6 nebo 8 týdnů na PPM

Anonymní
10.9.24 09:34

6 nebo 8 týdnů na PPM

Ahoj holky,
co je pro mě výhodnější? Mám proctenych milion diskuzi a neumím se rozhodnout.
Jsem teď na ÚP - smlouva na dobu určitou a s břichem ve výrobě mě už nechtěli :lol:. Takže jsem šla na ÚP, podporu dostávám. Ale při příští návštěvě gynekologa se mám rozhodnout, jestli půjdu na 6 týdnů před porodem - to bych měla od 30.10. nebo 8 týdnů před porodem, to vychází na 16.10.

Je na čele to období PPM vypočítána nějaká celková suma, která by vycházela při 8 týdnech nižší? Nebo to vychází stejně jako 6 týdnů, akorát si tím zkratim rodicak?
Taky jsem četla, že pokud žena nastoupí na rodicak v půlce měsíce - tedy po tom 16., jak by to vycházelo u mě, že ji rodicak není už proplacen, protoze měla půlku měsíce PPM. 8o je to pravda?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35876
10.9.24 11:11

A máš vůbec nárok na mateřskou?
Vyplatí se 6 týdnu před porodem, máš od dva týdny delší podporu. Ale taky záleží do kdy máš ochrannou lhůtu aby jsi se vešla když už nemáš pracovní smlouvu.
A ano je pravda, že když budeš mít v měsíci půl napůl mateřskou a rodicak tak pokud ta mateřská co jsi dostala bude vyšší tak nedostaneš nic. Pokud bude nižší tak jen zbytek do výše zvoleného RP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
110
10.9.24 11:31

@JancaS84 no, psala jsem přímo paní vedoucí na ČSSZ v místě bydliště, která mi potvrdila, že stihnu šest i osm týdnů před porodem.
I tak, odpracované roky v kuse mám, ochrana lhůta mi končí na konci prosince, dle výpočtu.
Takže snad nejsme obě blbě a nárok mám. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35876
10.9.24 12:16
@Karinananka píše: Více

Tak v tom případě je lepší 6 týdnů.
A gynekologa to nemusí zajímat. Ten to dá jen papír co si vyplnila sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
287
11.9.24 06:52

Z hlediska výše peněžité pomoci v mateřství (PPM) by to mělo být stejné, ať jdeš na 6 nebo 8 týdnů před porodem. Rozdíl je v délce mateřské dovolené a v tom, kdy začíná rodičovská dovolená. Pokud začneš na rodičovskou dovolenou uprostřed měsíce, proplácení bude obvykle vypočítáno poměrně podle dnů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16325
11.9.24 11:45
@PetaVondrackova píše: Více

Pak jde o to, kolik je PPM a kolik RP. Příklad, když bude mít za měsíc 15000kč, tedy za půl měsíce 7500kč a RP si dá na 10000kč, pak je první RP za toho půl měsíce 2500kč. Tedy se to dorovná do výše RP. Nebo v případě, že by měla za necelý měsíc PPM vyšší, než RP, tak ten již za ten měsíc nedostane

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.9.24 12:17

@Dahlia0409
Aha, díky za info, přesně tak jsem to pochopila i v nějakém to článku.
A RP to nějak finančně asi nezkrati, že?
Prostě na začátku mám 350 tis. a měsíc co měsíc se bude odečítat určitá častka do posledního měsíce, co byl RP nastavený + doplatí se zbytek?

• Citovat
  • Upravit
16325
11.9.24 12:42
@Anonymní píše: Více

Prakticky ano, nejdéle je ale možné mít příspěvek do 3 let dítěte. Takže prakticky je pak RP po MD nějakých 31 měsíců cca

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35876
11.9.24 12:44
@PetaVondrackova píše: Více

Ona ale žádnou mateřskou a rodičovskou dovolenou nemá když neni zaměstnaná. A rodičovska dovolená se neproplaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat