Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminky. Prosím o řadu. Příspěvek s tímhle tématem jsem nikde nenasla, tak snad nebudu za pitomce. Mám ročního kluka a už asi 6 den nás trápí průjem. Ze začátku to bylo 5-6 stolic denně kašovité hnědé. Od včerejška kaká snad každou hodinu a stolice je světle žlutá až hlenovita, není ji kvantum ale je. Byli jsme u doktorky a ta řekla že se mu klubou stoličky že to bude asi tím. Malej má jenom průjem jinak by jste nepoznali že mu něco je. Úplně super spokojene miminko. Akorát tedy moc nechce papat. Teď jsem nasadila smektu, tak uvidíme. Prosím jestli máte zkušenosti moc díky. Já už mám v hlavě nemoci typu onemocnění ledvin a už vidím jak mi zítra umře
i když je jinak úplně zdravej. Děkuju moc
Nám pomohly spíše probiotika než ta smecta. Ale to byl průjem jako příznak střevní virozy, ne od zubů. Hlavně bych hlídala pitný režim, případně koupila rehydratační nápoj (kulíšek, nebo hipp aj.).
Tak v prve rade byradit vse mlecne, nasadit dietu a dat probiotika s kuliskem treba. Pokud by se nelepsil, chtela bych vyter v pondeli. Pokzd by se ba naopak horsil, tak kludne pohotovost (v zavislosti na stavu ditete). Syn mel takhle prujem, jinak mu nic nebylo a byla z toho salmonela. Po par dnech diety byl fit co se prujmu tykalo a fungovali jsme pak zas normalne dal.
@kroowsagira Takhle u nás vypadaly rotaviry. Rotaviry se zjišťuji v nemocnici ze stolice. Nakonec kakal 20X denně jen hleny. Pro úplný doleceni musel být týden bez jakýchkoliv mléčných výrobků, jinak se to vracelo. Jedl hlavně rýžový odvary, rýži, mrkev, banán.
Prosím o radu ![]()
Syn - 4,5 roku - má dneska akutní průjem. Nasadila jsem od rána Hylac. Ale spíš se to zhoršuje. Už letěl snad 20× a teď už je víceméně pěna. Pije vodu a černý čaj, jedl asi půlku suchého rohlíku, několik piškotů (jedl by i jiné jídlo = je asi při chuti).. Není na něm vidět nic, je normálně čilý, bez teploty. Teď dávám i Kulíška a mám tu enterol a endiaron (tam je tableta nad 40kg, můžu dát půl tablety, když má syn 20kg?).
No a já nevím co s ním - vydržet to do zítra a jet normálně k dr. nebo jet hned do nemocnice?
Mám tu taky mimino - 5 měsíců. Zdá se mi, že dnes často ublinkává a měl nakajděný v plíně už 3×, ale ne nic vodového. Při jeho zhoršení samozřejmě jedu hned!
No a pak jsem tu já, nemůžu dneska mluvit a to jako vůbec! A obr rýma k tomu
Takže si ani nemůžu zavolat pro nějaké info a zvažuju dost výjezd, jelikož sotva vidím na oči ![]()
Prosím o anonym, je tu rodina, tak ať si mě nespojí s přezdívkou, popisovala jsem jim situaci
T.
@kroowsagira TED JSOU NĚJAKÉ PRŮJMOVÉ VIROZI…Pokud by bylo i zvracení, raději na pohotovost…mě dcera skončila na JIP díky ROTAVIRŮM…Měla defibrilační špičku, málem jsem o ni přišla ![]()
@Anonymní píše:
Prosím o radu![]()
Syn - 4,5 roku - má dneska akutní průjem. Nasadila jsem od rána Hylac. Ale spíš se to zhoršuje. Už letěl snad 20× a teď už je víceméně pěna. Pije vodu a černý čaj, jedl asi půlku suchého rohlíku, několik piškotů (jedl by i jiné jídlo = je asi při chuti).. Není na něm vidět nic, je normálně čilý, bez teploty. Teď dávám i Kulíška a mám tu enterol a endiaron (tam je tableta nad 40kg, můžu dát půl tablety, když má syn 20kg?).
No a já nevím co s ním - vydržet to do zítra a jet normálně k dr. nebo jet hned do nemocnice?
Mám tu taky mimino - 5 měsíců. Zdá se mi, že dnes často ublinkává a měl nakajděný v plíně už 3×, ale ne nic vodového. Při jeho zhoršení samozřejmě jedu hned!
No a pak jsem tu já, nemůžu dneska mluvit a to jako vůbec! A obr rýma k tomu
Prosím o anonym, je tu rodina, tak ať si mě nespojí s přezdívkou, popisovala jsem jim situaciTakže si ani nemůžu zavolat pro nějaké info a zvažuju dost výjezd, jelikož sotva vidím na oči
T.
Ja bych pockala, uz jen proto, ze sama bych pri akutnim prujmy nikam nejela, aby me to nechytlo na ceste. Ja bych mu ty piskoty nedavala, je tam cukr, ten kvasi. Ryzi s dusenou mrkvi, nejake suchary, rohliky.
Nedávala bych nic k jídlu a vyslala někoho koupit úplně obyčejné černé uhlí. Přijde mi účinnější než všechny to moderní reklamou doporučované léky.
@Sandra Malá83 - ježiši, to mě teda děsíte
Nezvrací a jinak je v pohodě, zatím..
@Verun83 - dala bych mu asi plínu no, kdyby si uprdl, to by 5ka nějak pobrala snad
Teď asi záleží na miminu, jak na tom bude.. Piškoty teda vypustím a bude mít jen rohlík.
Děkuju za rady
T.
Tasectan je dobrý, ale nám ted posledně nezabral. Jinak my měli jednodení střevní chřipku před vánoci. Pak už jen bolelo břicho. Hlavně žádný jídlo nikdo nejedl.
Enterol jednoznačně.. je na infekční průjem i na to, pokud by něco v jídel jen nesedlo, pomáhá nastlit rovnováhu ve střevech.. Endiaron nedávat.. za prvé je to potahovaná tableta, půlit se nesmí, a 40 kilo a 20 kilo je rozdíl.. za druhé je jen na infekční průjem, desinfikuje střeva a s tím bohužel desinfikuje i od těch správných bakterií, které tam žijí. Enterol je super, strká do kapsy všechny smecty, hylaky, černé uhlí atp.. mnohokráte oveřeno.
@Hanka253 - jenže ten Enterol mu dřív vůbec nezabíral a to neměl nikdá takový průjem jako je ten dnešní
Mám ho doma, ale najeli jsme na ten Tasectan, tak to nechci nějak míchat ![]()
@LenkaZi - to jste si měli dát po vánocích a užít si jídla
ne, to si hold člověk nevybere no, hlavně, ať je to zas rychle pryč ![]()
Noo, nechci to zakřiknout, ale už asi půl hodiny na záchod neběžel, snad ten Tasectan teda zabral.. Teď ještě uvidím co mladší.. T.
Ahoj, mě pomáhá smecta a hylak a dětem dávám enterol a hylak. Minulý týden u nás proběhlo zvracení a průjmy, tak mám velmi čerstvé zkušenosti
Minulý rok týden před vánocema dcera donesla ze školky střevní virozu…šlo to horem spodem a byl velký boj o záchod, leželi jsme celá rodina 2 dny, hodně jsme pili čaj slazený glukopurem, na jídlo ani nebyla chuť, pak jsme začli suchým rohlíkem, brambory s mrkví, rýže s mrkví, banán a jablko bez šlupky, tak ať je brzy lépe ![]()