Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím o radu. Syn má prý (já sama nevím a dr podle mě taky ne) ABKM a i reflux. V šesti týdnech měl hlen a krev ve stolici. Nasazen Neocate na dva měsíce, pak beba AL 110 a teď pije NAC z důvodu, že při plazení sípal, zadýchával se, stolice je po celou dobu OK. Na gastru nám bylo řečeno, že to může být i refluxem, protože se mu sem tam vrátí mléko do pusy, neblije a taky to může být ABKM. Na reflux dostal Helicid. Můj dotaz zní kolik mléka dáváte dětem co mají reflux na jednu dávku, syn vypije i 200, ale dr říkala, že dvěstě by mu nedala, že je to moc na jednu dávku no a druhý dotaz je čím zahustit mléko. Nutriton dávat nechci, obsahuje karob a to je taky alergen. Myslíte, že můžu zahušťovat rýžovou kaší od Hami? Zase ho nechci cpát pořád jen kaší. Nebo mě ještě napadly rýžové vločky. Díky za rady. Syn 11m.
@30Bar ahoj a kolikrat ma jeste mliko?? V 11m uz by mel mit dost prikrmu? Jinak ja zahuštuju ryzovou kasi od hippu ale driv jsem používala nutriton a neslysela jsem ze by na nej mel nekdo alerg. reakci? Na gastru delali nejake vyšetření nebo jen klinicky? Helicid pouze zneutralizuje kyseliny…antireflux opatření dodrzujes?
@30Bar jo a 200 mi vypila uz kolem 6m tohle je individuální ale obecne na reflux plati min a častěji…moji maly to ale vadilo
jinak mliko ma ma noc z 210 vody coz je skoro 240 a obcas rano a to 200. Je ji 10m.
@saadet píše:
@30Bar ahoj a kolikrat ma jeste mliko?? V 11m uz by mel mit dost prikrmu? Jinak ja zahuštuju ryzovou kasi od hippu ale driv jsem používala nutriton a neslysela jsem ze by na nej mel nekdo alerg. reakci? Na gastru delali nejake vyšetření nebo jen klinicky? Helicid pouze zneutralizuje kyseliny…antireflux opatření dodrzujes?
Mléko dostává ráno a večer. Jinak má příkrmů dost, dopol ovocnou svačinu, pak masozel, pak přesnidávka nebo kaše a na večeři obdoba oběda. Um před spaním. Antirefluxní opatření je zvednutá postýlka, po jídle nechávat chvíli v sedě a ještě něco? Vyšetření dr nedělala, jen klinicky
@saadet Jinak taky jsem neslyšela, že by měl někdo alergickou reakci na Nutriton, ale četla jsem, že 30% dětí co má alergii na BKM má i na karob, tak chci raději zahušťovat něčím jiným. Syn totiž má takové divné reakce. Teď třeba už tři týdny kašle, tak nevím jestli je to alergická reakce. Čekáme na výsledky krve a stěrů z krku a pak asi alergologie. Exém nikdy neměl a ty hleny jen ze začátku, pak stolice OK. Akorát to sípání teda
@30Bar no tohle je nejdulezitejsi, my mame zvednutý i prebalovak a meli jsme i korbu ted je ve sportaku to je v pohode…tak klidne zahustuj tou ryzovou kasi ja to tak taky delam s v pohode. Ten hlen ale mohl zmizet diky tomu stepenemu mleku…jinak kašel je dost casto u refluxu obzvlast skrytého-kdy dite neblije. Dobre ze mate helicid. Po jidle min 30 min drzet „kolmo“.
@30Bar Vím, že na toto ses neptala, ale pokud se zadýchává při plazení(námaze)-nechala bych zkontrolovat srdíčko.
@BaMaK píše:
@30Bar Vím, že na toto ses neptala, ale pokud se zadýchává při plazení(námaze)-nechala bych zkontrolovat srdíčko.
On spíš tak sípavě dýchal. Teď jak dostal ten Nutrilon Allergy Care, tak sípot přešel a má právě kašel. Srdíčko mu kontrolovali, když se narodil. Měli jsme v těhotenství nějaké problémy, tak ho více po porodu proklepli. Já doufám, že by teda srdíčko mělo být v pořádku..
@30Bar ja si jsme skoro jista ze to bude k refluxu, ale jednak by ji doktorka mela poslouchat pri kazde kontrole standardně ale radsi se ji zeptej a at ji poslechne at mas klid ![]()
@saadet píše:
@30Bar ja si jsme skoro jista ze to bude k refluxu, ale jednak by ji doktorka mela poslouchat pri kazde kontrole standardně ale radsi se ji zeptej a at ji poslechne at mas klid
Tomu moc nerozumím, proč ho má poslechnout? Mám kluka
ale to je detail…jestli není nemocný? Dr ho poslouchala před pár dny, dýchání čisté..ptala se jak to vypadá s tím refluxem jestli blije hodně, tak jsem říkala, že se mu to vrací do pusy, že neblije vůbec. To by mělo kolem roka vymizet, že?
@30Bar promin jsem nachcipana a unavena a mam holku tak se mi to plete
jinak poslouchat srdeční akci by měl pediatr při každé pravidelné kontrole. Nic co by se melo tykat jen Vas. Proste obecne by meli kontrolovat
tak on reflux prave zdaleka neni jen bliti jde hlavne o to ze se to vrací do jícnu, to jestli to vyletí ven-blije-nebo ne uz je podružné…s tim kdy to skončí je to individuální. Nas to zacina (tfuj tfuj tfuj) končit ted. Ale mela teda savlila jak blazen..ale do roka by to melo ustoupit urcite. Pokud ne urcite to chce resit na gastru aby z toho do budoucna nebyly respirační potíže, různé bronchitidy a tak. Pak to muze byt chronicky a to je blby, ale to bývá vazne male procento. Tak doufam ze Vam se to taky vyhne
ale kazdopadne hlidej kašel sipani zadychavanni a tak…