Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jsem 34+4 a mimi je hlavickou nahoru, mel to nekdo taky tak a neotocilo se az do konce? Dekuji
Ahoj, já jsem teda čekala dvojčata, ale jeden bobek byl taky koncem pánevním a snad tři dny před porodem si dal říct a otočil se, rodila jsem v 36 tt.
U me se porad mele. Jsem ve 33.tt a obcas je na pric a spis je hlavickou nahoru. V jine diskuzi psala maminka ze rodila a jak ji praskli v porodnici vodu tak se mimi otocilo a musela jit cisarem. Za par dni jsem sla na kontrolu a doktor mi rekl sam od sebe at se tim nestresuju ze je hlavicka nahore ze se muze jeste nekolikrat obratit a dokonce i behem porodu. Takze ja to zatim neresim. A pokud nebude jasna indikace k cisarskemu rezu tak zkusim rodit prirozene i kdyz bude hlavicka stale nahore. Popisoval mi kdy to lze. No jenze jak nejsem lekar tak uz v tom mam zase chaos a samozrejme si ty presne pripady kdy je takto mozne rodit nepamatuji.
Muj syn byl taky Kp.Asi od pátého měsíce se nehnul
nejdřív byl napříč a pak hlavičkou nahoru a to sem se snažila aby se otočil a stejnak nic a tak sem rodila Cs. Měla sem strach rodit spontánně. je to větší riziko pro miminko ![]()
Já jsem teď 30tt a pár dní cítím, že se malý otočil podle kopanců, tak doufám, že mi to pan doktor potvrdí na KO a malý už tak zůstane.
Do přirozeného porodu bych KP nešla a to už mě čeká třetí porod, bála bych se
.
Jinak se říká, že kočičí hřbet pomáhá přemluvit dítě, aby se otočilo správně (ale sama vyzkoušené nemám).
Otočit se ještě může několikrát
Mně se dcerka točila mezi 35.-36.tt. MUDr. mě tenkrát uklidňoval, že má ještě hodně místa, hodně plodové vody. Porod jsme detailně neřešili, jen mi MUDr. říkal, že záleží na váhovém odhadu a na finální poloze KP, pokud jde mimčo nožičkama, tak automaticky sekce, pokud zadečkem, zkusili bychom přirozený porod. Bylo to 5. dítko
Ale jak píšu, zůstalo jenom u toho teoretizování…
Jinak tě ale nikdo nemůže do přirozeného porodu KP nutit, to se neboj ![]()
My jsme byli KP a taky jsme rodili císařem! Doktor mi nabízel přetočení, ale to jsem odmítla. Po tom co na tom byla kamarádka a popisovala tu hrůzu.. a taky jsem četla, že děti k tomu mají důvod, proč se nechtějí přetočit (třeba krátká pupeční sňůra atd..) ale třeba se ještě otočí.. ještě ráno před císařem mě zkoumali, jestli se třeba neotočil.. prý se může opravdu mimi otočit na poslední chvíli.. ale když se neotočí, tak se přeci vůbec nic neděje. Já bych vůbec neplašila..
Jo a kočičí hřbety u nás fakt nefungovaly
pravidelně jsem je večer dělala a nic!
![]()
Já jsem taky měla KP. V 38tt mi ale praskla voda, takže jsme jeli do porodnice. Tam byl stale hlavičkou nahoru. Jako prvorodička jsem se rozhodla pro císaře a nelituji. Mimochodem - taky jsem zkoušela různé „babské triky“, od kočičích hřbetů, vytírání celého bytu a pouštění hudby malému nad stydkou kost… (Abych ho přilákala se otočit…;-) Nic z toho prostě nepomohlo. Jak říká někdo v předchozím příspěvku - asi měl důvod, proč tomu tak bylo…
Přesně tak.. já svítila i baterkou.. to taky nepomáhá ![]()
Takže moje rada zní, vyprdni se na to, prcek si to zařídí stejně jak bude chtít ![]()
Ahoj. Já měla prcka KP od 32tt a už tak zůstal. Ale prakticky to nic neznamená, protože mi můj doktor i v nemocnici řekli, že nic není jisté snad až do porodu:) a sice nevím odkud jsi, ale skoro nikde snad nenechávají rodit KP přirozeně a už vůbec ne prvorodičky. Pro nemocnici je to až moc velký risk. Nevím jestli se tedy ptáš ze strachu z přirozeného porodu KP nebo císaře:) já se císaře hrozně bála a ještě víc, že mě nechají rodit přirozeně, protože v mém okolí máme 3 přirozené porody KP a bohužel ani jeden nebyl ok, vždy mělo mimi něco vykloubené:( tak to teď moc neřeš a třeba se klidně otočí a když ne tak bude císař a ten je v pohodě:)
Mě se chlapec přetočil ve 40. týdnu, kdybych netrvala na přirozeném porodu, už by byl císařem venku (plánují se v 38. -39. týdnu) - takhle dostal šanci otočit se sám. Dohoda byla počkat, až začnou kontrakce, pokud by zůstával stále koncem pánevním - byl by asi císař (velký váhový odhad), mudr. říkal ale, že se často otočí s prvníma kontrakcema, jen k tomu nedostanou příležitost. No nakonec se tedy otočil sám týden před porodem (přenášela jsem) a měl 4 kg. V okolí znám několik porodů KP, všechny jsou O. K, dělá se z toho moc strašák.
Mně se malá neotocila… zkoušela jsem bůhví co a nepomohlo. Jinak mi doktor říkal, že do 36-37tt se může pohodlně otočit, pak už je to nepravděpodobné.. tak držím palce ![]()
Ahoj, já rodila KP. U nás se rodí KP běžně. Jen u prvorodiček je možnost císaře. Já byla prvorodička a neměla jsem žádné komplikace, malá měla do 3,5 kg (měla 3350g. Porod šel úplně hladce. Malá se sama ozvala, že chce ven. Rotovala mi ještě týden před porodem dokolečka a nakonec zůstala KP. Je tu na KP dost diskusí, zkus pohledat a pročíst.