Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, nemáte někdo zkušenost s těhotenskou cukrovkou při bezlepkové dietě? Ve všech bezlepkových směsích i moukách i hotových chlebech jsem našla cukr a právě proto se mi asi nedaří udržet glykémii v normě, abych nemusela na inzulin. Na diabetologii mi řekli, že musím najít výrobek bez cukru, to se mi ale nedaří. Nevíte o něčem, díky.
Já třeba pečivo nejím vůbec, mě to bezlepkový nechutná
. Nahradila jsem to Knuspi zeleninový a i po téměř roce musím říct, že mi chutná…
http://www.frape.cz/images/267.jpg
Příspěvek upraven 08.06.13 v 10:52
@valderano ahoj, tak s tím mám bohaté zkušenosti, prošla jsem si tím ![]()
Buď mi na snídani prošel jeden rýžový chlebík, což bylo dost málo, hlavně když jsem chodila do práce…
Procházel mi jen tento :
http://www.kleis.cz/…b13876e1.jpg
Mají ho v DM, stojí hooooodně, ale aspoň jsem se trochu najedla. A cukr neletěl do výše ![]()
Příspěvek upraven 08.06.13 v 11:13
@valderano ahoj, manžel je diabetik 1 typu a bezlepkář.
Chleba jíme rýžový od RACIA - takové ty polystyreny, nebo pečeme doma. Jinak chleba „klasický bezlepkový“ máme tak 1× do měsíce, jinak snídáme Racio + teplý oběd a večeře, svačiny ovoce a dia bezlepková sušenka
Ahojky koukni na tyhle stránky, přímo se zabývají jídly bez cukru, mléka a/nebo lepku:
http://www.varimezdrave.cz/ snad to pomůže, já sama mám bezlepkovou dietu, naštěstí mě před měsícem vyloučily těhotenskou cukrovku takže se tím nemusím až tak zaobírat, jinak nevím co bych jedla, stačí že je člověk už takto omezen s tím jídlem ![]()
Dietu nemám, ale pečivo téměř nejím, k snídani a na svačinu si můžeš dělat bezlepkové kaše - např. jahelnou, rýžovou, pohankovou - buď z vloček nebo z celých zrn, a dochutit třeba skořicí, karobem, oříšky, kokosem, zeleninou, kokosovým olejem, troškou ovoce… Nebo zkus péct bezlepkové placky, spousta receptů na různé druhy je např. na www.varimezdrave.cz a je to děsně jednochuché, většinou jen smícháš bezlepkovou mouku s vodou a je to.
@aiko24
Diky za tip, ale kaše mi taky zakázaly - pohanka, jáhly, atd. obsahují příliš mnoho sacharidů, navíc dopoledne mizakázali i mléko, takže v rýžovém mléce je to ještě větší bomba. Placky - zkusim neco najit, treba by neco proslo:-)
@ALENA G
Diky za stranky, taky už moc nevím, co jíst, čekám dvojčata, jsou to pěkní nenasytové:-) A jaky chleba pečete doma? Pořídila jsem pekárnu, ale nepodařilo se mi bez předpřipravené směsi udělat poživatelný chleba.
@Anais
Diky, ale ty Racio polystyreny mi taky neprošly, max 1 a to mam za par minut hlad…
@banibag2
DIky, zkusim, podle složení to řepný cukr nemá, sacharidů málo, tak by to mohlo projít.
@klaris123
V Schäru je taky cukr normální nebo hroznový, už jsem je prohlížela.
@Hančíí
Díky, vyzkouším, sice ve složení řepný cukr má, ale třeba málo, když s tím máš dobrou zkušenost:-)
Zkus, nevadi, ze je tam cukr, ale jde o to kolik. me na snidani prosel i cely krajic
A glykemie po hodine byla 6,1.Jsem cumela jak puk.Po dvou polystyrenech jsem mela i 9.
@valderano píše:
@aiko24
Diky za tip, ale kaše mi taky zakázaly - pohanka, jáhly, atd. obsahují příliš mnoho sacharidů, navíc dopoledne mizakázali i mléko, takže v rýžovém mléce je to ještě větší bomba. Placky - zkusim neco najit, treba by neco proslo:-)
Aha, no já s cukrovkou nemám zkušenosti, to jsem nevěděla… Občas si dám k snídani polévku, masový nebo zeleninový vývar (domácí) se spoustou zeleniny a pokud potřebuju hodně zasytit, tak např. s čočkou nebo s vajíčkem, tak to mě napadá jako taková nízkosacharidová alternativa k té klasické snídani pečivo+něco. Jinak hodně bezsacharidových receptů je tady www.zivakultura.cz tak třeba tam najdeš něco pro inspiraci.
@valderano jednoduchý recept na chleba v pekárně
500 g bezl. mouky jizerky, 1 malý vařený brambor - nastrouhat (těsto je pak vláčné), lžička a půl soli, koření na chleba, jestli máš ráda semínka - slunečnice, sezam,,, 400 - 450 ml vody, jedno sušené droždí.
Tohle pečeme na bezlepkový program cca 2,5 hodiny, tak jak je pekárna nastavená.
Dřív jsme kupovali směsi od Jizerky, byly nejlepší, ale tohle tě vyjde na poloviční cenu.
@Anais
JIzerka je s cukrem:-( Vybiha to po ni taky hodně, ale diky. Asi by to muselo být z úplně základních potravin, kukuřičná kouka, rýžová nebo tak…
Píšu to znovu, ale proč místo jizerky nekoupíš mouku Schar? I se z ní lépe peče. A mnoho receptů najdeš na coeliac.cz. Stačí popátrat a popř. improvizovat. Péct se dá dokonce i bez kvasnic a z jednodruhové mouky.
Jinak v oficiálním složení Jizerky cukr nevidím
http://www.lekarna.cz/…zerka-1000g/
Ja se Scharu pekla a cukr vyletel. ono ani tak nejde primo o cukry, ale o sacharidy. a tech je v moukach hodne…