Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky. Jaka je pravdepodobnost, kdyz mam jedno dite s adhd, ze se to projevi i u jeho sourozence?
@Verulda86 Asi 30 %. Projednala bych to kdyžtak na konzultaci s genetikem, dá se někde domluvit. Může zhodnotit i případné zvýšené riziko, pokud se částečně něco podobného našlo i u dalších příbuzných, nebo naopak riziko snížit, s ohledem na přesnou diagnozu u vás.
@Verulda86 no, většinou to má jen 1 dítě z rodiny, co tak v okolí vidím. Tak snad už máš „vybráno“ ![]()
@Eveelin Jéééé, tak mám 3× jedno dítě.
![]()
@Verulda86 Nikdy nevíš. Znám případ kdy jedno dítě je ADHD a vysoce inteligentní a sourozence má
No, ještě není stanovená diagnóza, ale nejspíš minimálně s mentální retardací. Taky znám případ, kdy jedno dítě má diagnózu Aspergerův syndrom a ADHD a sourozence má úplně o. k… Myslím si, že fakt nikdy nevíš. ![]()
Někde jsem četla, že ADHD je dědičná jen z 10%, takže pravděpodobnost, že ji budou mít obě děti je asi malá. U nás to má starší, mladší naprosto v pohodě.
A můžu se zeptat, jestli to má zděděné po někom z vás rodičů? Protože na vyšetření syna jsem pochopila, že to má po mě, jenomže za mě se to holt nediagnostikovalo ![]()
Mám diagnostikovanou ADHD u prvorozeného syna 22let…mám ho s jiným parterem než skoo tříletá dvojčta…u jednoho z dvojčat (děvče) diagnostikována ADHD… a neurolog říkal, že je to moje linie…já bych na testech byla jasná…nepamatuji si, jaká % říkal, ale určitě vyšší než 10%…
@alviola : u švagrové v rodině to přenášejí ženy a „onemocní“ kluci. ADHD měl švagrové strejda, její bracha a teď to má její syn.
@alviola píše:
Někde jsem četla, že ADHD je dědičná jen z 10%, takže pravděpodobnost, že ji budou mít obě děti je asi malá. U nás to má starší, mladší naprosto v pohodě.
A můžu se zeptat, jestli to má zděděné po někom z vás rodičů? Protože na vyšetření syna jsem pochopila, že to má po mě, jenomže za mě se to holt nediagnostikovalo
Mohu se zeptat, podle čeho soudí že ADHD má po vás???Syn má 2 roky a už u nás je taky podezření na ADHD, máme se objednat na genetické vyšetření máme tam být oba rodiče, zajímalo by mě jak takové vyšetření probíhá, máte zkušenost???