5měsíční sedí a chce stát

13837
15.11.12 08:27

A umí si SÁM sednout? SÁM stoupnout? Pokud ano, je to v pořádku. Pokud mu do sedu/stoje pomáháte, tak to není dobře. Jo, taky jsem slyšela o dětech, co seděly/stály takhle brzy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
sad 1
15.11.12 08:30

@CokeLady

Tak to je mazec, opravdu šikula, ale teda…tu polohu na bříšku, tu bych fakt pilovala. Takhle nemá vůbec posílené zádové svaly a tím, že si sedá, si je pěkně ničí…Je to jedna z nejdůležitěkších poloh miminka pro posilování několika svalů. Moje malá od narození měla na bříšku hysteráky,. hrůza, ale pediatrička mě stále „nutila“ ji tam dávat alespoň po půlminutkách, a postupně to zvyšovat. Nechávala jsem ji tam i plakat, ale nechala jsem. Výsledek? Od 4 měsíců se otáčí na břško sama, nyní na obě strany, a už se jí tam velmi líbí. Krásně posiluje. Doktorka měla fakt pravdu, že se to podá…Tvůj synek je velmi šikovný, ale měla bys ten jeho chtíš rošku eliminovat, aby šel opravdu vývoj aspoň trochu jak má a nebolely ho v budoucnu záda. Mpoje malá si chce sedat taky pořád, ale já ji v tom nepodporuji.

• Citovat
  • Upravit
2590
15.11.12 08:30

Mam ctyrmesicniho chlapecka a nechce lezet chce jen sedet dokonce kdyz ho chytnem za ruce zacne zvedat hlavicku, ale bojim se aby se mu neco nestalo s pateri atd. kdyz dame maleho do kresilka ani tam se mu nelibi furt zveda horni cast tela do sedu musi ho belet i brisko jak se tak furt namaha. ja bych pockala pokud ma byt pokom nervak a cholerik tak bych to az tak neresila :) tak je popredu ve vyvoji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20662
15.11.12 08:33

Ano, mám zkušenost :mrgreen: Syn se sám uměl postavit v 5,5 měsících. ale sám, prostě si hrál v ohrádce, přišli jsme a on stál a byl radostí bez sebe. Seděl taky před půl rokem.Mudr byla v šoku, že se s tím ještě nesetkala :lol: On byl od miminka v tomhle docela extrémní, ve dvou týdnech pasl koně-opřený o předloktí 8o 8o :lol: ve 4 m byl na všech čtyřech. Sestra od mudr pindala, že by stát neměl, že mu to může poškodit páteř, že bude mít křivé nohy :? :? Snažila jsem se, aby stával čím jak nejmín, ale člověk ho přivázat nemůže, že. Ted mu budou dva, je v pohodě, na žádném vyšetření jsme nebyli. Radila jsem se s tím s fyzioterapeutem a ten říkal, že pokud už má všechny „etapy“ za sebou-tzn. pasení koní, lození po 4,sezení, tak je to ok.On by ale celkově velice popředu v psychomotorickém vývoji, třeba v 5 m měl tzv. pinzetový úchop, co mají děti kolem toho 9 m. Okolí už jsi zvyklo, že jsme extrémní :lol: :lol: Bylo to sice divné, když jsme šli v půl roce kupovat boty :lol: :lol: Ale co, no, do babyboxu ho kvůli tomu nedám :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sad 1
15.11.12 08:33
@Jani85 píše:
Mam ctyrmesicniho chlapecka a nechce lezet chce jen sedet dokonce kdyz ho chytnem za ruce zacne zvedat hlavicku, ale bojim se aby se mu neco nestalo s pateri atd. kdyz dame maleho do kresilka ani tam se mu nelibi furt zveda horni cast tela do sedu musi ho belet i brisko jak se tak furt namaha. ja bych pockala pokud ma byt pokom nervak a cholerik tak bych to az tak neresila :) tak je popredu ve vyvoji

děláš dobře, moje malá dělá to stejné ve vajíčku taky, ale jakmile začne, ihned ji odtamtud dám na zem na záda…a tam už se otáčí. Opravdu to pro páteř není dobré.

• Citovat
  • Upravit
597
15.11.12 08:34
@CokeLady píše:
@micelinkasamozřejmě, že to neumí, ale sám se do toho sedu/stoje rukama o moje ruce přitáhne. Je vidět na fotce, že rozhodně ho ve stoji nedržím, že bych mu kloubila ruce a on visel. Spíš se opírá a nejradši by zdrhnul. Ale to je spíš vedlejší, jde mi hlavně o ty ostatní projevy a případné vyšetření.

nam na rehabilitaci pani říkala, že to neni dobře, a hlavně to stani pry…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sad 1
15.11.12 08:34
@CokeLady píše:
@micelinkasamozřejmě, že to neumí, ale sám se do toho sedu/stoje rukama o moje ruce přitáhne. Je vidět na fotce, že rozhodně ho ve stoji nedržím, že bych mu kloubila ruce a on visel. Spíš se opírá a nejradši by zdrhnul. Ale to je spíš vedlejší, jde mi hlavně o ty ostatní projevy a případné vyšetření.

tohle je všechno pasivní, není to pro záda vhodné…kdyby si sám, ve volném prostoru, sednul, tak ok, ale takhle ne.

