Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, nezlobte se musim si postěžovat a poprosit případně o radu
Syn 4 roky má angínu, nasazen ve čtvrtek antibotika Penbene, nezvládal polykat ani drcené tak v pátek MUDr vyměnil za sirup ospen
Začali jedny z nejhorších dnů… u každé dávky histerie, pláč, je tam rozrušený že i zvrací, vyloženě se k tomu donutí
Dávám do pití, jídla nepomáhá nic, vyzkoušeli jsme snad vše
Motivovala jsem koupi nové hračky, slíbeni výletu nic nezabírá
Odmítá ten sirup, přitom chuťově mu až takové zlo nedělá, spíš má problém v hlavě, pokud bychom to nezvládali MUDr navrhoval řešení penicilinovych injekcí, jsou opravdu tak velmi bolestivé? Případně vyšli by nám vstříc na pohotovosti touto domluvou nebo musíme už injekční roztok mít vyzvednuty?
Četla jsem že mají zlé vedlejší účinky, tak bych si přála to zvládnout doma sním …
Ale psychiky jsem už vyčerpaná, mám strach z každé dávky co nás čeká jak dlouho zas bude plakat, přijdu si úplně neschopná mama 🤦♀️ ale u nej vzdy sirupy byl velký problém a boj
Nemáte nějaké tipy/ rady?
Moc děkuji všem za přečtení a radu
Podmazla bych ho necim, co dostane hned. Koupe nove hracky ci vylet je nekdy v budoucnu a male deti ziji okamzikem. Dala bych mu kindervajce treba. A kdyz nic, tak bych v klidu pohrozila velmi bolestivou injekci (coz je nejspis pravda). Ctyrletak uz by si to mohl i nechat vysvetlit, ze je to na tu bolest v krku, aby prestala.
@Veve2103 píše: Více
sirup natáhnout do plastové stříkačky, vložit dítěti do koutku úst, pusu přidržet k sobě a stříknout, pak hned podat pití, které má dítě rádo - klidně sladký džus, limonádu, cokoli
A opravdu je na tom tak zle, že musi mit Antibiotika?
třeba u nás
v Německu se na anginu davaji jen výjimečně
Mám podobneho experta doma, mel zatim jen jednou. Dávali jsme jak bylo ve stříkačce, pár dnu byl boj, pak už to šlo lip. Nezvlada ani léky na teplotu
dáváme čípek
U nás nejlíp zafungovalo dát na lžíci vodu, do té vody dát sirup s antibiotiky tak, aby uprostřed vody udělal čočku, nerozmíchávat a takhle to dítěti podat třeba natřikrát. I hysterická dcera to zvládla, předtím mi ze sirupů zvracela.
Nedělat z toho vědu. Hodně může pomoci, aby si ten lék s dopomocí nabral sám a pak dám si ho vypil že lžičky, že stříkačky… přenést tu odpovědnost na něj a použít cizí autoritu. Pan doktor potřebuje, aby jsis to brání léků pohlídal sám. Nemíchat. mu to do jídla, pití a podobně. Ale na férovku, jsi nemocný, aby jses uzdravil, musíš brát léky tečka. Jiná volba není. Buď budeš spolupracovat a bude to v klidu, nebo budeš takhle vyvádět a bude to pro tebe zbytečně nepříjemné.
Určitě bych dítě s tak hysterickým přístupem nestrasila, že když ne sirup, tak injekce.
Nezapomeň, že tvé emoce na něj přenášís, takže i sama si to srovnat v hlavě ![]()
Moje dítě antibiotika taky plive a zvrací. Moc doufám, že se nám na dlouhou dobu vyhnout, ale co u nás jakžtakž fungovalo bylo uplatit lžící Nutelly.
Měla jsem na lžíci antibiotika a hned vedle lžíci Nutelly za odměnu. I tak 3 dávky skončily mimo.
Nebo krmit dítě třeba jogurtem a do toho podsunout místo jogurtu lžičku antibiotik, ale to může vyplivnout nebo příště už si bude dávat pozor. Je to s nimi boj…
Přeji pevné nervy. ![]()
@Menton píše: Více
Na to mi dítě řeklo, že raději bude nemocné než aby si vzalo antibiotika.
A stejně jsem s ním nehla. Ale třeba u jiného to může fungovat. ![]()
@Yasmina21 píše: Více
Naše dítě bylo v tomhle fajn, ale pokud jsem ho chtěla krmit, dávat cokoli do pusy, tak oheň na střeše. Takže bylo lepší jít na férovku a vyřešil to sám. Dostal tabletu, hodil do krku, zapil a bylo.
Antibiotika v sirupu měl někdy ve třech letech, no byl to hnus, brzo se naučil polykat léky ( trénovali jsme na minilentilkach a pak na klasických) a velmi brzy jsme přešli na tabletky.
Tvému dítěti bych řekla, že ok, když nechce, tak že tedy zavoláme paní doktorovi, ať mu vysvětlí, proč ty léky brát nebude. Ono to dítě neví, že mu ve skutečnosti nezavoláš a ta autorita zvenčí by mohla dobře zafungovat ![]()
Ale pravda, že my nikdy kolem doktorů nedělali žádné cavyky, strašení, hrůza z léků, vyšetření, brání krve. Prostě běžná věc a vše proběhlo v pohodě.
Chodila jsem s dcerou na penicilinové injekce do nemocnice několikrát. Měla časté a opakované anginy. Z ATB taky už zvracela. Nemocnici máme za rohem. Nejlepší řešení. Je to účinnější. A možnost léčby v domácím prostředí narozdíl od kapaček, na kterých taky byla, ale tam je nutnost doby léčby v nemocnici. Což jsem nechtěla, když jsem měla další děti a ona byla taky ještě malá.
Dlouho to slo strikackou po kouskach, jednou byl sirup extremne nechutny. Po mnoha pokusech prosel sirup schovany v cokoladovem Alpro mleku. Ale byla uz na to mleko zvykla, ne takove hustejsi a chut sirupu hodne prebilo.
No nejlepší je to asi do stříkačky a dát hned zapít, u nás jsme ho jeden držel a druhý dával do pusy, dobrovolně by si to nevzal, uplatit se taky nedal a dohadovat se s ním a prosit ho hodinu taky nebudu, takže takhle to bylo během minuty vyřešené.
Mícháním antibiotik třeba do mléka mužů dost snížit jejich účinnost. Z rodiny mám vypozorované, že čím víc cirkusu kolem toho, tím je dítě víc nervózní a vytvoří si blok…
Nemohl by léky dávat otec, možná by to vzal šupem a bylo by rychle hotovo. U nás platilo, nabrat do stříkačky, dat malé aby si to sama vzala, rychle zapít a je hotovo.
Jakmile je u toho manžel, tak je to špatný a vždy to musíme dělat spolu a bez breku se to neobejde.
Když jsem s dcerou sama, většinou ji ukecám, i když se jí nechce. Nebo jí to vysvětlím a prostě jí „spacifikuju“ tak, že jí to stříkačkou šupnu do pusy. Jakmile začne řvát, že nechce a brečí, tak je to v háji a buď to vyplivne nebo se poblije. Pomáhá dát jí do ruky pití s vodou a udělat to fakt rychle a bez dohadování.
@Menton píše: Více
A co budeš dělat, když ti to dítě řekne „tak jo, zavolej“?
Vážně zavoláš? ![]()