vede touha dětí mít jen něco svého. Její syn má sourozence a prostě se o všechno dělí, ukradl věc, kterou vůbec nepotřeboval (skutečně jen drobnost), schoval si ji a tajně se na ní chodil dívat. Pak to zjistila, promluvili si o tom, věc vrátili a nikde se to nerozmazávalo. To s tou policií mi to popravdě přijde docela přehnané, to dle mého ve škole nějak nezvládli
My jsme to s kamarádkou chtěly zkusit. Jaké to je, něco ukrást. A jestli je to těžké a tak. O tu věc vůbec nešlo. Vzaly jsme v obchodě nějaké oplatky a lentilky a fakt nás nechytili
Ale potom! Nestačily jsme to sníst a mezitím potkaly její mamku. Ona dostala vítr, jak by vysvětlila, kde k tomu přišla, tak mi to nacpala do kapes a já pak ze stejných důvodů stála u výtahu a všecko to do sebe honem tlačila
Vyškolily jsme se samy…
@aanony Pro bratra si mamka jela taky. Na sociálku (ač tvrdili, že ano), to nakonec nehlásili. Zřejmě poprvé použijí postrašení (no, z tohoto většinou spíš klepne rodičům), aby trest doma byl adekvátní k tomu, co provedli. Řekla bych, že sociálce by hlásili až, kdyby ho chytli znova.
@roksy25 tato doba je pryč, policajti by ti řekli, kdyby se to řešilo dál.. stalo se to mimo školu -takže škola s tím nemá nic společnýho
a sociálka na blbosti nemá čas ![]()
Jinak přeju zakladatelce, ať z toho nic není… Z praxe netuším, jak to je, ale říkám si, že max. by mohli nařídit nějaké sezení u psychologa nebo tak
Jestli má dobrý základ, tak to prostě chtěl jenom zkusit a sám už teď ví, co a jak.
Já si pamatuju, jak jsem se nejvíc bála, že nás chytnou (že by u toho byla policie atd., to mě do dnešního dne vůbec nějak nenapadlo) a bude z toho ostuda. Byl to místní obchod na sídlišti, kam jsme obě pravidelně s rodiči chodily. Že by si na nás do smrti ukazovaly prstem - to jsou ty dvě, co tu kradly
A třeba na nás byly hnusné, nechtěly nám pak už nic prodat atd. Byla jsem asi tak ve třetí třídě - nevím, kolik je synovi.
Pracuji u policie a my všechny tyhle skutky na sociálku oznamujeme. Pokud je to poprvé, tak sociálka většinou udělá jenom bubu a dál to nijak neřeší. Každý může někdy ujet.
@Anonymní píše:
Pracuji u policie a my všechny tyhle skutky na sociálku oznamujeme. Pokud je to poprvé, tak sociálka většinou udělá jenom bubu a dál to nijak neřeší. Každý může někdy ujet.
Dobrý den a řešilo se to i ve škole? Moc děkuji.
Syn má 13 let a nejvíc se bojí, že se to dozví ve škole, už mi říkal, že by musel ze školy odejít, tak mám strach aby ho ta blbá klukovina nějak psychicky nepoznamenala. Myslím, že se vytrestal dost sám, tu ostudu a strach asi nikdy nezapomene. Nejhorší je, že nevím proč to udělal, peníze měl, asi to pokušení, že když to dělají jiní a prochází jim to… jinak si to neumím vysvětlit. Pohovor se sociálkou snad nějak zvládneme. Jinak všem moc děkuji za rady a pomoc.
Na sociálku se to běžně hlásí, udělá se pohovor, jaký byl motiv, promluví se s rodiči, jak se k tomu staví, prostě taková prevence - do školy to sociálka, ani pčr běžně nehlásí
Zdravím, sociálka to bude určitě řešit, ale pokud to bylo poprvé a chytili policisté vaše dítě, tak jenom zavolá rodičům, aby si pro něho přijeli na stanici. Když teda rodiče přijedou, musí podepsat papír a ukázat doklad totožnosti. Asi po měsíci a půl přijde domů dopis od obce že dítě bude pozorovat sociální zástupce, když dospěje 15+ a sociální zástupce uvidí, že dítě se polepšilo, nechají to na pokoji. Každopádně to škola řešit nebude a policisté nepřijedou do školy, takhle to je alespoň u Městské Policie. (Vlastní zkušenost, sám jsem ve 13 chtěl ukrást v obchodě Albert energetické nápoje a chytili nás při tom, proto to i vím co se bude dít)