Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Rozhodně bych nečekala na nic a obrátila se na odborné pracoviště. Moje dcera je rozštěpová pacientka, takže máme bohaté zkušenosti s oddělením ortodoncie a stomatochirurgie FNKV, jsou tam špičkoví odborníci. Objednej se ke konzultaci a uvidíte, co dál. Hodně štěstí.
Já mám asymetrii čelistí. Hodně se toho srovná, když vyrostou zuby a začnou se pasovat na sebe. Předkus mám taky. V pubertě mi nabízeli operaci, že by mi čelisti i zuby srovnali, ale to jsem s díky odmítla. Žiju s tím normálně a nenechám si řezat do čelistí jen kvůli drobné kosmetické vadě. Bude fajn, když s tím zajdete za odborníkem a podchytíte to, ale nedělejte z toho drama a neštěstí. V tom dítěti to pak zůstane a bude mít zbytečně mindrák. Nemusíme být každý jak ze žurnálu…
Známá to měla u dcery, chodila na ortodoncii a v 18ti drahá operace, prý si museli hradit sami. Kdyby nešla, prý by se jí zuby víc kazili, když nedoléhaly na sebe. Ale to jen co říkala ona, osobní zkušenost nemám.
Dcera kamaradky mela od narozeni vysunutou spodni celist. Operace byla nutna, ale az po ukonceni vyvinu, coz bylo v 17 letech. Zakrok narocny na specializovanem pracovisti v Praze. Na pojistovnu, rozhodne tu operaci neplatili.
@Janli píše:
Já mám asymetrii čelistí. Hodně se toho srovná, když vyrostou zuby a začnou se pasovat na sebe. Předkus mám taky. V pubertě mi nabízeli operaci, že by mi čelisti i zuby srovnali, ale to jsem s díky odmítla. Žiju s tím normálně a nenechám si řezat do čelistí jen kvůli drobné kosmetické vadě. Bude fajn, když s tím zajdete za odborníkem a podchytíte to, ale nedělejte z toho drama a neštěstí. V tom dítěti to pak zůstane a bude mít zbytečně mindrák. Nemusíme být každý jak ze žurnálu…
Tak já z toho nemám strach kvůli drobné kosmetické vadě, ale bojím se aby s tím neměla problémy případně aby to nemělo nějaký špatný vývoj. Zkušenost nemám ani v okolí tak jsem se tu zeptala. Pokud by to v ničem zásadním nevadilo a bylo to jen o vzhledu tak dobrý. Díky
Ahoj, zjišťuji jestli nemá někdo podobnou zkušenost… Dcera má od narození očividně asymetrii čelistí a spodní dásně. Doktorka to nechtěla řešit, že se uvidí jak porostou zoubky, možná taky čekala jestli se to nesrovná „samo“. Teď čekáme na termín na stomatologii.
Vypadá to jako kdyby měla tu spodní čelist posunutou do prava, podle zoubků (jedniček) je to asi tak o dva zuby. Na pravé straně má spodní dáseň oproti horní ven, na levé straně zase dovnitř. Zuby má zatím jen jedničky a dvojky, ale je jasné že stoličky na sebe pasovat nebudou a nemyslím si že takový rozdíl by srovnaly rovnátka (taky bude mít zřejmě předkus). Bojím se že bude potřebovat nějakou operaci
Nemá někdo zkušenost? Děkuji.