Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky. Jaký používáte v těhotenství antiperspirant? Nevím jaký mohu bezpečně použít. Jsem ve 13 týdnu a u většiny klasických i přírodních je napsaný, že se nesmí používat v těhotenství. S jakým máte dobré zkušenosti? V lékárně mi daly uriage s nějakou minerální vodou a pak, když mi to lékárnice prodala tak mi řekla, že si myslí, že to bude v těhotenství v pořádku, jelikož nenašla na jejich stránkách, toho výrobce, že by to vyloženě zakazoval užít v tomhle obdobi
Děkuju vám.
Ja tedy používala a pouzivam deodorant (jaky jsem pouzivala v tehotenstvi si nepamatuji) a popravde me nenapadlo zkoumat a resit, zda ho muzu pouzivat. ![]()
Taky me nenapadlo, ze by se zrovna nejaky deodorant nemohl v tehotenstvi pouzivat
z jakeho duvodu by nemohl?
@Dendiss Kvůli obsahu hliníkových soli. Tak si říkám dobře, vezmu si nějaký přírodní a i u nich jsme zjistila i v lékárně, že většina z nich se taky nedá použít a přímo výrobce píše nepoužívat v době tehotenstvi ![]()
Tak si kup ty bez hliníku. Z těch běžných dělá i Nivea a Dove, kupuju je dceři. Anebo kvalitní vyrábí i La Roche Posay.
@Mysha28 píše:
Ahoj holky. Jaký používáte v těhotenství antiperspirant? Nevím jaký mohu bezpečně použít. Jsem ve 13 týdnu a u většiny klasických i přírodních je napsaný, že se nesmí používat v těhotenství. S jakým máte dobré zkušenosti? V lékárně mi daly uriage s nějakou minerální vodou a pak, když mi to lékárnice prodala tak mi řekla, že si myslí, že to bude v těhotenství v pořádku, jelikož nenašla na jejich stránkách, toho výrobce, že by to vyloženě zakazoval užít v tomhle obdobiDěkuju vám.
O tom jsem nikdy neslyšela, teď jsem koukala na Niveu a ani jsem to tam nenašla.
Nee..
Ja jsem si říkala, že vlhčené ubrousky nic nepřekoná. Dobře, spletla jsem se ![]()
V životě sem neslyšela, že by se nesmělo v těhotenství patlat podpaží 😳 Ani u jednoho dítěte sem neměnila. Hlídáš si takto obsahy aj u jídla, pití, sprcháčů a šamponů… hele a co haj.zl papír, ten je přece jen blíž miminu ![]()
@shadowbabe píše:
V životě sem neslyšela, že by se nesmělo v těhotenství patlat podpaží 😳 Ani u jednoho dítěte sem neměnila. Hlídáš si takto obsahy aj u jídla, pití, sprcháčů a šamponů… hele a co haj.zl papír, ten je přece jen blíž miminu
ty jo, tak to jsem zažila naživo
jednou nám v práci dali na wc nějaký ten recyklovaný toal. pap. - byl takový nahnědlý a byly v něm dírky - jedna byla akorát těhotná, tak vletěla na vedoucího a křičela na něho, že je zodpovědný za to, když se jejímu dítěti něco stane ![]()
kupodivu nám pak už takový toaleťák nikdy nedávali
@Mysha28
Používám od Schmidts přírodní deodorant Charcoal + Magnesium. Ten jediný mi funguje na pocení, když jde o přírodní antiperspiranty a používám ho jako netěhotná a hodlám ho používat i jako těhotná, právě proto, že opravdu funguje a složení je pro mě akceptovatelné z hlediska škodlivin. Rozhodně nevyznávám přírodní kosmetiku, ale zase na druhou stranu patlám toho na sebe tolik, že když existuje přírodnější varianta, která mi funguje, tak sahnu raději po ní.
Samozřejmě jsem to řešila hned po zjištění těhotenství, protože právě kosmetický průmysl je, co se chemikálií týče, největší mazec (u deodorantů a antiperspirantů jsou nejhorší právě ty hliníkové soli, které mohou jít do krve a v těle vč plodu se hromadit).
Vybrala jsem Attitude, u kterého výrobce vyloženě deklaruje, že je vhodný pro těhotné. Jsem s ním spokojená, funguje, čichově jemný a příjemný. Jediná nevýhoda je, že ho musím včas vytáhnout z lednice a při pokojovce je na mně moc mazlavý. Můžu doporučit ![]()
Ono totiž tyhle certifikáty “pro těhotné” jsou dost drahé a tak plno výrobců radši “nedoporučuje”, nebo rovnou zakáže, aby to nemusel řešit.
Také jsem změnila šampon na BloomingBelly.
Nebarvím si vlasy, ani u kadeřnice a vůbec ne drogerkou.
Přestala jsem si dělat nehty Shellacem.
Dekorativní kosmetiku nepoužívám i tak skoro vůbec krom rtěnky a řasenky (jen na návštěvy), tak to jsem neřešila.
Prát jsem začala v TierraVerde.
Koupili jsme měřič CO2 a vlhkosti vzduchu + čističku vzduchu s hepa a uhlíkovým filtrem.
Zdravě ze základních surovin jsem vařila už předtím, i když občas mám chuť na junk tak si dám - ale fakt výjimečně.
Prostě se snažím udělat maximum pro to, aby do malé šlo co nejméně škodlivin ![]()
Pro mně je teda mnohem horší omezení kofeinu (jsem chronický hypotonik) a nesmět jíst syrové maso - to fakt trpím. Takže obětovat “levnou junk kosmetiku” mi žíly netrhá.