Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@pet p radeji vydrzet a zkouset opatrne. Doporucuje se BKM vyhnout delší časový úsek a pak zavádět pomaličku zpět. Nám pomohlo zavedení prikrmu, střeva dozrála, ale také jsme měli BKM vynechane od cca dvou mesicu nejmladsiho.
Taky jsem držela nedavno asi měsíc u syna, ale ta jeho stolice byla pořád nějaká divná s hlenem, ale už ne tak častá, barva ok - tak mě doktorka řeklka ať udělám zatezovy test a začnu zase mléčné výrobky a od té doby dobrý.
Ve stejné situaci jsem mléčné výrobky vynechala úplně až do doby, kdy jsem začala odstavovat, to jsem je začala opatrně znovu jíst - ale opravdu jen po troškách a jen čas od času. Nejedla jsem ani ovčí, kozí, atd. mléko a výrobky z něj - bílkovina je v nich skoro stejná jako v kravském mléce.
@pet p píše:
Dceři se v 5 měsících objevila ABKM. Je pravda, že jsem jedla hodně mléčných výrobků, které jsou bohaté na BKM (tvrdý sýr, mozarella). Objevila se u ní častá zapáchající řídká zelená stolice s hlenem. Bezmléčná dieta zafungovala výborně.
A teď můj dotaz - myslíte, že je možné se vrátit ke střídmé konzumaci mléčných výrobků, které mají relativně málo BKM (např. máslo, jogurt, lučina)? Nebo je lepší se BKM zcela vyhýbat a „nedráždit“ tím?
Máte někdo zkušenost s tím, že by dítě určité množství BKM tolerovalo?
Děkuji za zkušenosti.
Vydržet do roka miminka. Pak můžeš zkusit postupně zařadit mléčné výrobky. Ale pomalu a vždy čekat na reakci. ![]()
Nebo alespoň já jsem to tak měla se synem. Ten měl hrozný ekzém z mléka. ![]()
Já jsem byla na bezpečné dietě od synovych 3 týdnů až do jeho roku, kdy jsem přestala kojit. Jemu jsem pak mléčné výrobky postupně uváděla formou prikrmu. Do té doby měl bezmlečné i přikrmy, vůbec se ten první rok :vyjma těch 3 týdnu, než jsme na to přišli) mlíka nedotkl. A vadí mu doteď (3 a půl roku). Už tedy mléčné věci normálně jí, ale musím hlídat množství. Já tedy doporučuju s dietou vydržet do toho roka, to alergie většině dětí vymizí. A pak zavádět velmi postupně.
Záleží, jak dlouho už dietu držíš. Je potřeba vydržet pár měsíců. Pár dnů nestačí.
My drželi rok a teď pomalu zkoušíme zavádět. Trochu trnu, co bude.
A k tomu množství - u nás stačilo opravdu minimální množství bílkoviny a byl průšvih (např. mléčná složka v probioticích, kterou jsem přehlédla). Takže doporučuju držet opravdu důsledně, včetně mléka kozího, ovčího a sojové bílkoviny.
Díky všem za odpovědi a zkušenosti.
Tu dietu držím ani ne 3 týdny. Trochu zlepšení nastalo už po několika dnech a po cca 10 dnech už byla stolice úplně ok.
Takže ještě nějakou dobu vydržím a pak to znova zkusím a uvidíme.
@pet p promiň, ale evidentně vůbec netušíš, o čem mluvíš. Jestli je dítě alergický na BKM, tak je logicky, že když ji nepřijímá, všechny příznaky zmizí a bude to ok. Ale to neznamená, že zmizela alergie. Když mlíko zpět zařadis, problémy se s největší pravděpodobností vrátí. Děti z toho většinou vyrostou, ale opravdu ne za 3 týdny. To je jako bys dala pryč kočku, na kterou jsi alergická, a hned, jak přestaneš kychat, si pořídila novou..
Tady se píše, že po 2-4 týdnech diety se to má znova zkusit, aby se zjistilo, jestli jde o ABKM. A pokud ano, tak potom KM vysadit minimálně na 6 měsíců.
https://www.wikiskripta.eu/…o_ml%C3%A9ka
Hmm, tak nevím a váhám. Vy jste rovnou držely tu dlouhou dietu a nezkoušeli po 2-4 týdnech znova?
@chaela Viz můj předchozí příspěvek. Pokud budu předpokládat, že jde o ABKM, pak je lepší tu dietu držet dlouhodobě, to máš pravdu. Spíš mě zajímalo, jestli je možné, že by dítě tolerovalo určité množství v pohodě, ale při větším příjmu by byl problém (sama jsi psala, že musíš hlídat množství).
@pet p to možné určitě je. Každé dítě snese něco jiného. To musíš vyzkoušet. Syn do toho roka nesnesl vůbec nic, v vem byly byť i stopy mléka. Teď si může v klidu dát jogurt nebo kakao, jen ne obojí zároveň..
@chaela Právě nevím, jestli když budu jíst BKM málo (třeba jen máslo a sem tam jogurt) a neuvidím na dcerce žádné potíže, tak že si budu myslet, jak je to v pohodě, ale ve skutečnosti jí třeba budu střeva pořád dráždit a nebude to pro ni dobré - jen já to na první pohled neuvidím. Tak asi je jistější nejíst BKM teď vůbec.
Píšu, kdyby někdo řešil něco podobného.
Nakonec jsem se k mléčným výrobkům vrátila po necelých 3 týdnech bezmléčné diety (která zafungovala výborně). Začala jsem jíst jen trochu másla, jogurtu, lučiny. U dcerky bylo vše OK. Jakmile jsem po čase přidala dva plátky tvrdého sýra, měla stolici do zelena. Vrátila jsem se k předchozí umírněné konzumaci a vše OK. Další trochu horší stolici měla, když jsem si dala buchtu, ve které bylo mléko (to sice neobsahuje bílkovin tolik, ale zato v údajně „agresivnější“ podobě). Takže jsem tohle přestala jíst, stejně jako plátkový sýr a opět vše OK.
Konzultovala jsem to s dětskou alergoložkou a ta mi řekla, že pokud dítě určité množství BKM toleruje, tak ať jím tohle množství a časem (např. za 4-6 týdnů) toho zkusím zařadit více. Pokud bude špatná reakce, tak se vrátit k předchozímu tolerovanému množství. A takto to postupně zkoušet a navyšovat. Že pokud dítě určité množství BKM toleruje, tak není důvod pro úplné vyřazení BKM ze stravy matky. Prý imunita dítěte dozrává a postupně si na BKM zvyká.
Dceři se v 5 měsících objevila ABKM. Je pravda, že jsem jedla hodně mléčných výrobků, které jsou bohaté na BKM (tvrdý sýr, mozarella). Objevila se u ní častá zapáchající řídká zelená stolice s hlenem. Bezmléčná dieta zafungovala výborně.
A teď můj dotaz - myslíte, že je možné se vrátit ke střídmé konzumaci mléčných výrobků, které mají relativně málo BKM (např. máslo, jogurt, lučina)? Nebo je lepší se BKM zcela vyhýbat a „nedráždit“ tím?
Máte někdo zkušenost s tím, že by dítě určité množství BKM tolerovalo?
Děkuji za zkušenosti.