Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Milé dámy, mám 3letou dceru. Od minuléto týdne začala brzo ráno chodit k nám do ložnice s tím že u nás bude spát.Mám ještě 6měsíční miminko,které kojít a proto se bojím aby nepřišla v době kojení a náhodou neublížila nechtěně malé. Co s tím? Jak naučit tu starší aby spala po probuzení dál ve své postýlce sama. Nevím co stím a jak na to raegovat. ![]()
My spali v jednom lůžku s týdenním miminkem a tříleťákem a uplně v pohodě
.Dala jsem si kolem miminka kojo polštář a ještě hlídala rukou nebo když jsem měli postýlku vedle lůžka,tak jsem ji uplně přisunulu a na tu stranu jsem dala mimčo,pak já a pak syn.
A nebude se pak malá cítit odstrčená, když uvidí, že mimčo tam může a ona ne? Já myslím, že ve 3 letech už by mohla zvládnout dát na mimi pozor, zkus to vysvětlit, že si můžu lehnout, ale opatrně a kousek dál od miminka, protože to jí…u nás to bylo to samé, starší byl zvyklý chodit ráno hned za mnou a po narození druhého jsem byla hotová, protože starší přišel a tam už byl malý vetřelec a kojil se. U nás byl problém zase v tom, že tím pádem to staršímu bylo líto, plakal, ležel na zemi a nechtěl za mnou jít. Trvalo to chvíli než si zvykl že je máma pro dvě děti a ne jen pro něj - ale to jsem odbočila
. Já bych jí nevyháněla ale zkusilat to nějak zkloubit, aby jí to taky nebylo líto ![]()
Ahoj, určitě bych si jí nchala v posteli. Pokud přijde až ráno a vy byste jí vyhnali, mohla by to vnímat jako odstrkování kvůli miminku. Taky jsme nad ránem spali v posteli 4 a nikdy se nic nestalo. Zahnat starší mě nikdy nenapadlo
jjelena píše:
Ahoj, určitě bych si jí nchala v posteli. Pokud přijde až ráno a vy byste jí vyhnali, mohla by to vnímat jako odstrkování kvůli miminku. Taky jsme nad ránem spali v posteli 4 a nikdy se nic nestalo. Zahnat starší mě nikdy nenapadlo
Přesně ![]()
Emicka k nam take dochazi behem noci do velke postele, Tomik se jeste nenaucil spat ve sve. Takze u zdi spi Tomik, pak ja, pak Emca a na kraji manzel. Kojila jsem tak, abych nemusela Tomika prehazovat na druhou stranu, oba jsou takovi rozpinavi, obcas kopou, rozmachujou se rukama. A vsichni jsme spokojeny ![]()
Záleží v kolik hodin přijde, ale pokud to je až po jejím vyspání a pak ve vašem pelíšku nespí dál, tak bych ji tam nechala. Určitě miminu neublíží. Jinak jsem proti spaní v jedné postýlce s dětmi. Manželská postel patří rodičům. Dítě má mít vlastní teritorium.
Vše je na tobě a tatínkovi, jak se k tomu stavíte a jak to cítíte,jako rodiče. Měli byste se na tom zhodnout oba dva. Držím palce.
jjelena píše:
Taky naprosto souhlasím.
Pokud přijde ráno po vyspání na dvě hodinky, tak se přece nic neděje. Půlroční miminko není žádný novorozenec, i kdyby se stalo a „drbla“ do něj, nijak výrazně mu neublíží. Jestli ji budete zahánět, můžete si zadělat na problém - bude žárlit na mimčo a cítit se odstrčená.
Když byl synovi rok a půl, koupili jsme mu velkou postel a od té doby začal chodit v noci za náma do ložnice. Čekala jsem zrovna druhý dítko a taky jsem měla strach, jak to budeme zvládat se synem a miminem v posteli, když bych kojila a pod. Tak jsme syna vprostřed noci vraceli zpátky do jeho postele do pokojíčku a museli jsme tam s ním třeba 2 hodiny zůstat než zase usnul! Bylo to hrozný, všichni na nervy
Jednoho dne jsem se rozhodla, že to nebudeme řešit, že za námi chce asi z nějakýho důvodu, tak jsme ho nechali spát s náma když přišel a všem se ulevilo, skončilo noční ponocování a syn spí s náma líp než sám v postýlce. A jak jsme to sladili s miminkem? Úplně v pohodě. Kojení probíhalo v noci bez problémů, syn i manžel ho vždycky prospali
A malou jsem vždy po kojení vrátila zpátky do postýlky, kterou jsem měla těsně vedle manželské postele, a spali jsme všichni spokojeně dál. Dneska už spí děti spolu v pokojíčku. Syn za námi pořád v noci chodí, dcera je v postýlce, tak si děláme srandu, že zatím z ní nevyleze
A říkáme si, že to bude asi mazec až za námi budou chodit obě děti a jak se budeme mačkat všichni 4 v té naší posteli
Ale zas je to krásný se k těm spícím uzlíčkům přitulit ![]()
no jo, my to měli taky tak, malá se narodila, když měl syn necelé tři roky, o začátku těhu jsme ho zvykali v pokojíčku a úspěšně (vedlejší místnost spojená dveřmi, poslet má za zdí, 3 metry od naší postele),
pak přišla malá, taky jsme kojili i v noci do roka a půl, ale byla jsem naučená, že mimi vžycky vrátím do postýlky (malého jsem nechávala v posteli a pak byl boj ho na postýlku naučit), syn když viděl, že malá je s námi v ložnici, tak se taky automaticky přesunul mezi nás
teď má starší 4,5 malá bude mít 2 a dopracovali jsme to tak, že já s dětma spím v ložnici a manža v pokojíčku ![]()
já bych ji nechala v ložnici, ať se necítí odstrčená, mimi už není úplně maličké a předpokládám, že při kojo jsi vzhůru, takže ji uvidíš, že jde a mimi můžeš přehodit na druhou stranu nebo přikrýt paží, ať jsou oddělení
já se ze začátku snažila malého taky zahánět do své postele a jednu dobu (tak půl roku po narození malé) byl tak vystresovaný (asi se cíti odstrčený, že ho nemáme rádi
), že se ode mě nehnul na krok a pořád se chtěl držet za ruku a nosit
, ani náhodou nejel třeba s manžou k prarodičům, i když předtím tam běžně býval i třeba na celý týden
Moc děkuji za odpovědi.Také tu starší budu nechávat v posteli nebo k ní o víkendu pošlu manžela. Holt je to nyní takovéhle období.Nějak to zvládneme. ![]()