Augmentin na kašel nezabírá

18
7.9.24 16:18

Augmentin na kašel nezabírá

Dobrý den, přidávám se k diskuzi v domnění, že by mi třeba někdo mohl poradit. Už asi dva a půl týdne mám kašel - minulý týden v pondělí jsem byla u Dr aby mě vyšetřil, protože 11.9 jedeme na dovču do Turecka tak abych to zalecila, dělal crp to jsem měla 14 a podle poslechu nic špatného, dál mi jen něco na odkaslani, po týdnu jsem za ním šla znovu že se mi nezdá že by se mi to lepšilo, poslech jsem neměla ale crp zvýšené na 44 takže mi nasadil ATB Augmentin na týden, beru to už nějaký 4 den, ale bohužel nevidím žádné zlepšení, kašlu jak tuberak, chrci to ve mě, v leže se mi hrozně špatně dýchá (léčím se na alergu s alergiemi a lehkým astmatem, ale tam mám jen ventolin pro případ nějaké dušnosti kdyby náhodou, pravidelně nic) a tak se chci zeptat, čím podpořit vykašlávání nebo nějaké zotavení? Věčně jsem celá durch mokrá jak se potim v posteli, ale jsem marná ijfyz ujdu jen pár kroků, k večeru mívám zvýšenou teplotu kolem 37. Dělala jsem si domácí crp test a vyšla mi hodnota něco mezi 40-80. V pondělí plánují jít za Dr znovu, ale na zaleceni nebude tolik času, 11.9 odlitame na dovolenou na kterou se už celý rok těším, hlavně je zaplacena bez možnosti vrácení peněz, tak se ptám, dá se dovolená zvládnout i kdyby mi Dr musel psát jiná antibiotika? Nejsem zastánce ATB a nesnáším když je brát musím, ale tohle bohužel samoléčbou zřejmě nepůjde 😏 děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2096
7.9.24 16:21

Radila bych zkusit udělat rentgen plic. Já takto kaslala a byl z toho oboustranný zapal plic. Já měla prvně amoksiklav je to to samé a pak mušle být nasazený klacid

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21586
7.9.24 16:29

Teď je velký výskyt zápalu plic, který má podobný průběh. A u té dovolené nemáte zaplacené pojištění storna zájezdu? Většinou to bývá automaticky součástí pojištění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9734
7.9.24 17:02

Že já do té diskuse lezu… :cert:

Aktuálně řádí „atypické bakterie“ (mykoplasmata, chlamydofily) jako černá ruka, záněty průdušek, zápaly plic. Tyto bakterie často nezpůsobují poslechové orchestry, poslech bývá čistý nebo jen nenápadný, na RTG pak hnus fialový. Lékem volby je makrolid / azalid / doxycyklin. Augmentin je zcela neúčinný, ani účinný být nemůže, zmíněné bakterie nemají buněčnou stěnu. Takže klidně šup na pohotovost, do dovolené byste stihla Azitromycin 500 mg 1 tbl. denně na 5 až 6 dnů.

Málem jsem spadl ze židle, když jsem četl, že léčím se s lehkým astmatem, ale tam mám jen ventolin pro případ nějaké dušnosti kdyby náhodou, pravidelně nic. Nikdy, ještě jednou NIKDY!!! nemají asthmatici užívat Ventolin samotný, ale VŽDY v kombinaci s inhalačním kortikoidem. SABA-only režim je považován za více než vysoce nevhodný, GINA to má ve svých doporučeních již několik let (SABA = Short Acting Beta Agonist, krátkodobý bronchodilatans, patří mezi to Ventolin). Takže nechť vám napíšou i nějaký inhalační kortikoid a Ventolin pěkně po 4 hodinách na 3 až 5 dnů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42082
7.9.24 17:38
@Doctus píše: Více

Ulevilo se vám? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65172
7.9.24 17:56

@Doctus taky mám doma běžně ventolin, kdyby něco. Bez jiného spreje. Běžně kašlu po rýmě, ne kvůli astmatu, ale z nemoci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
7.9.24 18:02

@Havlova no trošku jsem se vydědila, každopádně jsem poslechla a jsem na cestě na pohotovost takže doufám že to nebude nic vážného ale aby mi aspoň nasadily správná antibiotika. Děkuji všem za příspěvky a odpovedi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42082
7.9.24 18:11
@KamilaB13 píše: Více

Má stoprocentní pravdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9734
7.9.24 18:35
@vokishka píše: Více

Na alergologii bych se poptal po něčem lepším, přesněji řečeno bezpečnějším. SABA-only režim skýtá nebezpečí těžkých, někdy až život ohrožujících exacerbací asthmatu, kdy průdušky nic nedrží na uzdě, Ventolin jen potlačuje příznaky.

V minulosti byly doby, kdy se skutečně povoloval a doporučoval jen Ventolin při obtížích, v současné době jde takřka o doporučení non-lege artis. Alergologa / pneumologa bych se cíleně zeptal, zda by předepsal samotný inhalační kortikoid (např. flutikason-propionát - má vcelku dlouhodobé působení na rozdíl od takového budesonidu). Pokud je nutné podávat Ventolin víckrát než 1× měsíčně, nabízel by se AIR režim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9734
7.9.24 18:35
@Havlova píše: Více

Ale jo, i bez nitroglycerinu. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42082
7.9.24 18:37
@Doctus píše: Více

Tak fajn. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2096
7.9.24 20:57

Jak dopadla návštěva na pohotovosti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
7.9.24 21:04

@Sallema ještě tu sedím, udělali mi rentgen plic, dostala jsem kapacku a čekám na nějaké výsledky krve, dělali mi crp které je zvýšené na 86, dělali mi EKG a měřili tlak a co se dá, takže teď mám čekat 1 a půl hodiny na nějaká antibiotika, a budu vás zase informovat jak to dopadlo ☺️ ☺️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4603
7.9.24 21:09

@KamilaB13 To mě mrzí že jsi musela na pohotovost, ale aspoň ti tam pomůžou :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9734
7.9.24 21:13

@KamilaB13
Hlavně zmiňte, že jedete na dovolenou, aby vám nedali třeba doxycyklin, s tím se vůbec nesmí na sluníčko.

Zmiňte též asthma, aby vám napsali léky (inhalační kortikoid zatím postačí, fixní kombinaci na pohotovosti nemohou předepsat).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí