Potravinové intolerance - jak jste poznali?

32
1.11.23 20:57

Potravinové intolerance - jak jste poznali?

Ahoj všem, chci se zeptat těch, co mají nějakou potravinou intoleranci - lepek, mléko, laktóza atd…kdy se vám začaly projevovat a jak? Bylo to vždy, když jste snědli nějakou složku potravy, byť v malém množství, na kterou jste měli intoleranci nebo jen po požití většího množství?
Trpím na různé žaludeční a trávicí potíže několik let, před 6ti lety mi vzali žlučník. Doktorka si prvně myslela, že v souvislosti s tím žlučníkem nefunguje moje trávení správně a dala mi trávicí enzymy, které ale moc nepomáhají. Trpím na různé druhy bolestí žaludku, nevolnosti a „průjmy“ - v uvozovkách, protože to není průjem jakože vodnatá stolice, ale spíš častěji frekvence, chodím třeba 5× za den. Před skoro třemi týdny jsem měla nějakou střevní virózu - nevolnost, nechutenství, zimnice, horečka, zelený průjem a od té doby mi je nevolno téměř po všem, co sním. Byla jsem na krvi a štěrech (dr. si myslela, že jsem měla nějakou mírněji formu salmonely, tak proto štěry, aby se to vyvrátilo). Ještě mě čeká sono břicha, žlučníku, jater, žaludku a ledvin. 🤷 Před 3 roky jsem byla na gastroskopii, která neukázala nic.
Zjistili vám potravinové intolerance z krve nebo jste museli ještě na jiná vyšetření? Já vůbec nemám představu na co, pokud mám, bych měla intoleranci mít. Po čem mi někdy nic není, mi zase jiný den udělá nevolno. 🤦🏼‍♀️ Díky všem za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
57
1.11.23 21:04

Mamka to má a zjistila to tak ze měla straně nafouklé břicho a bolelo ji a pod. Zjistila ze to je vždy když sní nějaké mléčné výrobky a pak to treba týden nejedla a pak se napila mléka a to proste poznáš. Reakce byla ještě ten den. Hrozně i psoukala 😄 a říkala ze na záchodě to jde tak jinak cítit. Musíš to dělat vylucovaci metodou. Vždy vysadit všechny možný alergeny aspoň na 14 dnů a pak je par dni jist a pozorovat. Pak zjistila ze nemůže jablka, papriky… vetsinu zeleniny která není tepelné upravena… ořechy no hrůza. Chudera nemá co jist

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
57
1.11.23 21:05

Jinak na alergologii ji normálně udělali testy a pak si řekla praktické o nejaky spesl na ty různý enzymy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.11.23 21:05

Mě vadí jabka.
Kamarádka přišla na intolerancí lepku když po několikáté potratila. Jednoduše ho vysadila a ulevilo se jí. Nebyla unavená, přestalo ji být právě zlé od žaludku. Udržela těhotenství. Několikrát to porušila a litovala toho.

• Citovat
  • Upravit
2433
1.11.23 21:14

Kolonoskopii? Podívali by se na střeva zevnitř a z toho se dají zjistit různé choroby a zanety střev.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2433
1.11.23 21:15

Napadá mě Crohnova nemoc.
Těch zánětlivých onemocnění střev je více druhů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7667
1.11.23 21:17

Intoleranci laktozy měla dcera po prodělané nemoci. Pořád průjmy… stěry, stolice vše ok… lékařka nařídila bezlaktozovou dietu a vše se spravilo během pár dní. Po roce tedy jsme zkusili zpět laktozu a toleruje ji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
1.11.23 21:22

@Lucinkaamimi no já mám pocit, že na tom budu podobně 🙈

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
1.11.23 21:23

@jejjej zatím ne, ale předpokládám, že na to také přijde řada :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.11.23 21:54
Před skoro třemi týdny jsem měla nějakou střevní virózu - nevolnost, nechutenství, zimnice, horečka, zelený průjem a od té doby mi je nevolno téměř po všem, co sním. Byla jsem na krvi a štěrech (dr. si myslela, že jsem měla nějakou mírněji formu salmonely, tak proto štěry, aby se to vyvrátilo). Ještě mě čeká sono břicha, žlučníku, jater, žaludku a ledvin. 🤷 Před 3 roky jsem byla na gastroskopii, která neukázala nic.
Zjistili vám potravinové intolerance z krve nebo jste museli ještě na jiná vyšetření? Já vůbec nemám představu na co, pokud mám, bych měla intoleranci mít. Po čem mi někdy nic není, mi zase jiný den udělá nevolno. 🤦🏼‍♀️ Díky všem za odpovědi.

30 let ekzém (naprosto hnusný), bolest břicha x vyšetření - nepřišlo se na nic, bolest hlavy, bolest zubu atd…
30 let jsem chodila na alergii a potr. alergie nikoho nenapadla.

Postupně i šílené hnusné křeče, když jsem při poslední křeči čekala, že mi vyletí orgány z těla.. bylo mi to jasné…
Buď mi selhává orgán (nějaký) nebo mám potr. alergii. Na netu jsem si našla nejčastější alergen - lepek nebo mléko.
Rozhodla jsem se, že lepek to nebude, že to bude mléko.. Začala jsem jíst mléčné výrobky ve větším množství a po 2 dnech bylo jasno. Nakráčela jsem k alergoložce, že chci testy na potr. alergie. Její odpověď - aha, to nás nenapadlo.
A testy? Potvrzená alergie na ABKM. Zpětné zjišťování, prokázalo alergii od mala a i zjištěno, která strana rodiny mi tento gen předala.

Od té doby - 2 roky. Nevím co je to bolest zubu, břicha a nevím co je to ekzém

• Citovat
  • Upravit
24392
2.11.23 08:52

@RsRs vadi mi kravske mléko a produkty. Po mléce mám kovovou pachuť v puse hned po vypiti, stačí lok. Pak v průběhu zbytku dne průjem. Dříve i křeče v žaludku. Po snezeni ostatních kravskych produktů (jogurt, sýr, …) mi na první pohled nic není, ale z dlouhodobého hlediska mám pak oslabenou imunitu a chytam kde co, hlavně respirační onemocnění. Zjistila jsem to hlavně skrze ty křeče a primárně pokus omyl.

Také se vyhýbám psenicnym výrobkům, všeobecně mě klasický pšinicno-zitny chléb vizuálně nic nedělá, ale ostatní bílé pečivo ano, jsem zneho taková “divně ucpaná” a zpomalena. Po celých psenicnych zrnech mám průjem.

Ze syrových (ne tepelne upravených) ořechů jsem se malem udusila, tak ty nejim, maximálně malé množství prošlé troubou.

Z ovoce kiwi a ananas - mám z nich pocit, že mě začne bodat tisíce jehliček na jazyku a kolem rtů. Je to velmi nepříjemné, takze nejim. U ananasů pomůže kompotovana úprava, u kiwi ne.

Všeobecně, každá potravina se muže projevit různé, někdy na první pohled i skrytě, v dlouhodobém měřítku můžeš mít projevy, které nemusíš s jidlem vůbec spojovat. Chce to vypozorovat testem na sobě. Vynechat dane (podezřele) potraviny alespoň na 14 dni, klidne i déle, a pak postupně zařadit a sledovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
2.11.23 08:57

Celý život jsem měla tendenci k nadymani a prujmum. Pak jsem v rámci detox týdne vůbec nepila čerstvé kravské mleko a problémy zcela zmizely. Aha :)
Od té doby pro sebe používám bezlaktozove a mám klid.

• Citovat
  • Upravit
14
2.11.23 11:41

Lepek

Já přišla například na lepek tak, že jsem po snězení něco s velkým obsahem lepku cítila mírnou bolest břicha a jeho nafouknuti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29720
2.11.23 12:44

Tak u dětí jsem to zjistila tak, že měly malou chut k jídlu, starší měl bolení břicha (asi, nemluvil), stolici 5-6× denně, mladší k tomu zvýšenou teplotu, únavu. A já zhoršení ekzémů, únava, bolesti břicha, nechutenství, někdy nevolnost, to přetrvává i několik dnů. U alergií samozřejmě otéká krk, afty, pálení, bodání rtů a v ústech, kopřivka :nevim: když vím, z čeho to je, tak se tomu příště vyhnu, bohužel ale se alergie i intolerance v čase mění a po pár měsících je člověk zase na začátku :nevim:

A ne na všechno jsou krevní testy, mladší má alergie, nezjistitelné z krve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29720
2.11.23 12:47
@Anonymní píše:
Před skoro třemi týdny jsem měla nějakou střevní virózu - nevolnost, nechutenství, zimnice, horečka, zelený průjem a od té doby mi je nevolno téměř po všem, co sním. Byla jsem na krvi a štěrech (dr. si myslela, že jsem měla nějakou mírněji formu salmonely, tak proto štěry, aby se to vyvrátilo). Ještě mě čeká sono břicha, žlučníku, jater, žaludku a ledvin. 🤷 Před 3 roky jsem byla na gastroskopii, která neukázala nic.

30 let ekzém (naprosto hnusný), bolest břicha x vyšetření - nepřišlo se na nic, bolest hlavy, bolest zubu atd…
30 let jsem chodila na alergii a potr. alergie nikoho nenapadla.

Postupně i šílené hnusné křeče, když jsem při poslední křeči čekala, že mi vyletí orgány z těla.. bylo mi to jasné…
Buď mi selhává orgán (nějaký) nebo mám potr. alergii. Na netu jsem si našla nejčastější alergen - lepek nebo mléko.
Rozhodla jsem se, že lepek to nebude, že to bude mléko.. Začala jsem jíst mléčné výrobky ve větším množství a po 2 dnech bylo jasno. Nakráčela jsem k alergoložce, že chci testy na potr. alergie. Její odpověď - aha, to nás nenapadlo.
A testy? Potvrzená alergie na ABKM. Zpětné zjišťování, prokázalo alergii od mala a i zjištěno, která strana rodiny mi tento gen předala.

Od té doby - 2 roky. Nevím co je to bolest zubu, břicha a nevím co je to ekzém

Nejlepší je, když jdeš k Dr a on ti řekne, že jeho taky občas bolí břicho a že to je ze stresu a napíše ti neurol :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí