Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Přijímám jakékoliv tipy ![]()
Dvouleťačka má už druhým rokem příšernou alergickou reakci evidentně na nějaký pyl.
Loni od druhého-třetího týdne v červnu, letos už od posledního květnového, ale letos byla zima extrémně krátká a všecko začalo kvést dříve.
Je sledována na alergologii, vyfasuje Zodac, po měsíci ho zkouším vysadit a už je zcela bez reakce, naopak během toho měsíce se kolikrát osype i přes léky. Takže to svádím na něco, co kvete jen v tomto krátkém období. V říjnu jí budou dělat kožní testy, mám za úkol najít podezřelého.
Zatím jen vím, že z krve je to negativní na břízu, bojínek a pár dalších nejčastějších alergenů.
V místech, kde byla reakce nejsilnější, rostlo - kaštan (ale reakce byla i ve chvíli, kdy byl zcela odkvetlý a plody na něm), černý bez (ale měla reakci i v místech, kde po něm nebylo ani stopy), jetel (ten ale kvete stále a reakce už nejsou), dub a borovice (ty ale hodně daleko), tráva (reakce přetrvala i po posekání).
Máte někdo někdo další tipy na cokoliv, co kvete jen takto omezeně - do půlky května nic a koncem června už je to odkvetlé?
@flos diky, mne prave prijde, ze ta okynka v pylovych kalendarich jsou vzdy pres nekolik mesicu.
@Krkael co je na tom za blbost? ![]()
@ugluk podivej se na pylovy kalendar v googlu. Jinak kdyz ma alergii neznamena, ze ten strom musi byt nekde pobliz, pyly doleti pomoci vetru nekolik kilometru. Ty pylove kalendare byvaji aktualni a meni se to kazdy rok podle tepla…
@ugluk píše:
@flos diky, mne prave prijde, ze ta okynka v pylovych kalendarich jsou vzdy pres nekolik mesicu.@Krkael co je na tom za blbost?
Ze ta kvete
jinak nam tu pod barakama kvete takovy chlupaty cosi, lita z toho peknej bordel ![]()
@blumen ja uz si pripadam jako magor, protoze mam treba (opakovane a dlouhodobe) vytipovano, ze na houpacce na jednom konci hriste muze byt dcera pul hodiny zcela v pohode, kdezto na piskovisti na druhem konci mi behem peti minut priserne natece, osype se, zacne slzet, spusti se ryma… odvlecu ji pryc, doma to behem dvaceti minut odezni. No a priste na tomtez miste to same, takze bych si tipla, ze vinik bude nekde pobliz. Pritom na to piskoviste chodi velice casto, furt je OK a pak jednoho dne otece, trva to par tydnu a pak zas ze dne na den otekat prestane a muze tam chodit zcela bez problemu.
Povazuju se za celkem solidniho znalce rostlin, ale zatim jsem nic spolecneho vsem kritickym mistum nevypozorovala ![]()
@ugluk Mohly by to být obecně traviny. Mě na ně letos taky zjistili alergii. Doktorka říkala, že kvetou od dubna/května do srpna. Těch travin je hodně, může se to prolínat.
@Krkael furt nerozumim vete „ze ta kvete“, promin ![]()
Chlupateho tu nic nemame, ani pitomej topol, jsme na sidlisti. Jako je mi jasny, ze to muze byt cokoliv, ale uz mi rozum dochazi, tak hledam radu na vetsim vzorku populace, zvlast, kdyz sama alergicka nejsem ![]()
@ugluk nejaka trava? Na alergologii vetsinou testuji smes 5 trav zaroven. Podle me, kdyz jim reknes, kdy ma obtize, musi uz sami zjistit, co maji otestovat. Muze to byt jakykoli plevel
u nas vcera foukalo a ja vetrala, zniceho nic jsem mela silnou alergickou reakci, ktera trvala i s prasky dve hodiny. Dneska je vse v poradku (nefouka). Taky tezko rict, co to bylo.
Mrkni sem a zkus zapremyslet, jestli tam neni neco, co ma tecky prevazne v kvetnu… http://www.pylovasluzba.cz/…alendar2.pdf
@bimbama jo, na travu podezreni mam, i kdyz v cervnu uz je na ne dost pozde a posekani nepomohlo, tak travy jsou tu samozrejme vsude. Zatim testovali jen ten bojinek, ze pry je negativni.
Alergolozka mi volala, ze ma pred sebou vysledky absolutne zdraveho ditete
Paradoxne tu krev zdraveho ditete nabrali v den, kdy temuz diteti diagnostikovali solidni zanet mocaku. Takze alergolozka se me pokousela presvedcit, ze to vlastne alergie ani neni ![]()
@ugluk píše:
@Krkael furt nerozumim vete „ze ta kvete“, promin
Chlupateho tu nic nemame, ani pitomej topol, jsme na sidlisti. Jako je mi jasny, ze to muze byt cokoliv, ale uz mi rozum dochazi, tak hledam radu na vetsim vzorku populace, zvlast, kdyz sama alergicka nejsem
Tak to je jedno, asi to neni pochopitelny
ale precetla jsem si nazev diskuze a odpovedela tu blbost ![]()
@blumen dekuju moc, v tom rijnu si to zkusim ohlidat. Fakt z tech trav brali jen bojinek a mas pravdu, ze to muze byt nejaky ze stovek druhu plevelu…
@ugluk píše:
@bimbama jo, na travu podezreni mam, i kdyz v cervnu uz je na ne dost pozde a posekani nepomohlo, tak travy jsou tu samozrejme vsude. Zatim testovali jen ten bojinek, ze pry je negativni.Alergolozka mi volala, ze ma pred sebou vysledky absolutne zdraveho diteteParadoxne tu krev zdraveho ditete nabrali v den, kdy temuz diteti diagnostikovali solidni zanet mocaku. Takze alergolozka se me pokousela presvedcit, ze to vlastne alergie ani neni
A jinam zajit nemuzete? Ja vim ze jak delali segre testy tak taky mela vsechno v norme a pak se malem udusila oteklym jazykem z kiwi! Delali ji je jinde a uz tam lecos vyskakalo ![]()
@ugluk Tady je tabulka alergenů a jsou tam traviny. Podívej, co jsou ty nejčastější. Já zjistila, že ty traviny rostou všude i ve městě. A rostou fakt od dubna do srpna, tak by to i odpovídalo.
http://www.proalergiky.cz/…ylova-sezona