Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tak nic se nesmí přehánět stres je asi horší, ale třeba alkoholu bych se fakt bála ![]()
@Emma9697 - nic si nevycitej, to bude dobre. Než jsem zjistila, ze jsem těhotná, byli jsme na lyžích v Itálii a ja vesele popijela Aperol
, dcera je v poradku. Jasne, ze jsem pak uz nepila, ale docela me překvapilo, ze dost tehotnych si klidne víno i pivo dává
.
@BloomingGorgeous nu, s ohledem na fakt, ze plno techto doporuceni vychazi ze starych informaci a technologie pripravy potravin, je tvuj sarkasmus mimoradnym projevem hlouposti. Syrove maso jsem konzultovala s gynekologem - primarem porodnice, mlecne vyrobky s technologem potravin - mohu se zeptat na tve odborne vzdelani, prosim? Nastesti to neni muj problem a uzila jsem si pohodove tehotenstvi. Jedine, co jsem striktne vymezila byly umele sladidla. Tos good luck s herakem ![]()
@luccifera píše:
@BloomingGorgeous nu, s ohledem na fakt, ze plno techto doporuceni vychazi ze starych informaci a technologie pripravy potravin, je tvuj sarkasmus mimoradnym projevem hlouposti. Syrove maso jsem konzultovala s gynekologem - primarem porodnice, mlecne vyrobky s technologem potravin - mohu se zeptat na tve odborne vzdelani, prosim? Nastesti to neni muj problem a uzila jsem si pohodove tehotenstvi. Jedine, co jsem striktne vymezila byly umele sladidla. Tos good luck s herakem
Vse konzultuji s mou nejlepsi kamaradkou, genetickou pracujici v geneticke poradne v jedne z nejznamejsich porodnic v Praze. Na toto tema publikuje, ma doktorat. V tehotenstvi se vsim samozrejme sama ridila a kdyz jsme se o tom bavily, tak casto rikala, jak nad lehkomyslnosti nekterych zasne a taky ze se setkava s pripady, kdy se jim to sakra vymstilo. Takze ja informovana jsem a mimochodem, ve vede rozhodne neplati heslo: „mne se nic nestalo, takze v pohode“, to jen tak naokraj. O vede neco vim, vyzkumu, ac v jine oblasti, se venuji skoro 10 let. Proto take vim, ze vysledky vyzkumu nejsou zadna potrhla konspirace. Takze si po sobe precti, co jsi napsala a zamysli se nad svou hlouposti a co tady radis za blaboly a na zaklade jake zkusenosti - ze mas v deloze zdrave dite. Je to usmevne.
@BloomingGorgeous nebudu se pretahovat o dobe vyzkumu ve kterem jsem ja pouhych sedm let
je mi to fuk. Netusim co geneticka vi o technologii vyroby potravin, urcite o tom taky hodne publikuje - mohu se zeptat na jmeno pani? Podivam se na to, proc by me mel vadit plisnak moc rada… nejlepe primo celou citaci, at neproserfuju nekde na ResearchGate moc dat ![]()
@luccifera píše:
@BloomingGorgeous nebudu se pretahovat o dobe vyzkumu ve kterem jsem ja pouhych sedm letje mi to fuk. Netusim co geneticka vi o technologii vyroby potravin, urcite o tom taky hodne publikuje - mohu se zeptat na jmeno pani? Podivam se na to, proc by me mel vadit plisnak moc rada… nejlepe primo celou citaci, at neproserfuju nekde na ResearchGate moc dat
Jmeno Ti nereknu, protoze, jak jsem psala, jsme leta nejlepsi kamaradky a tim bych uz nebyla inkognito. Ja se tady taky neminim dohadovat a pokud mas odkaz na aktualni clanky, ve kterych se pise, ze v tehotenstvi se muze jist syrove maso atd., jak tvrdis, tak si je moc rada prectu. Jsem otevrena novym vedeckym pohledum na vec. O nicem takovem jsem necetla ani neslysela a to se informuji pravidelne z vice zdroju, toto tema me zajima.
