Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
od narození má naše malá slzící levé oko. Nedávno měla zánět, pravděpodobně, dostala tobrex a po týdnu se šlo na průplach kanálku. O moc lepší to nebylo, po dvou týdnech nejspíš zase zánět, měla oko pořád pod žlutou krustou. Po třech dnech masírování a čištění borovkou to přešlo, ale pořád ji to ještě malinko hnisá a co mě trápí, že to má kolem oka zarudlé (trochu). A malinko i v oku. Měla jste některá s prckem něco podobného? Řešilo se to dalším průplachem?
Díky
Ahojky, taky to měl malej, měli jsme kapky dokonce 2× a pak průplach a pomohl, ale doktorka říkala, že někdy je potřeba průplach opakovat ![]()
Říkal mi doktor, že by to mohlo být i naším psem, že na něj třeba nemá vyloženě alergii, ale že psi dýcháním vypouští do vzduchu bakterie a mohlo by to její oko ovlivňovat. Nemáme psa doma, ale asi 3× jsme je naložili oba a jelo se za město na procházku. Těžko říct.
Hm, tak to nevim… Chtělo by to asi aspoň zase nějaký kapky. Ten proplach je hroznej ![]()
Taky nás očičko zlobilo a málem jsme jeli na průplach…pomohly masáže vnitřního koutku-opravdu silné, žádné „šimrání“. Kapala jsem Ophatalmo_Septonex, měli jsme jednou i Tobrex.
Ahoj.Taky jsme si s ocickama uzili svoje.Od narozeni, masaze, nespocetne kapek, v 5 mesicich pruplach.pak opet zanety a od 7 mesice jako by utlo. docetla jsem se, ze se ty kanalky dovyvijeji do 7 mesice a u nas to opravdu tak bylo.jen jak si ted vzpominam tak se nam ty ocicka po kontaktu se psem opravdu zhorsovaly.byli jsme na navsteve u svagrove, ta ma yorksiry a skoncili jsme na pohotovosti. jinak nam na obetirani a cisteni hodne pomahal cerny caj.tak vyzkousej a preji, at je to brzy v poradku.
Holky a ty masáže jste dělaly jak? Nám je na očním ukazovali, že se prstem jede od levého vnitřního koutku směrem ke špičce nosu (levé dírce). Jinde jsem zase četla, že od kořenu nosu směrem k vnitřnímu koutku.
Masírovat můžeš i tak, že u koutku, u kořene nosu zatlačiš ukazováčkem a budeš jako kroužit. To místo skoro zběla
@verusberu píše:
Masírovat můžeš i tak, že u koutku, u kořene nosu zatlačiš ukazováčkem a budeš jako kroužit. To místo skoro zběla
ve směru hodinových ručiček?
@papipa já mu vždy kápla do vnitřního koutku a docela silou asi 5× za sebou zmáčkla směrem k nosánku. Není to pro ně nic příjemného…ale musí se vydržet. pokud je kanálek jen zůžený tak to pomůže…jak už bylo psáno výše u spousty dětí to přejde samo, protože jak roste tělíčko, rostou i ty kanálky a pak už tudíž není problém. Tak mi to vysvětloval očař, ukazoval mi i kudy přesně ty kanálky vedou.
U nás fakt ty masáže pomohly, kapala jsem asi 5× denně, nebo prostě podle potřeby…i v noci při přebalování. Byl to očistec, ale stálo to za to…na průplach jsme nemuseli. Problémy skončili ve 3.měsíci, teď je nám 7 měsíců a s očičkem problémy nejsou ![]()
Ten zánět začíná tím, že oko začne hodně slzet a pak se objeví ten hnis…takže pokud zatím jen slzíte, zkus masírovat.
Zaběhla jsem k doktorovi, vzal vzorek hnisu a v pátek frčíme k oční, kde budou už i výsledky. Máme vymývat jen borovou vodou, masírovat všemi směry a v pátek uvidíme, co nám řekne oční.
roomci máš pravdu s tím růstem, taky jsem to slyšela..
doufejme, že bude jen dobře