Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Pane boze..
tohle by me vazne nenapadlo resit.. podle me blbost..
@Kacii94 píše:
Pane boze..![]()
tohle by me vazne nenapadlo resit.. podle me blbost..
Tak to fakt není blbost. Jde o to, že ve střevech se grep váže na kanálky, kterýma se vstřebávají některý léky. Takže vliv to může mít a to zásadní. Určitý léky a určitý ovoce se mezi sebou nemůžou kombinovat. Bohužel se o tom moc neví, ty výzkumy jsou poměrně nový. Četla jsem o tom pár článků a celkem jsem koukala. Právě grep se největší problém. žádný léky by jsi nikdy neměla zapíjet ovocnýma šťávama.
Zakladatelko, byla to je limonáda s grepovou příchutí nebo grep jako takový, to je rozdíl. Navíc, pokud jsi tu antikoncepci tím grepem nezapila nebo ho nevypila brzy po ní, tak se nic moc neděje.
Aha tak to bude tim ze to je novinka, nikdy jsem o tom neslysela ![]()
Janli má pravdu. Látka zvaná naringin, přirozeně se vyskytující v grepu, ovlivňuje vstřebávání léků, a to tak, že omezuje působení cytochromu P450, který je zodpovědný za „rozklad“ léků v organismu. Tím, že nemůže správně fungovat, nedojde k rozštěpení léků, což způsobí vyšší klinický účinek léků.
Opačně působí třezalka tečkovaná. Ta naopak podporuje činnost cytochromu P450, což způsobí, že se léky rychleji rozkládají a klinický účinek je mnohem menší. Proto je třeba při brání hormonální antikoncepce dávat pozor a neužívat současně s preparáty obsahujícími třezalku. Antikoncepce potom nefunguje jak má.
Ale abych tě uklidnila, jsem velký milovník 100% grepového džusu. A nikdy jsem problémy s antikoncepcí neměla. Za předpokladu, že máš zdravá játra nebudeš mít problém ani ty. Ale pro příště zkus nezapíjet léky ovocnou šťávou.
A jak jsem psala výše, grep nesnižuje účinnost antikoncepce. Tu snižuje opačně působící třezalka.
Snad si to ze školy pamatuju ještě dobře. ![]()
Ano jak se tu píše grep je inhibitor jaterniho enzymu, tudíž se zvyšuje serova hladina léku. Což znamená vyšší účinnost ale s tím i u mnoha léků větší NÚ. Z jedné limonády fakt stresy mít nemusíš. Grep v normální míře můžeš konzumovat. Problém by byl u léků velmi toxických typu cytostatika atd.
Ano, muze!!! Je to na ni i uvedeno a potvrzuji to clanky z vyzkumu. https://www.lidovky.cz/…n_noviny_sko
@elkasina píše:
Ano, muze!!! Je to na ni i uvedeno a potvrzuji to clanky z vyzkumu. https://www.lidovky.cz/…n_noviny_sko
No a článek o ho.vne,protoze nepíšou jak to ovlivni, jakože to nesnižuje účinek. Člověk by měl mít vítr z třezalky ne grepu ![]()
Ahoj holky, muže grep ovlivnit antikoncepci? V přibalu píší vyhnete se grepu a grepové šťávy bohužel jsem si to neuvědomila :/ a vypila jsem grepovou limonádu