Alimenty na VŠ vojenské

9658
9.10.13 19:31

alimenty na VŠ vojenské

Prosím o radu…
syn je na VŠ vojenské.. nastoupil tam teď a ex manžel se chce domluvit na zrušení výživného.. moje právnička je dost nemocná a neznám nikoho jinýho kdo se zabývá rodiným právem :-)takže o co je? Tom má jak kdyby zaměstnanecký poměr a dostává plat.. ale na druhé straně je student.. musí ex manžel dál platit výživné nebo ne? a musí si to zrušit soudně? nabídl synovi že to zruší dohodou aby nemusel přes souud a že mu bude dávat než dostuduje 1500 kč měsíčně teď mu platí cca 3700.. zaráží mě že mu chce něco dávat protože nepřispěje na víc ani korunu a vše muselo jít soudní cestou.. takže bych prosila o radu má to přijmout nebo jít k soudu a ex mu bude muset platit celou částku? děkuji za odpověď pokud se v tom některá vyzná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2693
9.10.13 19:34

Asi tak. Pokud syn při studiu pracuje, je tu šance že by se zrušením alimetů i uspěl. Ale nemyslím si že by byl dobrý nápad to zrušit dohodou. Protože pak těch 1500 co slibuje nemusí dát. Syn by ale měl mít stálou brigádu aby zrušení prošlo. Záleží na soudci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
188
9.10.13 19:36

Zákon říká, že vyživovací povinnost končí až když je potomek schopen živit se sám. Navíc syn se dál soustavně připravuje na budoucí povolání - což je rovněž důvod, aby mu byly dál alimenty vypláceny.

Soud každou situaci posuzuje individuálně a ex má zřejmě strach, že by musel platit dál a je to víc než pravděpodobné přesto, že syn má zaměstnanecký poměr na vojenské škole.
Mimo to asi syn nedostává takovou částku ze které by vyžil jako běžný zaměstnanec?

Ted jsem s otcem řešila něco velmi podobného. Být tebou a synem na návrh ex nepřistoupím, vydělal by na vás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Barus56
9.10.13 19:46

Pokud je výživné určené soudem, tak taky soudem musí být zrušeno ;). Já osobně bych na takovou domluvu nepřistoupila. Každopádně syn na výživné stále právo má.

• Citovat
  • Upravit
colafit
9.10.13 19:50

Ono se to bude odvíjet od toho, kolik v tom jak kdyby zaměstnaneckém poměru bere mzdu.

• Citovat
  • Upravit
20840
9.10.13 19:53

Nemá. Syn je ve služebním poměru stejně jako kterýkoli jiný voják z povolání.
Pokud nedošlo k nějaké změnně (což nepředpokládám), služební poměr vzniká po dvou měsích od nástupu. Studenti nemají statut nezaopatřeného dítěte, dost často se jich ani netákají slevy pro vysokoškoláky.
Byla jsem an vysoké vojenské a neměla jsem kvůli tomu nárok na sirotčí důchod. Tohle je to samé - z právního hlediska.

Nicméně, už za mě (cca 15 let zpátky) jsme brali slušné peníze, co mi bohatě stačily na život i utrácení - počítám, že za kolej stále neplatí?

Aby se synovi nestalo, že mu soud určí povinnost výživné vrátit.
Meli by mu taky snad poradit na personálním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
369
9.10.13 20:07

Vzhledem k tomu, že je ve služebním poměru, pobírá plat myslím 11 000 měsíčně? A platí si snad jen stravu, domnívám se že u soudu by jste moc neuspěli… Přistoupila bych na dohodu :nevim:
Právnička určitě bude vědět…

Příspěvek upraven 09.10.13 v 20:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72728
9.10.13 20:09

@monamikmik záleží, kolik dostává plat. Ale pokud např nastoupíš k policii do školy, tak jsi sice ofiko student, ale bereš minimální plat, tudíž máš už pak s alimentama smůlu :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9658
9.10.13 20:20

No právě vím že i šalinkartu si musí kupovat dospěláckou.. má skoro 10 tisíc a za koleje neplatí :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9658
9.10.13 20:21
@Enie píše:
Vzhledem k tomu, že je ve služebním poměru, pobírá plat myslím 11 000 měsíčně? A platí si snad jen stravu, domnívám se že u soudu by jste moc neuspěli… Přistoupila bych na dohodu :nevim:
Právnička určitě bude vědět…Příspěvek upraven 09.10.13 v 20:15

právničku tedy nemám.. pávě moje onemocněla moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17675
9.10.13 20:51

Vzhledem k tomu, že nemá statut studenta, je v zaměstnaneckém poměru, pobírá 10tis měsíčně (nebo se to za těch 10let už zvedlo?), platí si jenom jídlo…asi bych si moc nevyskakovala a přistoupila na dohodu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
colafit
9.10.13 21:33

Jestli má 10tis svůj příjem, tak pokud mu výživné nezruší úplně, tak mu ho určitě sníží. A pozor u zletilých se rozhoduje i o nákladech řízení, tak abyste nesplakali nad výdělkem s heslem, kdo chce moc, nemá nic. Já bych se chtěla dohodnout.

• Citovat
  • Upravit
9658
9.10.13 22:04

Holky já s toho nemám ani kačku.. jen bych mu chtěla dobře poradit.. bývalej si je nebral a nic na víc nedal tak pro to.. to není že bych byla hladná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
10.10.13 09:27

Tu školu jsem studovala.
Kluk je voják z povolání po tříměsíční zkrácené vojenské službě. Bere plat, chodí do „práce“, jejíž náplní je chodit na tu vojenskou výšku a krok toho má i další vojenský výcvik. Pracovní doba 7 - 16hod, v pátek kratší, pokud je semestr. Když je aplikační měsíční kurz, tak to mají jako nepřetržítý výcvik. Ale to je u vojáků docela bežné, pokud bude na místě, kde bude jedit i na vojenské vyvedení (výcvik ve vojenských výcvikáčích)
Já brala v prváku 7tis, ve třeťáku 10 tis.
Nevidím žádný důvod, proč by mu měli alimenty běžet dál, je normálně zaměstnaný. Mě taky zrušili sirodčí důchod a nikdy jsem nedostala potvrzení o studiu, abych si mohla vyřídit nějakou slevu. I když na index jsem sem tam dostala snížené vstupné třeba na nějaký hrad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
10.10.13 09:33

Hele, ale vstup do Moravské zemské knihovny v Brně má zadara :jazyk: Ne že bych tam někdy něco kloudného k vojenskému studiu našla,…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna