Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, chci se Vás zeptat, jestli máte někdo podobnou zkušenost, že vaše dítě mělo vícekrát neštovice. U nás dcera měla třikrát. Zatím neznám nikoho jiného, kdo by to tak měl také, proto se ptám. ![]()
@evajandova píše:
Ahoj, chci se Vás zeptat, jestli máte někdo podobnou zkušenost, že vaše dítě mělo vícekrát neštovice. U nás dcera měla třikrát. Zatím neznám nikoho jiného, kdo by to tak měl také, proto se ptám.
A fakt to byly pokazde nestovice? Doktorka rikala, ze nuzou byt 2×, pokud ty prvni jsou lehke
Ja osobně jsem je měla 2× jednou když mi byli dva roky a po druhé v cca 18
Dcera je měla dvakrát. Poprvé slabé a podruhé v plné palbě.
Dvakrát. Já i syn. Já ve 14 a v 35 podruhé, jenže já mám poruchu imunity. Syn je měl ve dvou a půl letech a znova v sedmi. Fakt hrůza.
Můj imunolog tvrdí, že vždy je to dobré monitorovat. Že to dobré není. Nedělají se protilátky.
Může se stát, že se imunita dostatečně nevytvoří.
Jednou jsem viděla video o nějakém lékaři, který musel mít povinně naočkovanou hepatitidu (nevím již jaký typ). A kdykoliv se kontrolovaly protilátky, neměl žádné. Postupně dostal injekcí několik, ale jeho imunitní systém na to nereagoval.
Tyhle případy jsou a) buďto vzácné výjimky, nebo b) jsou častější, ale neví se o nich, protože protilátky na to či ono se prostě nezkoumají.
@Sunlight515 píše:
Jednou jsem viděla video o nějakém lékaři, který musel mít povinně naočkovanou hepatitidu (nevím již jaký typ). A kdykoliv se kontrolovaly protilátky, neměl žádné. Postupně dostal injekcí několik, ale jeho imunitní systém na to nereagoval.
Tyhle případy jsou a) buďto vzácné výjimky, nebo b) jsou častější, ale neví se o nich, protože protilátky na to či ono se prostě nezkoumají.
dcera taky nemá protilátky na žloutenku B, ale lékaři se nakonec usnesli, že to nevadí. Ze existují nějaké pamětové bunky a tělo si při styku se žloutenkou prostě vzpomene. Takže další dávky nedostala
Mladší je měla dvakrát. Poprvé slabé, tak do třiceti pupínků. Chytla je tehdy od starší, potvrdil je i pediatr.
Podruhé pak ve školce a pořádně. Opupínkovaná od vlasů až po chodidla. Opět potvrzené pediatrem s tím, že první nákaza byla slabá a nestačila k vytvoření dostatečné imunity.
Ale o prodělání neštovic 3× jsem neslyšela ![]()
Já je měla jako dítě dvakrát (plus v dospívání pásový opar) a můj synovec po třiceti letech taky, oboje v plné síle. O třikrát jsem ještě neslyšela teda. ![]()
Příspěvek upraven 13.11.22 v 21:09
@evajandova píše:
Ahoj, chci se Vás zeptat, jestli máte někdo podobnou zkušenost, že vaše dítě mělo vícekrát neštovice. U nás dcera měla třikrát. Zatím neznám nikoho jiného, kdo by to tak měl také, proto se ptám.
nemyslím že měla třikrát neštovice
dvakrát to bylo něco jiného
neštovice zanechávají celoživotní imunitu, tzn ty případy " podruhé" jsou v naprosté většině případu už něco jiného
výjimky jsou, ale velmi, velmi, velmi vzácné
/ nebo to poprvé nebyly neštovice /
@Sunlight515 píše:
jenže toto je něco zcela jiného než případ zakladatelky
non respondeři se po očkování hep B vyskytují, ale to neznamená že jejich imunitní systém nereaguje
jsou to lidi, kterým se nevytvoří určitá, arbitrárně stanovena hladina protilátek
jenže na viry působí a řeší je hlavně buněčná imunita, tělo si ne vždy na viry drží kolující protilátky
takže i když nemají protilátky, neznamená to, že jejich imunita o tom nic neví, ví, v buněčné imunitě / ta totiž nejde stanovit hladinou protilátek / to je a imunita je OK
takže se považují za non respondery, kteří jen nevytvořili dostatek kolujících protilátek
dále už se neočkují a berou se jako imunní, oni i jsou, když se jim zkoumala buněčná složka imunity, tak to tam bylo, takže cajk…
P, s viz : / od infektologů /
Při očkováni rekombinantními vakcínami se za dosažení séroprotekce dlouhodobě považuje titr anti-HBs protilátek > 10 IU/1.
Osoby, u nichž není tohoto titru kompletním vakcinačním schématem dosaženo, se označují za non-respondery. I u responderů dochází během let k poklesu titru anti-HBs protilátek.
V posledních letech přibývá důkazů, že samotná výše titru anti-HBs protilátek > 10 IU/1 neznamená 100% ochranu před nákazou či manifest-ním onemocněním.
Dále se ukazuje, že v imunitní paměti se velmi uplatňuje i buněčná složka imunity - a to bez korelace s titrem anti-HBs protilátek. Na základě dostupných poznatků není u imunokompetentních jedinců doporučeno sledování titru anti-HBs pro¬tilátek ani revakcinace při poklesu < 10 IU/1…
/ imunokompetentní znamená člověk s běžnou imunitou, což je naprostá většina lidí /
nebýt imunokompetentní znamená např být po transplantaci a brát silní léky na potlačení imunity, nebo např mít rozvinutou nemoc AIDS, kdy už pak imunita selhává…
Měla jsem dvakrát plus pásový opar. Jednou v roce, pak pásový opar v nácti a ve 34 letech opět a ty mě sejmuli tak, že covid se mohl jít zahrabat… Vše řádně diagnostikováno, dle lékaře výjimky jsou, ale je to jen velmi ojedinělé a je vhodné další vyšetření. Imunologie plus protilátky, já už je prý teď mám takové, že potřetí už je určitě na 96% nedostanu
![]()
@vokishka píše:
A fakt to byly pokazde nestovice? Doktorka rikala, ze nuzou byt 2×, pokud ty prvni jsou lehke
Je to možné. Byly slabší než poslední. Ale ne o hodně