Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den, AIH mám zjištěnou od roku 2019, nyní je mi 47. Řešila jsem bolesti kloubů a z krevních testů my vyšly špatně jaterní. Po čase mi zežloutlo oční bělmo, byla jsem týden hospitalizovaná. Od té doby chodím na pravidelné kontroly na hepatologii a beru prednison střídavě v různých dávkách, podle výsledků jaterních testů. Jinak žádné jiné příznaky nemám. Zkoušeli jsme místo krotikoidů Imuran, ale strašně mi klesly červené destičky. Dle doktora na AIH nefunguje nic, žádná dieta apod.. Beru různé doplňky z lékárny, ale asi to moc velký vliv nemá. Vše se mi zhorší třeba po nemoci, kdy beru antb. Radila bych vám zajít na kontrolní odběry a dle toho řešit dál. Třeba to AIH není a jaterní testy jste měla zvýšené jen přechodně. Držím palce..
@ED
ráda bych se zeptala, jak byla tato nemoc zjištěna. mám na imunologii totiž pozitivní výsledky ANA IgG slabě pozitivní a pak ASMA pozitivní, MBL cesta 0 jaterní testy byli vždy v normě… a nějaké bolesti? Děkuji
@MKMKM3 Dobrý den, nakonec mi tato nemoc a jiná autoimunitní nemoc byla vyvrácena. Vše jsem měla negativní. I nadále se mi tedy drží jaterní testy ALT a AST vyšší, ale pravděpodobně je to nakonec kvůli ztučnění jater.
Velmi mě mrzí vaše situace, držím palce aby vše dopadlo dobře.
Psala jste, že ji máte zjištěnou od roku 2019 brala jste i prednison…a nakonec byla vyvrácena…Teď se v tom trochu ztrácím..takže nejdříve ANO, léky,,kontroli u hepatologa a časem vyvráceno. Chápu to tak. Děkuji
@MKMKM3 ach, omlouvám se, nevšimla jsem si, že je to přímo pro autorku komentáře.
Dobrý den, mam dotaz zda má někdo zkušenost s nemocí autoimunitní hepatitida? Aktuálně se potýkám s tím, že mám trojnásobně zvýšené jaterní testy (zjištěno na preventivní prohlídce - první odběry kolem 1 po šesti týdnech přes 3) a lehké ztučnění jater (zjištěno na následném ultrazvuku jater.) Ovšem jinak žádné příznaky ničeho nemám. Mam také pozitivní protilátky na mononukleózu, kterou jsem musela někdy dříve prodělat (nevim o tom). Po dotazu doktora, co si myslí, že by to případně mohlo být, nadhodil tuto nemoc a tím mě docela vystrašil. Chci se zeptat, zda s tím někdo má zkušenost a případně, pokud tuto nemoc někdo má, zda jste měli nějaké příznaky? Moc děkuji za jakékoliv informace a rady.