Bazaliom odstraňován tekutým dusíkem, je postup v pořádku?

Anonymní
24.1.25 20:35

Bazaliom - tekutý dusík

Ahoj, už rok mám na nose, přímo na kosti červený flek, zvětšoval se do hrbolku. Na kožní mi to pálí dusíkem, už půl roku s tím, že je to pravděpodobně bazaliom. A já nevím, jestli to je správně, nebo mám kontaktovat nějaké specializované centrum, kde mi to odstraní. Bojím se, že to poroste pod tím. Na nose je pořád červený flek.

Také mě zajímá - před 17 lety jsem si nechala vyříznout 2 velká znaménka, ta šla na histolku a v pořádku. Před asi 7 lety jsem si nechala odstranit laserem asi 10 fibromů, mezi nimi ale byly i hnědé, vystouplé, které vypadaly jako prostě ta vystouplá znaménka - ale nikam na histolku je neposílali. Je to tím, že melanom je vždy plochý? Na jednom místě, v místě podprdy, kde se jedno takové znaménko/fibrom odstranilo, mi narostl fibrom znovu a pořád to svědí. Plochých mám pořád ještě několik po těle - nechávám kontrolovat.

Zajímá mě něčí zkušenost a zda to nějak řešit? Budu ráda za každý tip. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9212
24.1.25 20:50
@Anonymní píše: Více

Ahoj, nejsem lékař (medicínu jsem nedostudovala a i kdyby, tak dermatolog bych být nechtěla), ale problematiku epitelových nádorů kůže jsem si vytáhla na zkoušce z patologie a co jsem si odnesla, tak pokud se u tebe opravdu jedná o bazaliom, tak je to maligní nádor, který sice vadí spíše lokálně (destrukce okolní tkáně) a metastazuje výjimečně. Odstranění je asi nejlépe chirurgické, ale pokud to nejde provést, tak se dusíkem také může provádět, ty ho asi máš na místě, kde by vyříznou nešel? Já osobně mám asi lepší pocit, když je to úplně venku a jde to na histologii. Mám hodně znamének, venku jich mám už cca 10. Na kožní chodím cca jednou za 3/4 roku a ž rok.

Nevím, odkud jsi, v Praze jsem třeba Na Bulovce na dermatovenerologické klinice našla poradnu pro nemelanomové kožní nádory: https://bulovka.cz/…ovenerologie

Tak třeba se zkusit obrátit tam, nebo ve VFN je také klinika, mě tam jeden čas sledovali.

Takže pokud máš pochybnosti, zkus se třeba objednat někam jinam, ale je fakt, že sehnat dermatologa je teď prý dost problém, ale co vím, tak třeba ve VFN šlo přijít ráno a počkat si, ale nevím, jak teď. Já tam bývala objednaná na kontroly. Nebo zkus tu Bulovku, nebo nějaké podobné pracoviště.

Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4154
24.1.25 20:53

Babicce ted budou ostranovat, chirurgicky, prave proto ze nevedi, jak je hluboky, tak aby vzali vse a pripadne ji pry vezmou kuzi na uchem a daji na nos. Paleni ji ani nenabizeli. Ale treba je to o velikosti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
11.9.25 11:49

Ahoj, tak jak to dopadlo? Dusik pomohl?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie