Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, mám problém s mojí roční holčičkou. V leže se mi dusí hlenami. Když neleží, lítá a vypadá to, že je úplně zdravá, ale když si lehne tak to začne. Dneska jsem byly u doktorky, a ta mi řekla, že je zahleněná, ale ještě to není angína. Dala mi sirup. Zajímá mě, jestli nemáte nějakou babskou radu, jak se rychle těch hlenů zbavit. Odsávat nejde, nos má čistý, má to spíš v krku. Moc děkuji za odpovědi
@Niki xxx ahoj, tak co vím já od chytrých hlav, tak při zahlenění vysadit mléčné výrobky, ty zahleňují, pak brambory, rajčata, lilek…zkus zvednout postýlku, at není na rovném, do nosu mořskou vodu
ať je líp!
Souhlas se silwuschka, hlavně vysadit všechny výrobky z kravského mléka.
Aktualne jsme to resily taky, mazu holkam na hrudnicek a zada tymianovou mast na prohrati.
Ahoj, a nemá alergii na roztoče? Když píšeš že přes den je úplně zdravá? Taky bych zvedla postýlku, nás trápí rýma celou zimu ![]()
Hlava je zvednutá, ale s tím jídlem je problém. Moc nechce kousky, takže toho moc nesní, vařím polívky, tak snad to co nejdříve přejde. Jeden jogurt denně ale dostává
. Zkusím dneska dát přesnídávku, ale to nikdy ráda neměla. Děkuji
Může mít zadní rýmu, tu běžnou domácí odsávačkou neodsaješ. Takhle to míval hodně často syn, přes den ok, rýma mu netekla a jak si lehnul, nemohl dýchat, kuckal, jak mu ty hleny stékaly do krku. Ale to by měla doktorka poznat.
Naší malé teď nedávno na odhlenění super pomohly inhalace v kombinaci s masážemi hrudníčku na uvolnění hlenů - ukázala mi to v nemocnici rehabilitační doktorka a opravdu to pomáhalo - horší bylo, že malá si to moc nenechala dělat ![]()
Ještě mě napadá eukalyptus, to taky dětem hodně dělám - nakapat pár kapek do odpařovače na topení nebo třeba na kapesník a dát ho do postýlky nebo existují i různé spreje
Nebo nakrájenou cibuli k postýlce, těch babských rad je spousty
![]()
@Niki xxx My si na cvičení ukazovali míčkování - mám ozkoušené při kašli u syna a fungovalo. Dala jsem sirup na uvolnění hlenů a za cca 20 min míčkovala. Blbě se to popisuje, nevím, jestli to pochopíš. Vezmeš molitanový míček (ideální je střední velikost, tedy trochu menší než třeba na líný tenis, ale i ten může být). Vysvlékneš miminko a tím míčkem mu jezdíš od hrudní kosti přes žebra ke klíční kosti- 3-5× na obě strany, to samé na zádíčkách. Nakonec obejmeš hrudníček dlaněmi a párkrát jakoby zavibruješ. Já se synem míčkovala tak 3× denně.
@Susanna to jsou ty masáže, jak jsem o nich psala - akorát my to nedělali s míčky, ale normálně dvěma prsty a nebát se přitlačit. Ale asi bych to nedoporučovala dělat jen tak, spíš výhledově se zeptat doktorky. Mě ukazovala přímo, jak moc mám přitlačit (když jenom hladíš, je to k ničemu), nebo kde si mám dát pozor. Kromě toho co píšeš, jsme ještě srdíčkovali na zádech i na hrudníčku, pak masáže z boku a poklepávání
@madi Mě to právě ukazovala paní, co vede to cvičení a je to taky rehabilitační sestra. Na ten balonek se musí přitlačit, ale myslím, že se u něho nemůže stát, že by člověk tlačil moc a miminku ublížil.
A pomáhalo to tvému dítku?
Syn to měl docela rád, bylo mu to masírování tím míčkem příjemné. Nebo jsem mu půjčila druhý a on si s ním hrál. Bylo mu cca 16-17 měs., když jsme to zkoušeli.
@Niki xxx ja jsem nasemu malemu ted na par dni vysadila mliko a davam mu domaci sirup z cerne redkve, hezky se mu to zlepsuje, nastesti v leze je v pohode.
@madi masaze jsem nezkousela a pochybuji, ze nase pani doktorka neco takoveho praktikuje, maly od ni dostal na kasel 3 ruzne leky a diky reakci na tu silenou kombinaci skoncil v nemocnici, kde ho dopovali oblbovakama a neresili pricinu a uz vubec ne ten kasel, v nemocnici kaslaly vsechny deti a jeste se mu to tam zhorsilo!! Ted je na domaci medicince a je mu mnohem lepe
A ty inhalace delas jak? To bych mohla vyzkouset, aby mu to jeste rychleji polevilo.
@Niki xxx Alergii na roztoče mám já, projevuje se to hleněním a smrkáním hlavně po ránu, slzením a kýcháním, přes den funguji normálně. Jsem odkázána donekonečna vytírat, často převlíkat, prát záclony, závěsy..atd
@Susanna ano pomáhalo. Ale ta varianta s míčkem může být fajn, že to to dítě na chvíli zabaví a drží. S malou mám ten problém, že mi u toho prostě nedrží, odchází mi
Občas ji různě zabavuje manžel, ale snad nikdy se mi nepodařilo tu masáž dokončit celou. Nám to napsala jedna mladá doktorka v nemocnici, od pediatra taky ani zmínka. To chce vyloženě tu rehabilitační, jestli tam zakladatelka třeba nechodí kvůli jiným problémům. Já bych se k tomu taky jinak nedostala.
@michee bobek
my jsme taky byli v nemocnici, malá měla zápal plic
Ale už je dobrá. Tam právě i inhalovala vincentku a teď akorát jsem i ten inhalátor objednávala domů. Si myslím, že když nám to tady neustále kašle a rýmuje, že ho vcelku využijeme ![]()