Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, samozřejmě budu volat i k doktorce. Ale ta už tento týden neordinuje, mají dovolenou. Synovi je čerstvě 5 let. Od doktorky dostal na alergii tablety Aerius. Ale v příbalovém letáku je napsáno, že jsou až od 6-ti let.´
Ale vím, že kamarádce zase pro pětiletého napsala jiná doktorka Zenaro a to je taky od 6-ti let.
Je tedy normální dostávat léky na alergii o rok dřív, než se smí podle letáku?
@adusinka synovi je 10 měsíců a taky dostal léky pro starší děti (od 2 let) a dokonce vyšší dávkování než pro dvouleté. Konkrétně se jedná o kortikoidy, které má na dýchání. Doufám, že doktor ví, co dělá.
Jo a teď měl taky léky pro děti od 2 let (na kašel), takže si pomalu zvykám…
@adusinka mě je nabízela na alergo taky kolem 5ti ale nakonec jsme zvolila sirup a tablety až asi v 7mi
. ale jinak si myslim že oni ten věk až tak neřeší, spíš účinnou látku ![]()
@adusinka Aerius v tabletách máme taky, ale byli jsem doktorem upozorněni na to, že v příbal. letáku je informace, že je od 6 let. Nemáme se lekat, je to v pořádku, běžně se indikuje dřív. My máme 4 roky, 22 kg.
@adusinka Aerius se bere od miminek, ty tablety jsou od 6 let proto, aby je dítě nějak nevdechlo, těm menším se ty léky dávají v sirupu. Vaše doktorka asi usoudila, že už je dost velký na to, aby tabletu spolknul bez zadušení, proto napsala tabelty.
A má brát celou tabletu? Když to porovnám se sirupem, tak by měl dostat čtvrtku pětimiligramové tablety. Ale pokud to zdravotní stav vyžaduje, mohla mu napsat silnější dávkování.
Díky za uklidnění. Doktorka nám je napsala, že je může i rozkousat. A to zvládá. A má brát jednu tabletu ráno.
Máme je protože je každou chvíli nemocný - rýma a kašel. A většinou stačí dát jen fenistil kapky a přestane kašlat.
@daniela4 píše:
@Raduš.ka44 my máme 2,5 mg tablety
To jsou rozpustné tablety, že? Já vycházela z klasických tabletek, ale vlastně nevím, jaké uživatelka doma má. Koukám, že i ty rozpustné jsou pro děti od 6 let, takže vlastně může mít doma taky tyto.
Ahoj. Prosim, je tu nekdo, kdo daval skoro 4 letemu diteti Aerius 2,5 mg rozpustne tablety? Dal mi to ORL doktor pro dceru - dlouhodobe zahlenena, zlute rymy stale dokola. V pribal. letaku je totiz napsane az od 6 let. Brala i Aerius sirup 2,5 ml denne, ale bez ucinku. Tak ma ted ty tablety. A davat radsi rano nebo vecer? Diky.
@evulkanov píše:
Ahoj. Prosim, je tu nekdo, kdo daval skoro 4 letemu diteti Aerius 2,5 mg rozpustne tablety? Dal mi to ORL doktor pro dceru - dlouhodobe zahlenena, zlute rymy stale dokola. V pribal. letaku je totiz napsane az od 6 let. Brala i Aerius sirup 2,5 ml denne, ale bez ucinku. Tak ma ted ty tablety. A davat radsi rano nebo vecer? Diky.
A nemá užívat jen polovinu? Jinak na rýmy je nejlepší nosní hygiena. Výplachy konvičkou a jestli to je alergického původu, tak alergodyl do nosu. V čistém nosu ale hnisavá žlutá rýma nevznikne. takže vyplachovat, vyplachovat, vyplachovat.
@kontramatka vyplachovala jsem ji nos - bohuzel par dni na to ji pichali obe usi. Ted mam strach znovu vyplachovat - zda to pichani nebylo i tim vyplachem…
@kontramatka no, dr. rikala, jednu tabletu mechat rozpustit v puse.
@evulkanov chuďátko. Nemyslím si, že by ouška trpěla výplachem nosu. Voda jen protéká jednou nosní dírkou do druhé a pak ven. Žádný tlak na uši nevzniká. Těžko říct. Já jen napsala, co pomohlo nám a díky pravidelnému výplachu jsme se těch infektů zbavili. Byli jste na alergologii? Teď je ten největší nápor pylových alergenů. Pokud se alergie neléčí, přerůstá v záněty dutin a pod. Požádala bych o žádanku a o co nejrychlejší testy na alergie. A určitě zkus ten alergodyl do nosu. Sliznice krásně oplasknou a bude se hezky dýchat. Úleva okamžitě.