• Citovat
  • Upravit
andela
15.11.12 08:38

Náš Jára byl taky takové šídlo. Od 2 měs byl na zemi na dece, kdekoliv jinde to bylo riskantní. Velmi rychle se začal přetáčet, plazit, klekat, sedat a postavil se v 5ti měsících v postýlce. od půl roka mi obcházel nábytek. Žádné zdravotní problémy nemá, za 2 měsíce oslaví 7 narozeniny. Žádný velký plašan to není. Na to jak byl aktivní bych řekla že je to úplně normální zlobivej kluk. Ve škole vydrží…
Dej malému na zem deku a nech ho ať si hraje, nebo si lehni k němu aby byl na bříšku a naučil se otáčet a lézt :)). I když čím dýl se to naučí tím líp :D takový půltoční mimino který je v minutě jinde než ho necháš taky není nic moc 8) :lol:
A určitě pro tvůůj klid, jestli tě to trápí, dr. se zeptej… zato nic nedáš ;).

• Citovat
  • Upravit
59394
15.11.12 08:39

Pokud si sám nesedne bez pomoci tak je to špatně. pokud by ležel a pak se přetočil na břicho, pak na čtyři a z toho si sednul tak je to v pořádku. kamarádky malá chodila od 6m :mrgreen:, ta ve 4 dnech pásla tak jako jiné děti ve 3m. Pokud si nesedá sám ale s pomocí tak nechat na dece a at dělá co umí ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350

Moje nejstarší dcera taky tak brzy stála… v šesti měsících se naučila sama chodit kolem nábytku, chůze v prostoru bez přidržování přišla vzápětí… sedět se jí nechtělo, to se naučila až v osmi měsících, ale přikurtovat k postýlce nebo kočárku jsem ji nechtěla… takový hyperaktivní tvor byla odjakživa, dnes mám 22 let a nezdá se, že by to na ní zanechalo nějaké následky… ale byla od začátku takový nezmar… později hrála házenou, jezdila na koni, prostě potřebovala nějaké to sportovní vybití…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sad 1
@CokeLady píše:
@sad 1no on jako umí pást, ale moc ho to nebaví, protože o ty ruce se opírá a nemůže tak nic chytat a hrát si a strkat do pusy. On se umí otočit z břicha na záda, tak nevim, jak ho tam udržet. :nevim:

prostě skáče různě vývojovými etapami…je fakt šikulka, ale musíš to trochu eliminovat. Máme skoro stejně staré děti…To, co by měl umět tvůj synek, nebo mohl umět, to neumí, a to, co by neměl, to umí…V poloze na bříšku už by si mohl v tomto věku klidně hrát a měl by umět se nejen opírat o ruce, ale brát si ručkami hračky, přitahovat si je a hrát si tam…Já bych asi být tebou zašla na nějaké dobrovolné cvičení, kde se dozvíš více. Z tohohle, co píšeš, je fakt patrné, že nemá dostatečně posílené ani záda, ani ručky…Já s malou chodím, pro zabavení a orientaci, na dobrovolné cvičení, kde nám fyzioterapeutka říká, co mají v jakém věku umět, jak to cvičit…apod-. Moje malá se krásně otáčí na bříško na obě strany a hraje si tam. Přitáhne si hračky, otáčí se kolem své osy…Takhle mu fakt spíše ublížíš…pokud to nebudete nějak eliminovat. Nemyslím to zle, opravdu :hug: :hug: :hug:

Příspěvek upraven 15.11.12 v 08:41

• Citovat
  • Upravit
20662
15.11.12 08:40
@CokeLady píše:

Jestli to neumí sám, tak mu nedávej příležitost se přitahovat, může mu to poškodit páteř. Můj syn to uměl všechno sám, sám si sednul, sám si dolezl třeba ke stolu a postavil se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5631
15.11.12 08:41

Když dáš dítěti pomocnou ruku a přitáhne se do sedu a usedí, neznamená to, že je to pro něho dobře. Stejně tak, jako když se dokáže posadit z pololehu v nějaké sedačce. Až poleze a tohle všechno zvládne, bude to super. To asi slyšet nechceš, resp. je to „vedlejší“. :nevim: (Přetáčí se?)
Jednoho podobného „skákavce“ máme v rodině - neteř, jakmile ji někdo vzal a ona ucítila oporu pod nožkama, pérovala a skákala a vydržela to fakt dlouho (kolem asi 6 měsíců to začalo). Chodit začala ale stejně až ve 14 měsících. Kvůli tomu bych na vyšetření nešla.
Dýchání a tím pádem srdeční činnost takhle posoudit nejde, pokud se ti něco nezdá, konzultuj to s pediatrem. Asi bych trochu na pediatra spoléhala, přece jen malého vidí každý měsíc, „poslouchá“ i srdce, tak pokud by se mu něco nezdálo, řekl by.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
660
15.11.12 08:41

normalni.tedy u meho syna.je to stejny kamikaze

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
15.11.12 08:42
@CokeLady píše:

Jo tak, takže to nedělá sám, ale snaží se přitáhnout do sedu, zvednout do stoje… tak to asi v tomhle věku dělá většina dětí… v tom případě bys mu neměla pomáhat a chce to počkat, až to zvládne sám… ideální dát mu co nejvíc prostoru, ať se snaží… a druhá moje zkušenost je, že když jsou v bytě koberce, dítě se naučí rychleji plazit, lézt i chodit… neklouže mu to ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí