Studium archeologie
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Taky jsem na gymplu toužila jít na VŠ a studovat archeologii nebo rovnou egyptologii
můj o dost let starší bratranec se mne pak zeptal „a co budeš žrát?“, protože platy v téhle sféře nebyly a nejsou k přežití¨
tak jsem šla studovat technický obor
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zkusila bych se poptat přímo nějakých archeologů v muzeu… Nebo tak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Přeji pěkný den,
Myslíte si, že se vyplatí studovat na vš archeologii? Ne že by mě to tam nějak táhlo, ale prostě by mě zajímalo, jestli se to vyplatí a jaké je uplatnění (i když si myslím, že moc velké ne). Najde se tu případně někdo, kdo studoval tento obor?
Anonym kvůli osobním důvodům.
Tak archeologii dělají srdcaři, ne ti, co by chtěli, aby se to „vyplatilo“, neb to se zcela jistě nevyplatí a jsou to roky studia. Takže pokud tě to k tomu netáhne a nezajímá, tak bych se na to vykašlala -) studium by byl očistec a stejně si tím k větším penězům nepřijdeš…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Keyllah píše:
Tak archeologii dělají srdcaři, ne ti, co by chtěli, aby se to „vyplatilo“, neb to se zcela jistě nevyplatí a jsou to roky studia. Takže pokud tě to k tomu netáhne a nezajímá, tak bych se na to vykašlala -) studium by byl očistec a stejně si tím k větším penězům nepřijdeš…
Přesně tak. Mám jednoho známého, co to studoval, ten dělá částečně v oboru, protože ho to baví a zbytek pracovního času doma programuje, aby se uživil. Je to opravdu srdcař, který tím žije, angažuje se v nějakých historických komunitách (při skanzenech atd.) a fakt to nedělá pro peníze. Další kamarád, co to studoval, toho nechal a šel raděj dělat někam do pojišťovny.
Jestli chceš VŠ proto, aby měla dobrý poměr investovaného úsilí na studium, vs výše platu potom, ale je ti jedno, jestli to bude pro tebe nějaký zajímavý obor, doporučuju jít na VŠE.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Přeji pěkný den,
Myslíte si, že se vyplatí studovat na vš archeologii? Ne že by mě to tam nějak táhlo, ale prostě by mě zajímalo, jestli se to vyplatí a jaké je uplatnění (i když si myslím, že moc velké ne). Najde se tu případně někdo, kdo studoval tento obor?
Pro peníze se tento obor určitě nedělá.
Co vím, otevírá se třeba jednou za čtyři roky, vezmou pět lidí a nazdar. A tam už požadují prokázat sakra zájem. Brigády na nějakých průzkumech, odborné znalosti, není to jako VŠE.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hele, naposledy kdo na archeologii vydělal byla nějaká Lara Croft. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: …Ne že by mě to tam nějak táhlo…
Podle mě budeš mít z tohohle oboru uplatnění takřka jen do akademické sféry. Z citovaného to na mě působí, že to úplně nebude cesta, kterou chceš jít, pak bych šla od toho.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@samá práce píše:
Hele, naposledy kdo na archeologii vydělal byla nějaká Lara Croft.
A ještě Indiana Jones, ne? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hele, já mám vystudovanou historii, dělám v oboru a každý mě varoval, že si nenajdu práci a neuživím se. Dá se, ale trochu to trvá - platy jsou tabulkové, pak záleží na osobním ohodnocení a samozřejmě spousta mých kolegů dělá různé melouchy při své práci archeologa/kurátora/správce sbírek/historika - píšou knihy, pomáhají při výstavách, komentovaných prohlídkách, přednášejí na univerzitách - a ten přivýdělek z mé zkušenosti nebývá marný.
A řeknu ti, já sama bych asi už nic jiného dělat nechtěla, je to srdcařina a dalo mi to hodně i v tom, na jaká místa se dostanu nebo koho potkám.
Archeology taky znám velmi dobře, a při opravdu vážném zájmu bych se do toho nebála jít, sama jsem o tom uvažovala. Je to ale velice náročné studium, jak na hlavu tak na fyzičku, protože se účastníš výzkumů a na hodně vykopávkách se dá pak i přivydělat (taky jsem byla). A to znamená, že třeba měsíc-dva v kuse kopeš, překopáváš, čistíš, vypadáš jak socka od lopaty prostě
A pak skládáš několik měsíců puzzle z tisíce různých střepů. Musíš být navíc hodně aktivní, psát i články, prezentovat se na konferencích, pomáhat na výstavách atd. To ale platí i o historii, kde, pokud jsi při studiu jenom pípala na kase zboží a nevyvíjela byť ani dobrovolnickou činnost v rámci školy, tak si ani neškrtneš.
Uživit se tím dá v pohodě, jenže to fakt trvá a bez práce navíc, kterou si zajistíš nějakou pozici, to fakt nejde. Takže určitě nic pro pohodlné lidi, kteří chtějí „jen nějaký“ titul.
Kolegové archeologové jinak působí teda hlavně u nás při muzeu a také při Národním památkovém ústavu nebo různých společnostech. Často také pomáhají s relikty už i z druhé světové války, takže to není jen o pravěkých kostech a středověkých splašcích.
Jo, jinak moje bývalá vedoucí (mladší než já) měla archeologii vystudovanou a nakonec dělala se mnou v kanclu, dostala se ale na místo hned po škole díky aktivitám, které jako studentka vedla. Na studium jich brali asi 20, jenže ne každý se dostane do cílové rovinky - chce to pozjišťovat.
Prosím anonym kvůli práci.
- Citovat
- Upravit
Přeji pěkný den,