2 byty na SIPU

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
7240
25.5.14 16:29

2 byty na SIPU

Nevíte někdo, jestli mohou být na jednom SIPU energie za dva byty? Tedy elektřina, plyn, voda, fond oprav družstvu - vše 2×, na 2 byty.
V neděli nejsou na infolince a potřebuju to vědět ideálně ještě dneska.
A ještě mě k tomu napadá - roční vyúčtování by potom bylo společné? Respektive např. elektřina ke každému bytu zvlášť, na jedné třeba přeplatek, na druhé nedoplatek, sečetli by to dohromady a vraceli či požadovali doplatit jenom jednu částu?

A druhá otázka - vím, že elektřina jde přepsat ihned na místě. Tedy vyplní se přepis na nového zákazníka a od toho dne se vše počítá na toho nového, provede se samostatné vyúčtování.
U plynu je to to samé?
U vody asi ne, že ne, tu my máme v platbách družstvu a skutečné náklady jsou rozpočíst až na konci roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1248
25.5.14 17:41

Ahoj, moje babička má na 1 SIPO celý byt a elektřinu na chatě, takže si myslím, že na SIPO si můžeš dát jaké platby chceš. Co se týká vyúčtování tak to s tím vůbec nesouvisí, to přijde faktura a složenka úplně zvlášť za každé odběrové místo.

Příspěvek upraven 25.05.14 v 17:45

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1248
25.5.14 17:44

Jo ještě druhá otázka (bude záležet od koho je plyn a voda), jinak plyn a elektřinu asi přepíší ihned, jen musíš znát stav na elektroměru a plynoměru, co se týká vody, při prodeji družstevního bytu přišla technička z družstva, opsala stav vodoměru a přišlo mi vyúčtování pouze za měsíce, kdy byl byt můj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8937
25.5.14 17:49

Sipo je jen zpusob placeni (sdruzena inkasni platba). Bytu tam muzes mit kolik chces a vyuctovani za elektriku s tim nesouvisi, to prijde uplne zvlast od dodavatele elektriny. Jinak ja kupovala byt pred 4 roky. Ke dni, kdy byl byt muj jsem na Cezu a RWE nahlasila stav (s majitelem jsme opsali stav a oba dva + realitni agent jsme to podepsali, oni si to ofotili) a oni poslali byvalemu majiteli vyuctovani k tomu dni a dal to slo na me. S vodou to bylo stejne, jen to slo pres druzstvo - chlap z druzstva si prisel osobne opsat stav vodomeru a vedeli, ktere zalohy platil byvaly majitel a ktere ja a ten rok nam cely rozuctovali v pomeru na mesice, kdo kolik bydlel/platil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
585
25.5.14 17:50

Za elektřinu to jde určitě. Odběrná místa jsou v systému dodavatele elektřiny evidovány samostatně a nahlásí se pouze stejné spojovací číslo SIPO. Požadavek pak jde na 2 zálohy na jedno SIPO.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7240
25.5.14 19:46

@elchirk Aha, takže u vody se jenom rozpočte podle měsíců (tedy děleno 12 krát počet měsíců, kolik tam majitel bydlel), neřeší se, kolik přesně vody se spotřebovalo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7240
25.5.14 19:47
@KattyK píše:
Za elektřinu to jde určitě. Odběrná místa jsou v systému dodavatele elektřiny evidovány samostatně a nahlásí se pouze stejné spojovací číslo SIPO. Požadavek pak jde na 2 zálohy na jedno SIPO.

Tak to je supr, já naivně myslela, že se např. elektřina hodí do jedné částky. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8937
26.5.14 03:27

@rejžička Pokud je byt druzstevni, prijde si někdo z druzstva opsat stav vodomeru a budes platit to, co jsi skutevne spotrebovala. Ty mesice jsem myslela na zalohy. Pokud je but v soukr. vlastnictvi nahlasi se asi stav vodomeru u distrubutora vody, stejne jako el nebo plyn.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7240
26.5.14 06:46

@elchirk Jasně, díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie