Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj,
prosím Vás o radu při výběru barvy na vymalování. Vybrala jsem si nějaké na internetových stránkách Primalexu, ale je to taková kostička 1×1cm, takže si absolutně neumím představit, jak to bude vypadat na stěně. I v obchodech ukazují jen takové mini vzorníky.
Dotaz je takový: Mám si vybrat spíše světlejší odstín, než chci nebo naopak?
Někde jsem četla, že je třeba vybrat snad o odstín světlejší, než chci, že to na zdi bude tmavší. Nebo obráceně?
Chtěla bych do obýváku zelenou, do chodby tak nějak meruňkovou a do dětského žlutou, ale bojím se, abych nějak nepřestřelila.
Děkuji Veronika
Ahoj Meduzo,
ja vlastne ted nevim, jestli si budes malovat sama, nebo si to nechas namichat? ja ti muzu poradit pokud si budes malovat sama, s tim mam hodne zkusenosti. micham si to doma v kybli.
od firmy nemam zkusenost, nesla jsem do toho, protoze mi to prislo drahy
Budou mi malovat malíři od firmy, co nám rekonstruuje celý byt. Prej si máme říct číslo barvy a oni to koupí a vymalují.
Nejsem s nimi teď v kontaktu, abych se poradila, tak proto dávám dotaz. Musíme to mít rozhodnutý do pondělka, tak asi o víkendu zkusíme zajet do OBI, třeba nám poradí tam, ale na to bych tam nesázela.
M.
tak to ti asi moc neporadim. co vim od par lidi, co si nechali michat,tak casto ten odstin celkove potom vypada trochu jinak nez na vzorniku.
hodne stesti pri vyberu ![]()
To je právě ono ![]()
Babička chtěla na zeď svtěle hnědou a má růžovou ![]()
A Jitko, máš aspoň pocit, že ta barva, co sis namíchala, vyšla světlejší nebo tmavší, než jsi chtěla?
Ahoj, určitě světlejší! Na velké ploše barva opticky ztmavne. Říkali mi to přímo malíři. Jeden pokoj jsme si malovali sami a byla jsem moc ráda, že jsem se v obchodě rozhodla pro odstín světlejší!
Meduzo,
ja si barvy micham sama a odstin je vzdycky svetlejsi a min vyrazny nez ten v kybli rekla bych 1-2 stupne… V Obi a podobnych centrech maji obrovsky vzornik barev…Kamaradka si tam vybirala a rikala, ze rozdil byl pak -1 odstin, cili svetlejsi, ale to taky muze zalezet na tom jestli michali presne co si vybrala… a pokud ty barvy jsou svetle tak mi neprijde, ze by na velke plose vyrazne ztmavly… Celkem mi ale prijde ze +- 1 stupen neni zadna tragedie ![]()
musis brat, ze ty to vidis na vzorku, kde ta barva ma byt vysledna. ja tam prilejvam barvy podle toho jak to chci a neridim se podle vzorniku.
ale asi bych souhlasila s ravenou. opticke ztmavnuti-to se mi taky nezda, zalazi jaka barva, kolik mas svetla v mistnosti atd
opravdu zalezi kdo to micha. znamy chtel taky neco do hneda a mel fialovou. proto si to radeji delam sama. micham a pridavam, maznu si to na zed, pockam az to uschne a pak se rozhodnu dal.
snad ti v obi poradi, zalezi na koho narazis
Určitě dej světlejší - a v tmavé místnosti bílý strop - barevný zase ztmavne. Také si míchám sama a maluju sama a i barvy, které se mi zdály na vzorku vyblité jsou nakonec v celé místnosti jasné a právě tak akorát.
Třeba tady jsme si mysleli, že ta světlejší modrá bude téměř bílá a proto jsem raději dala k zemi tmavší pruh - ale nakonec je to obojí modré tak akorát…
http://rodina.cz/…080012_1.jpg
No a tahle růžová u dračic měla být jen nádech do růžova
![]()
http://rodina.cz/…110031_1.jpg
A přitom detail je fakt světlý… Prostě na velké ploše to působí tmavěji.
L.
Já jsem namíchaným primalexem malovala poze koupelnu, a moc spokojená nejsem. Jinak mám zkušenosti jen s barvami Het line, a jakou jsem si vybrala, takovou opravdu na zdi mám. Dokonce bych řekla že v belíku vypadala barva tmavší než na zdi. Mám zelenou v ložnici, žlutooranžovou v obyváku, a oranžovou v kuchyni. Ale zas jsou o něco dražší než primalex.
Já jsem namíchaným primalexem malovala poze koupelnu, a moc spokojená nejsem. Jinak mám zkušenosti jen s barvami Het line, a jakou jsem si vybrala, takovou opravdu na zdi mám. Dokonce bych řekla že v belíku vypadala barva tmavší než na zdi. Mám zelenou v ložnici, žlutooranžovou v obyváku, a oranžovou v kuchyni. Ale zas jsou o něco dražší než primalex.
Ještě jedna věc - používám barvu primalex plus (to je ta v růžovém obalu) a pigmet HET COLOR. Jiné pigmenty mnohem méně barví, navíc HET mají lepší odstíny.
L.