Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám v plánu předělat koupelnu, ale ne kupováním nového obkladu, překopáváním, apod.
Našla jsem barvu na obklady, kdy bych konkrétně chtěla natřít podlahu a obklady po stěnách. Máte prosím někdo recenze, jestli to opravdu vydrží, případně doporučit nějakou značku?
Moc děkuji.
Na podlahu bych raději dala samolepici vinylove čtverce, než natirat. Rozleje se ti pak na to voda, barvu to nafoukne, podebere, zpuchri to, oloupe se a mas po parádě. Nejlepe samozřejmě nechat dlažbu. Ty zdi, no záleží kde. Opět, kde na to vyloženě teče voda, tam bych to nenatirala. Já jsem si kdysi natrela obklad za kuchynskou linkou a bylo to v pohodě, na kuchyňské desce, kterou jsem natrela taky a dokonce i prelakovala, byla pak vidět kazda kapicka vody. Možná kdybych dala toho laku více, než jednu vrstvu, fungovalo by to lip. Takže třeba obklad za umyvadlem v koupelně bych si já klidně natrela, jenže já nejsem kačena. Jezdi k nám známí, po kterých je v ty koupelně vždycky potopa, jak na podlaze, tak k na umyvadle a na zdi za nim, tak ti by po první hygieně asi z natrene koupelny odpluli i s tím nátěrem ![]()
Mám tím natřené kachličky v kuchyni. Po třech letech se to už mírně oprýskalo a už by to chtělo přetřít. Nevolila bych velký kontrast, např. nenatírala bych tmavé např. na bílo. Na podlahu bych to nedala, to by bylo za chvíli škaredé, tam bych dala raději PVC.
@Semtex píše: Více
Zrovna samolepici ctverce ja bych teda na podlahu nedavala, bala bych se plisne, odlepovani. Bohuzel neporadim, take to resim, chtela bych natrit kachlicky na stene a nasla jsem ruzne barvy primo na to urcene. Ale chci rict, ze jsem pred 17 lety! Natrela podlahu (male dlazdicky) v koupelne, byla to nejaka barva na lode nebo neco takoveho, dodnes to drzi a nikdy s tim nebyl zadny problem vyse popisovany problem.
Nám tohleto tedy vůbec nedělá, myjem nádobí ručně a jsme vodníci, je mokré všechno. Voda po tom steče naprosto bez následků. Taky to pravidelně stříkám čističem na mastnotu a nechávam působit a taky nic, po vydrhnutí to není vůbec znát. Nám to prýská hlavně v místech, kde něco je, třeba na lince mám plechovky s kávou a jak se to dotýká, tak to časem oprýskalo. Jinak teda máme to natřeno barvou SVK.
@Knihakniha hele nevim, asi jsem měla blbou tu barvu. Jenže jsem se nechtěla zfetovat nějakou syntetikou, natirala jsem si to sama
čtverce… to lepidlo tam bývá hodně silne a přilnavé, takže to bych si já klidně dala. Teda jako nouzovku, prioritně samosebou vyměnit dlažbu, nebo aspoň prilepit novou na starou přes adhezní můstek… to jsi zakladatelko nezvazovala, udělat to takhle bez bourání?
Tak to jo, barva na vodní bázi by tohle určitě nezvládla. My jsme použili pryskyřičnou a smrad při natírání byl teda docela enormní.
Barva na obklady může být skvělá varianta, ale je důležité zvolit správný typ – ideálně epoxidové nebo speciální dlaždičkové barvy. Osobně mám dobrou zkušenost se značkou Dulux Renovation Range, vydrží i v náročnějších podmínkách koupelny.
@Knihakniha
Chtěla bych se zeptat, myslíte, že by byla dobrá tahle??
Původně jsem chtěla dát bílou podlahu, šedé stěny + nalepit za vanu lepící panely, přímo určené do koupelny a vlhkých prostorů…
Jenže u bílé barvy (přímo určené na kachličky) jsem se dočetla, že pokud se dá do koupelny, kde není přímé denní světlo, se stává, že ta barva časem zežloutne… myslíte, že tato bílá by to zvládla?
Jinak mě napadlo nabarvit podlahové kachličky na černo, ale zase na černé jde prý všechno vidět ![]()