Genetici v poradne resi nejen genetiku, ale i vliv leku popr. jinych skodlivych vlivu (m. j. virovych onemocneni) na plod. Interpretuji pacientkam lekarske vysledky.
Ucel meho prispevku, ktery sarkasticky (dobre, mohla jsem si odpustit), reagoval na Tvuj prvni text vychazi z toho, ze jsi tam Pouze napsala, ze jsi nedoporucovane potraviny jedla, miminko je v poradku a tak muzou byt ostatni tehotne v klidu. Kdybys napsala, ze Ti doktor rekl, ze dle noveho vyzkumu jsou obecne teorie prekonane a vysvetlila jsi proc, tak bys naopak vzbudila muj zajem. Ja proste povazuju za jakousi moralni povinnost nesouhlasit s tim, ze tyto potraviny, ktere jsou celosvetove povazovany za nevhodne a rizikove pro plod, je mozne libovolne konzumovat a nic neriskovat, to je vse. A jsou zeny, pro ktere je tento server hlavni zdroj informaci a tak by mely vedet, ze u odborniku prevlada nazor, ze by je jist nemely.
Jinak Ti preju hodne stesti s vyzkumem a zdrave miminko. Mym cilem neni se tady urazet nebo predhanet, kdo ma vyssi vzdelani. Proto svym poslednim prispevkem na toto tema reaguji ve smirlivem duchu.
@BloomingGorgeous a to teda palec hore
mam tu dost casu, treba najdu i jine informace nez pouze rady sveho lekare. Hezky napsano, vazim si konstruktivniho pristupu, i kdyz mobil neni na studovani takoveho materialu vhodny.
Ja jsem spise chtela naznacit prehnanou hysterii v konzumaci techto potravin. Syrove maso neni jako syrove maso - u Vietnamce si sushi fakt nedam, ale balene susene sunce jsem obcas neodolala. U vyrobku z mleka jsou, jak jsem se dovedela navic mimoradne hygienicke naroky na vyrobu, zpracovani a sledovani. Nakazit se clovek muze, ale ciste statisticky - to ze zmrhliny taky.
@luccifera píše:
@BloomingGorgeous a to teda palec horemam tu dost casu, treba najdu i jine informace nez pouze rady sveho lekare. Hezky napsano, vazim si konstruktivniho pristupu, i kdyz mobil neni na studovani takoveho materialu vhodny.Ja jsem spise chtela naznacit prehnanou hysterii v konzumaci techto potravin. Syrove maso neni jako syrove maso - u Vietnamce si sushi fakt nedam, ale balene susene sunce jsem obcas neodolala. U vyrobku z mleka jsou, jak jsem se dovedela navic mimoradne hygienicke naroky na vyrobu, zpracovani a sledovani. Nakazit se clovek muze, ale ciste statisticky - to ze zmrhliny taky.
Souhlasim, to riziko neni az tak velke. Proto jsem zakladatelku diskuze uklidnovala. Hodne pomuze si hlidat zdroj a cist etikety. Kazdy slapne nekdy vedle, mne se v prvnim tehotenstvi stalo, ze jsem si dala salat cesar a pak zjistila, ze v tom „originalnim“ jsou syrova vejce. Takovych historek mam vic. Jen je dobry nepokouset osud, v tehotenstvi hrozi hodne komplikaci a tak neni treba riskovat navic, ale na tom se asi take shodneme ![]()
Všem moc děkuju za příspěvky
No budu se hold muset víc hlídat už ted mám pocit, že to zas přeháním
Ale po té šunce mám ze všeho strach ![]()
Ja jim vsechno…od tataraku, pres syry, vajicka atd… neresim…pokud se z toho nepo… tak to budu jist dal… (dokonce jsem to konzultovala i s doktorem a ten mi sdelil: konecne nejaka normalni maminka, ale nemelo by se to prehanet) a to za chvili uz rodim… v minulosti zeny taky jedly vse… ale v dnesni dobe se vsechno moc resi… asi zalezi na cloveku… kdo chce jist syry, vajicka, tatarak at si ji, co chce… kdo to chce resit a treba se trapit s tim, co ji, tak at to neji… to je na povaze maminky ![]()